pondělí 7. října 2013

Bazální metabolismus (BMR) - význam a výpočet

Slyšeli jste něco o bazálním metabolismu?  Umíte jej vypočítat?

Vše se dozvíte dále v článku! :-)

 Bazální metabolismus (BMR)

BMR (Basal Metabolic Rate) je energie, která je nezbytná pro základní životní pochody v organismu - za normální teploty a za úplného tělesného i duševního klidu (ve spánku). Neboli je to základní látková přeměna našeho těla.

Zjednodušeně řečeno, je to spotřeba energie našeho organismu za 24 hodin v naprostém klidovém režimu, jak fyzickém tak duševním. Jakákoliv činnost, jako je třeba chození, sprchování, jezení, také kouření, ale i duševní činnosti nebo emocionální vypětí, naši energetickou spotřebu úměrně tomu zvyšují. Čím je člověk aktivnější, tím se tento podíl na denní energetické spotřebě zvyšuje.

Jaké faktory ovlivňují bazální metabolismus

  • věk

  • pohlaví

  • tělesná teplota

  • onemocnění

  • některé léky

Každý člověk má jinou hodnotu BMR

Aktuální hodnotu bazálního metabolismu dokáže zjistit i přístroj InBody, který zjišťuje analýzu složení těla. Pokud je člověk např. vrcholový sportovec, jeho tělo je tvořeno především svaly, má proto vyšší hodnotu BMR a naopak. V praxi to pak znamená, že člověk s vysokou hodnotou bazálního metabolismu (nemusí to být jen sportovci) si může „dovolit“ konzumovat množství i energeticky vydatné stravy, o které si člověk s nízkou hodnotou BMR může nechat bohužel jen zdát.

Má také spojitost s jojo efektem

Tělo sníží díky drastické dietě BMR a zpomalí metabolismus. Avšak vrácením se po nějakém čase na normální stravu nastane nepříjemné zjištění…. Ani běžná poměrně zdravá a racionální strava nestačí nejen na další hubnutí, ale dokonce ani na udržení nově nabyté hmotnosti. Stane se pak, že i při této pro jiné vhodné výživě pomalu přibíráte, protože tělo stále vylekáno a v nouzovém režimu ukládá a ukládá.Takto utýraný polohladový zoufalec pak propadne beznaději a začne jíst jako před tím, naprosto nezdravě a během chvíle má zpátky všechno to, co tak s velkou námahou shodil a ještě v průměru 10 % své váhy navíc.

Rady pro zvýšení bazálního metabolismu

Pro nastartování rychlého spalování opravdu stačí 3x týdně 40 minut za vhodné tepové frekvence (220-věk x 0,6 = minimální mez a maximální je x 0,7) bez kolísání pod a nad tuto úroveň, například jízdy na kole, nebo rotopedu. Vyvážený jídelníček dle zásad zdravé výživy a v žádném případě nehladovět. Jíst v 3-hodinových intervalech. Přičemž optimální váhový úbytek je maximálně do 0,5 kg tuku za týden.

Jak jej vypočítat?

Vzorec pro výpočet BMR:

BMR(ženy) = 655,0955 + (9,5634 × váha v kg) + (1,8496 × výška v cm) - (4,6756 × věk v letech)
BMR(muži) = 66,473 + (13,7516 × váha v kg) + (5,0033 × výška v cm) - (6,755 × věk v letech)

Můžete si jej spočítat jednoduše například i zde: http://www.mte.cz/bmr.php

Zdroj:
http://www.viviente.cz/bazalni-metabolismus/ 
http://www.mte.cz/bmr.php

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.