pondělí 5. května 2014

Konopná vláknina (Active Colon)- ISWARI- RECENZE



Informace z e-shopu:


Active Colon je vyráběn z konopných semínek speciálním secím postupem tak, aby se zvýšil obsah nerozpustné vlákniny na 60 %. Nerozpustná vláknina podporuje střevní peristaltiku a napomáhá tak vyprazdňování. Kromě toho ji ocení všichni, kteří hledají potraviny, které dokáží zasytit, ale nezvyšují energetický příjem. Active Colon obsahuje rovněž kvalitní bílkovinu a nenasycené mastné kyseliny. 
  • Podporuje střevní peristaltiku a pravidelné vyprazdňování
  • Zasytí, ale nezvyšuje energetický příjem


Active Colon je potravinový doplněk s 60 % konopné vlákniny. Vláknina hraje v naší stravě velmi důležitou roli. Jedná se z chemického hlediska o polysacharidy, které lidské enzymy nedokáží rozložit na základní stavební jednotky a proto s příjmem vlákniny člověk nezvyšuje svůj energetický příjem. To jí však neubírá na hodnotě.Vlákninu rozdělujeme na ve vodě rozpustnou a nerozpustnou. Active Colon obsahuje 60% konopné vlákniny, jež patří mezi vlákninu nerozpustnou. Vstřebává do sebe vodu, ale nerozpouští se v ní. Změkčuje a formuje stolici až v dolní částitrávicího traktu, jemně mechanicky dráždí střevní stěnu a urychluje tak střevní peristaltiku. Aby však plnila tuto funkci, je důležité společně s ní přijímat dostatečné množství tekutin – nejlépe vody. Nerozpustná vláknina také čistí tělo tím, že z těla vyplavuje toxické látky jako např. karcinogeny. Jako mechanický kartáč se otírá o střevní stěny a odírá z nich nečistoty, které pak odchází z těla ven.Je rovněž výbornou složkou jídelníčku pro všechny, kteří by rádi omezili svůj kalorický příjem a současně jim jejich dieta neposkytuje dostatečný pocit zasycení. Při dostatečné konzumaci vlákniny totiž vzniká dříve v žaludku pocit plnosti a člověk tak nemá potřebu dále pokračovat v energeticky bohatším jídle.Active Colon vzniká při procesu zpracování tzv. konopného koláče, jenž je tvořen masou rozemletých semínek konopí, z nichž byla odstraněna většina oleje. I přesto obsahuje ve 100 g celkem 4,5 g nenasycených mastných kyselin a dále 19,5 g proteinů vysoké kvality s obsahem všech aminokyselin.Jak používat: Vmíchejte jednu polévkovou lžíci denně do cereální kaše, jogurtu nebo smíchejte s vodou a vypijte. Abyste pocítili pozitivní vliv na pravidelné vyprazdňování, je důležité konzumovat Active Colon společně s dostatkem tekutin.
Způsob použitíVmíchejte jednu polévkovou lžíci denně do cereální kaše, jogurtu nebo smíchejte s vodou a vypijte. Abyste pocítili pozitivní vliv na pravidelné vyprazdňování, je důležité konzumovat Active Colon společně s dostatkem tekutin.
Nutriční hodnoty ve 100 g:Energie 149,4 kcal/625,51 kJProteiny 19,50 gTuky 5 gSacharidy 65,60 z toho vláknina:63,50 gz toho nerozpustná vláknina: 58,40 g


K nákupu doporučuji e-shop: http://www.bio-racio.cz/ skvělý přístup, rychlé dodání, super cena :-)

Odkaz přímo na produkt:http://www.bio-racio.cz/active-colon-bio-250-g.htmlCena: 89 Kč

Mé hodnocení:
Tuto vlákninku moc ráda používám, třeba jako částečnou náhradu mouky při vaření, protože má skvělou energetickou hodnotu :). Chuť mi vyhovuje, není nijak extra výrazná, je příjemná.

Konopná vláknina (Active Colon)- ISWARI- RECENZE



sobota 16. listopadu 2013

Sladovit- Bílá kočka- RECENZE



Sladové výtažky jsou velmi dobrým dietetikem a oblíbeným sladidlem makrobiotiků. Díky pomalému glykemickému indexu se řadí mezi nejvhodnější sladidla pro lidský organismus. Dodává energii na dlouhou dobu, vhodný je tedy pro sportovce a osoby těžce pracující. Obsahují snadno vstřebatelné cukry – 56% maltosy, 9% glukosy (vhodné pro diabetiky II. typu), enzymy, 1,2 % minerálních látek – vápník, sodík, fosfor, železo. Jsou také zdrojem jednoduchých dusíkatých látek a řady vitamínů skupiny B (hlavně vit. B3 a B6). Výrobek obsahuje lepek. Používají se jako sladidlo do nápojů, zmrzlin. Chuťově vynikající je také jeho kombinace s bílým jogurtem. Lze jej požívat jako částečnou náhradu medu (např. při pečení perníků atd.). Přídavek výtažku do těsta (1,5-2,5 hmotnostního procenta v poměru k použité mouce) zrychluje kynutí, pečivo získává větší objem, rovnoměrněji nakyne, při upečení se lépe vybarví, udržuje si déle čerstvost a vyšší křupavost. Tekutý sladový výtažek – je hustá sirupovitá zlatohnědá tekutina medové konzistence, rozpustná ve vodě, bez cizích příměsí, typické sladové vůně a chuti, bez cizích aromat. Sladové výtažky jsou vyráběny pouze z kvalitního Českého sladu – plzeňského typu a pitné vody, bez přídavku jakýchkoliv aditiv, konzervantů, stabilizátorů, barviv nebo zahušťovadel. První fází výroby sladových výtažků je rozemletí sladu, jeho smíchání s vodou a zahřívání. Při zahřívání se aktivují přirozeně ve sladu se vyskytující enzymy, které štěpí bílkoviny a hlavně škrob. Škrob je štěpen na jednodušší sacharidy, které s dalšími štěpnými produkty přechází ze sladu do roztoku. Vzniklý roztok je zfiltrován a následně zahuštěn (odpařením vody – var při podtlaku a nízké teplotě) na konečnou požadovanou sušinu (medová konzistence), která zajišťuje trvanlivost výrobku. Výrobek je následně plněn do obalů nebo je dosoušen na sprejové sušárně.  

Kalorická hodnota/energie (na 100g):

 1350 kJ/323 kcal. Bílkoviny: 5 g. Sacharidy: 76 g. Tuky: 0,1 g. Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.):Vitamin B6 0,465 mg (41% DDD), niacin 7,46 mg (23% DDD), sodík 0,46 mg, draslík 270 mg, chlór 2,5 mg, fosfor 253 mg.

Cena: 38 Kč

Odkaz přímo na produkt (zde jej můžete zakoupit): http://www.bilakocka.cz/bilakocka/eshop/0/3/5/110-Sladovit-tekuty-400-g



Mé hodnocení:

Jsem Sladovitem unešená, je to jedno z nejlepších sladidel, které jsem kdy měla. Je velice hustý, více než med :-). Má krásnou žlutavou barvu a má neobyčejnou chuť, se kterou jsem se setkala poprvé. Nikdy jsem se s tak zajímavou chutí u sladidla nesetkala. Naprosto skvělý je do moučníků, zkoušela jsem jej do perníku a vážně lahoda :-). Mohu ho všem velmi doporučit, je to určitě supr změna :-).

Sladovit- Bílá kočka- RECENZE



neděle 10. listopadu 2013

Stevia kapky- BioVaRa- RECENZE


Stévie sladká - unikátní přírodní sladidlo bez kalorií 

Vhodné jako náhrada cukru a umělých sladidel pro slazení čaje, kávy a jiných teplých nebo studených nápojů, koláčů, a dalších jídel. Lze ho použít i při zavařování ovoce nebo zeleniny

Vzhledem k nulové kalorické hodnotě je vhodné při boji s obezitou a při redukčních dietách. Stevia napomáhá udržovat rovnováhu cukru v krvi a játrech a je tak vhodné pro diabetiky. Podporuje činnost slinivky břišní.

Snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích. Pomáhá snížit množství bakterií v ústní dutině a tím preventivně snižuje riziko zubního kazu. Pomáhá snížit pocity únavy a následky únavového syndromu.
Příznivě působí při akné a ekzémech. Podporuje dobré trávení.

Dávkování: 1kapka nahrazuje 1 kostku cukru nebo 1 lžičku cukru. Denně maximálně 5 kapek na každých 15kg tělesné hmotnosti.

Balení: 50ml

Nakoupit můžete zde:

http://www.biovara.cz/prirodni-sladidla/stevie-sladka/stevie-sladka-kapky-50ml-detail 

Cena: 170 Kč

Mé hodnocení:

Perfektní! Stévie do všech možných jídel, stačí jen 1-2 kapky například k oslazení ranní kašičky :-).

Je skvělé, že má dávkovač. Na chuť je príma, hodí se i na pečení. Mohu jen a jen doporučit. Velmi praktické balení, které si můžete s sebou přibalit, když třeba někam jedete, místo cukru.





Stevia kapky- BioVaRa- RECENZE


středa 30. října 2013

Bezlepkový Falafel BIO- Biosféra.cz- RECENZE



Informace:

Falafel – bezlepková směs 160g, BIO, vyrobeno jen z bezlepkových surovin (přirozeně bezlepkové) 

Složení: cizrnová drť, cizrnová mouka, kmín, česnek, petržel, koriandr, bílý pepř, mořská sůl.

Hmotnost: 160 g  

Cena: 36 Kč

 Pro nákup na Biosféře klikněte sem:http://www.biosfera.cz/falafel-160g-http://www.biosfera.cz/falafel-160g-bezlepkova-smes-bio-i2251-smes-bio-i2251


Mé hodnocení:

Nejlepší falafel co jsem jedla. Výborně ochucený, za chviličku hotový. Dělala Jsem jej z poloviny směsi a vyšlo mi z toho 10 kuliček. Výborné je, že je ze surovin, které jsou vhodné pro bezlepkáře a navíc za pár Kč :-). Směs parádně drží pohromadě a krásně voní. Hodí se k růžným dipům apod. já jsem si k němu dala ostrý kečup a mělo to vážně říz :-).

K nákupu rozhodně doporučuji e-shop Biosféra, jelikož jejich přístup je vážně báječný, navíc jsem dostala dáreček v podobě vzorečků krémů. Nákup na Biosféře se vážně vyplatí, jelikož ceny jsou také skvělé a výběr veliký.


S ostrým kečupem


Bezlepkový Falafel BIO- Biosféra.cz- RECENZE


středa 23. října 2013

Pohánky kakové RAW- Biosfera.cz- RECENZE


Složení:  pohanka loupaná bio, datle sušené bio, nepražené kakao bio, vanilka mletá bio

Obsah: 100g 

Pohánky jsou sladké sušenky, které vyrábíme z těch nejkvalitnějších ingrediencí a pomalu je sušíme při teplotě do 42°C.

Díky této šetrné technologii zůstávají všechny důležité živiny a enzymy zachovány beze změny. Splňují tak zásady živé stravy.

Základem Pohánků je pohanka v BIO kvalitě.

Jsou slazeny pouze sušenými datlemi, neobsahují tedy přidaný cukr ani žádný sirup či slad. Ochuceny jsou nepraženým kakaovým práškem a vanilkou.

Všechny použité ingredience jsou čistě přírodní, bio-certifikované, 100% veganské a přirozeně bezlepkové. 

Jsou ručně a šetrně s láskou vyráběné pro Vaši radost a zdravou chuť ze života.

Pohanka je především bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů. Z minerálů je pohanka zajímavá zejména vyšším obsahem hořčíku, manganu, mědi, fosforu, zinku, selenu, železa a draslíku.

Na druhou stranu neobsahuje téměř žádný sodík, tudíž je vhodné ji kombinovat se zelenolistou zeleninou pro zajištění sodíkodraselné rovnováhy.

Pohanka dále obsahuje vitamíny B1,B2, niacin, B6, cholin, vitamín E a je významným zdrojem vitamínu P – rutinu. Rutin patří do skupiny bioflavonoidů, rostlinných antioxidantů, které působí společně s vitamínem C blahodárně na obranyschopnost organismu, na posílení stěn a pružnost krevních vlásečnic a prevenci srdečních chorob.

Hlavním zdrojem energie v pohance jsou sacharidy ve formě poměrně lehce stravitelného škrobu, tedy pomalého cukru. Pohanka dále obsahuje vysoký podíl proteinu v podobě vyvážené skladby 18 aminokyselin, z nichž je zajímavý zejména obsah lysinu, methioninu a tryptophanu. Rovněž obsahuje kyselinu linolenovou a linolovou, vícenenasycené mastné kyseliny snižující LDL cholesterol. Pohanka neobsahuje lepek, proto je vhodnou potravinou pro osoby trpící celiakií.

HAND MADE  


 

Nutriční hodnoty ve 100g

Energie: 350Kcal / 1458kJ, bílkoviny: 10g, tuky: 3g, nasycené 1g, sacharidy: 69g, vláknina: 12g, sodík: 5mg,

 

Nakoupit můžete zde:http://www.biosfera.cz/pohanky-bio-kakaove-susenky-100g-i2480

Zde na Biosféře za krásných 53 Kč!!!

Obchod se Biosfera.cz Vám mohu jen a jen doporučit- skvělé ceny, velice milý přístup :-)


Mé hodnocení:

Nemohu říci, že by mi pohánky nechutnaly, to určitě ne. Jejich chuť je vzkutku zajímavá, ale co mě hlavně zaujalo byla krásná vůně, která se šířila po otevření balíčku, byla to vůně kakaa a vanilky.Jsou trošku tužší na skus. Pohánky mi nepřijdou vůbec sladké, vlastně jsem ani sladkou chuť necítila i přesto, že obsahují datle.  V balení bylo 11 ks. Pokud mám pohánky zhodnotit dle svých chutí, tak na mě byly pohánky moc kakaové, vůbec jsem v nich necítila chuť pohanky, ale především jen a jen chuť kakaa, právě proto byly i tužší. .Tudíž pokud máte rádi kakaovou chuť a chcete mlsat zdravě, tak si dopřejte tyto pohánky, jistě Vaše chutě uspokojí.

Pohánky kakové RAW- Biosfera.cz- RECENZE


neděle 13. října 2013

Paleo mandlová mouka- Symphytum- RECENZE




Info od výrobce:

Mletá vylisovaná sušina z olejových semen mandlí (90%), amarantová moučka (10%).

Další informace:
Skladovaní: Na suchém a chladném místě.
Původ: Maďarsko
Výrobce: Solio
Složení: Vláknina: 26%, Bílkoviny: 5%, Tuky: 23-24% z toho Omega 6: 12%, Sacharidy: 22%, Škrob: 28%, bez glutamanu
Množství: 300 g

Cena: 3,40 €

Odkaz přímo na produkt: http://www.symphytum.sk/product/paleo-mandla-116/

Odkaz na e-shop s paleo výrobky: http://www.symphytum.sk/


 

Mé hodnocení:

Paleo mandlová mouka se stala hned mou oblíbenou vychytávkou do kuchyně :-). Je skvělá na pečení např. muffinů, různých buchet, chlebů a podobně. Moučníky s mandlovou moukou mají ihned úplně jiný rozměr, jak nutričně, tak chuťově. Skvěle si hraje do noty s kokosovým cukrem, vanilkou (případně vanilkovým cukrem), medem apod. Také je skvělá i v kombinaci s jinými ořechy (př. kokosem), sušeným ovocem,  nebo dalšími z paleo mouk, kterých je dnes na trhu obrovské množství. Jak jsem sama zkoušela skvělé jsou muffiny z mandlové mouky se strohanými jablky. Určitě ji doporučuji jako super vychytávku místo klasické mouky :-).


Jakpak používáte mandlovou mouku Vy? :)

Paleo mandlová mouka- Symphytum- RECENZE



Essential PURE CFM 80- Ronnie- RECENZE


Informace výrobce:

Syrovátkové bílkoviny použité při výrobě Essential Pure CFM 80 jsou vyrobeny mikrofiltrací pomocí keramických filtrů (CFM – Cross Flow Microfiltration) za nízkého tlaku a teploty, při které se oddělují frakce bílkovin ve stejném rozsahu, jaký má originální surovina. Pro tělo jsou tak naprosto přirozené. Po mikrofiltraci obsahuje pouze malé množství mléčného tuku a laktózy, čímž se výrazně zvýší už tak vynikající stravitelnost. Neobsahuje umělá barviva. Skládá se pouze z čisté syrovátkové bílkoviny, jejíž předností je instantní rozpustnost a bezkonkurenční chuť. 

 

Essential Pure CFM 80 obsahuje potřebné živiny pro svalový růst. Obsahuje výjimečně vysoký podíl esenciálních a zvláště větvených aminokyselin (BCAA), dále pak nejkvalitnější bílkoviny, navíc má bezkonkurenční lahodnou chuť a je výborně stravitelný, optimální poměr cena / kvalita.

Essential Pure CFM 80 - 100 % syrovátkový protein - je vhodný pro: doplnění bílkovin ve stravě u těžce trénujících sportovců, silových sportovců, vegetariánů a dalších osob se zvýšenou potřebou bílkovin (nutriční funkce), doplnění jídelníčku při redukčních dietách (dietní funkce).

Essential Pure CFM 80 přispívá díky svému obsahu bílkovin k růstu a udržení svalové hmoty (anabolická a ochranná funkce).


Doporučené dávkování:

  • užívejte 30 - 120 g Essential Pure CFM 80 denně ve dvou až čtyřech porcích
  • užívejte nejlépe po tréninku nebo večer před spaním (užívejte mimo běžná hlavní jídla)
  • rozmíchejte 30 g (= 2 zarovnané odměrky) v šejkru nebo v mixéru ve 200 - 300 ml neperlivé vody
  • chuťově zajímavější koktejl vznikne rozmícháním 30 g ve 250 ml mléka

Tabulka nutričních hodnot (100 g) :


čokoládavanilka, jahoda, banán, brusinka
energetická hodnota1620 kJ/383 kcal1660 kJ/393 kcal
bílkoviny75,2 g77,1 g
sacharidy5,6 g5,8 g
cukry (laktóza)5,6 g5,8 g
tuky6,6 g6,7 g
Profil aminokyselin:

100 g30 g
L-valin5600 mg1700 mg
L-isoleucin6100 mg1800 mg
L-leucin10200 mg3000 mg
L-lysin9200 mg2800 mg
L-methionin2100 mg600 mg
L-tryptofan1300 mg400 mg
L-threonin6400 mg1900 mg
L-fenylalanin2900 mg900 mg
L-alanin4800 mg1400 mg
kyselina asparagová10600 mg3200 mg
kyselina glutamová17400 mg5200 mg
L-histidin1700 mg500 mg
L-prolin5300 mg1600 mg
L-tyrosin2500 mg700 mg
L-arginin2000 mg600 mg
L-cystein2100 mg600 mg
glycin1300 mg400 mg
L-serin4400 mg1300 mg

Složení:

  • WPC CFM (koncentrát mléčných syrovátkových bílkovin), vláknina inulin, protispékavá látka: oxid křemičitý, sladidla: sukralóza a neohesperidin E 959, trávicí enzymy bromelain, papain; pro vanilkovou příchuť: aroma vanilkové, extrakt carthamus; pro jahodovou příchuť: aroma jahodové, koncentrát červené řepy; pro banánovou příchuť: aroma banánové, extrakt carthamus; pro brusinkovou příchuť: aroma brusinkové, koncentrát červené řepy; pro čokoládovou příchuť: kakaový prášek, aroma čokoládové


Objednávejte zde ve sportovním obchodě na Roonnie.cz:http://obchod.ronnie.cz/s-5016-essential-pure-cfm-80.html 

Varianty: 30 g, 1 kg, 2,25 kg

Mé hodnocení:

Protein se dá poměrně dobře rozmíchat ve vodě, je super, že neobsahuje aspartam ;-).

Co se týče příchutí nejvíce mi chutnala vanilka, banán a jahoda. Nejméně mi chutnala čokoláda, protein s touto příchutí mi nepřišel moc čokoládový, spíše hodně kakaový a celkově mě tato příchuť moc nenadchla. Brusinková příchuť mi přišla velice podobná s jahodovou, je to však snad poprvé co jsem slyšela o proteinu s takovouto příchutí, určitě je to příjemná novinka :-). Nejvíce jsem využívala vanilkovou, která se dala skvěle použít na pečení dobrot, nebo třeba se hodí do ranní kaše, přišla mi ze všech taková nejvíce chuťově přirozená. Příchutě bych tedy hodnotila na 1. místě vanilka, 2. místo banán, 3. místo jahoda, 4. místo brusinka a na posledním místě čokoláda.

 

Máte s tímto proteinem zkušenost? Jaká příchuť Vám nejvíce chutná? :-)

Essential PURE CFM 80- Ronnie- RECENZE


sobota 12. října 2013

Arašídový krém BIO- Biosféra.cz- RECENZE

Oblíbená arašídová pomazánka , také vhodné na přípravu pokrmů do každé kuchyně.



Složení: 89 % arašídy, rostlinný tuk, mořská sůl/z ekologického zemědělství

Hmotnost: 250 g

Krajina původu: Německo

Energetické hodnoty:

2611 KJ (630 kcal)

50 g tuku(nasycené mastné kyseliny 9 g)

18 g sacharidů (6 g cukru)

8 g vlákniny

23 g proteinů

0,63 g soli


Mrkvová pohanková kaše se skořicí, tvarohem a arašídovým krémem- delicious

Odkaz přímo na produkt:http://www.biosfera.cz/arasidovy-krem-250-g-bio-sklo-i2039

Odkaz na e-shop Biosféra:http://www.biosfera.cz/

Cena: 64 Kč



Mé hodnocení:

Toto arašídové máslíčko pochází z internetového obchodu Biosfera.cz, kde mají veliký výběr spousty zajímavých výrobků za skvělé ceny, však se sami můžete přesvědčit: www.biosfera.cz.

Nyní již k arašídovému krému (máslíčku)- je to poprvé co jsem měla možnost ochutnat arašídový krém, už dlouho jsem ho chtěla vyzkoušet, jelikož ze všech možných internetových stran, blogů o výživě apod. se doslova hrnou články dokonce i o závislosti na arašídovém másle :-D, stal se jakýmsi fenoménem. A proč rovnou nezkusit krém v biokvalitě? Líbí se mi, že neobsahuje přidaný cukr, obsahuje pouze rostlinný tuk a trošku soli. Po otevření jsem jej promíchala, jelikož na povrchu byla troška odděleného oleje, což není vůbec žádný neobvyklý či špatný jev, dělá to většina ořechových krémů, je to dobrý znak toho, že při výrobě nebyly použity žádné konzervanty, ani další zbytečné látky. Dala jsem si jej do lednice a když jsem jej chtěla použít, máslíčko bylo krásně tuhé, vhodné pro jakoukoliv kulinářskou úpravu.  Lze jej použít, jak k namazání třeba na toustík, tak třeba do snídaňových kašiček (výborný je například v kombinaci s banánem), různých krémů, omáček, zkoušela jsem jej i do pudinku atd. Zkrátka variant je opravdu hodně, pokrm po přidání arašídového krému dostane úplně jiný rozměr. Ještě jsem nic nezmínila o tom jak mi chutná... musím říci, že velice, rozhodně jsem si ho na první ochutnání zamilovala a bude do mého jídelníčku patřit na pořád a to rozhodně právě tento v biokvalitě, který lze v internetovém obchodě Biosféra koupit za pouhých 64 Kč, no není to úžasné :-)?  Pokud jste jej ještě neměli a jste fandou arašídových krému (máslíček), tak do něj rozhodně jděte, určitě nebudete litovat.

Arašídový krém BIO- Biosféra.cz- RECENZE

Oblíbená arašídová pomazánka , také vhodné na přípravu pokrmů do každé kuchyně.



pondělí 7. října 2013

Bazální metabolismus (BMR) - význam a výpočet

Slyšeli jste něco o bazálním metabolismu?  Umíte jej vypočítat?

Vše se dozvíte dále v článku! :-)

 Bazální metabolismus (BMR)

BMR (Basal Metabolic Rate) je energie, která je nezbytná pro základní životní pochody v organismu - za normální teploty a za úplného tělesného i duševního klidu (ve spánku). Neboli je to základní látková přeměna našeho těla.

Zjednodušeně řečeno, je to spotřeba energie našeho organismu za 24 hodin v naprostém klidovém režimu, jak fyzickém tak duševním. Jakákoliv činnost, jako je třeba chození, sprchování, jezení, také kouření, ale i duševní činnosti nebo emocionální vypětí, naši energetickou spotřebu úměrně tomu zvyšují. Čím je člověk aktivnější, tím se tento podíl na denní energetické spotřebě zvyšuje.

Jaké faktory ovlivňují bazální metabolismus

  • věk

  • pohlaví

  • tělesná teplota

  • onemocnění

  • některé léky

Každý člověk má jinou hodnotu BMR

Aktuální hodnotu bazálního metabolismu dokáže zjistit i přístroj InBody, který zjišťuje analýzu složení těla. Pokud je člověk např. vrcholový sportovec, jeho tělo je tvořeno především svaly, má proto vyšší hodnotu BMR a naopak. V praxi to pak znamená, že člověk s vysokou hodnotou bazálního metabolismu (nemusí to být jen sportovci) si může „dovolit“ konzumovat množství i energeticky vydatné stravy, o které si člověk s nízkou hodnotou BMR může nechat bohužel jen zdát.

Má také spojitost s jojo efektem

Tělo sníží díky drastické dietě BMR a zpomalí metabolismus. Avšak vrácením se po nějakém čase na normální stravu nastane nepříjemné zjištění…. Ani běžná poměrně zdravá a racionální strava nestačí nejen na další hubnutí, ale dokonce ani na udržení nově nabyté hmotnosti. Stane se pak, že i při této pro jiné vhodné výživě pomalu přibíráte, protože tělo stále vylekáno a v nouzovém režimu ukládá a ukládá.Takto utýraný polohladový zoufalec pak propadne beznaději a začne jíst jako před tím, naprosto nezdravě a během chvíle má zpátky všechno to, co tak s velkou námahou shodil a ještě v průměru 10 % své váhy navíc.

Rady pro zvýšení bazálního metabolismu

Pro nastartování rychlého spalování opravdu stačí 3x týdně 40 minut za vhodné tepové frekvence (220-věk x 0,6 = minimální mez a maximální je x 0,7) bez kolísání pod a nad tuto úroveň, například jízdy na kole, nebo rotopedu. Vyvážený jídelníček dle zásad zdravé výživy a v žádném případě nehladovět. Jíst v 3-hodinových intervalech. Přičemž optimální váhový úbytek je maximálně do 0,5 kg tuku za týden.

Jak jej vypočítat?

Vzorec pro výpočet BMR:

BMR(ženy) = 655,0955 + (9,5634 × váha v kg) + (1,8496 × výška v cm) - (4,6756 × věk v letech)
BMR(muži) = 66,473 + (13,7516 × váha v kg) + (5,0033 × výška v cm) - (6,755 × věk v letech)

Můžete si jej spočítat jednoduše například i zde: http://www.mte.cz/bmr.php

Zdroj:
http://www.viviente.cz/bazalni-metabolismus/ 
http://www.mte.cz/bmr.php

Bazální metabolismus (BMR) - význam a výpočet

Slyšeli jste něco o bazálním metabolismu?  Umíte jej vypočítat?

Vše se dozvíte dále v článku! :-)

Das müsli- akce das Müslifotka.

Oč jde?

Každý, kdo se vyfotí s kamarádem a das Müsli a nasdílí fotku na Das müsli facebook facebook.com/dasmusli, tak mu zdarma z Das müsli pošlou poštou fotku skutečnou.

Chtějí udělat člověku radost a určitě fotka s kamarádem, kterou si člověk někde vystaví, potěší.

No není to báječný nápad? Já si myslím, že skvělý, tak posílejte!!!

Více informací se také můžete dozvědět také na blogu Das müsli zde:http://blog.dasmusli.cz/

pavlinka