středa 18. září 2013

Chufa- Chufa.cz- RECENZE


Informace od výrobce:

Co je chufa?

Chufa (lat. Cyperus esculentus) je drobná podzemní hlíza hnědé barvy se zvrásněným povrchem připomínající malý seschlý lískový oříšek. Vyznačuje vysokým obsahem vlákniny, vitamínů, minerálů, proteinů a přírodního cukru.

Jak chufa pomáhá:

* reguluje střevní funkce
podporuje hubnutí - má vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů
* odstraňuje cholesterol
* podporuje imunitu
* má prebiotické a antioxidační účinky
* blahodárně působí na kardiovaskulární systém
* je to bezlepková potravina - bez  cholesterolu, laktózy a lepku!
* má velmi nízkou hladinu sodíku - prospěšná i pro těhotné ženy

Chufu je možné konzumovat kdykoliv během dne (stejně jako oříšky). Chufa je skvělou zdravou svačinkou, můžete si ji přidat do müsli, vyrobit si z ní domácí horchatu nebo třeba umlít a přidat do jogurtu.Co vše se dá ještě s chufou udělat najdete v našich receptech!
Chufa je potravinou pro kohokoliv. Její skvělé vlastnosti navíc ocení sportovci, lidé na redukční dietě, těhotné a kojící ženy, diabetici a v neposlední řadě také vegetariáni a celiaci. Více informací najdete zde.

Chufa obsahuje mnoho vlákniny, a proto zasytí na velmi dlouhou dobu. Navíc jsou v ní všechny důležité vitamíny a minerály, kterých má tělo při dietě většinou nedostatek. Chufa má vysokou energetickou hodnotu, a tím dodává tělu energii. 

Je to přírodní plodina, neobsahuje žádné chemické látky a navíc skvěle chutná.
proteiny: aminokyseliny s důrazem na esenciální aminokyselinu Arginin (Arginin je tvůrce prolaktinu, který je velmi důležitý během růstu, pro těhotné, kojence, dále na močovinu, ischias, prostatu a podporu imunitního systému. Kromě toho je Arginin přirozeným generátorem inzulínu, což je důvod, proč je horchata BEZ PŘIDANÉHO CUKRU velmi doporučována pro diabetiky.)
minerální soli: vyvážený poměr vápníku a draslíku (zabraňuje vzniku osteoporózy), fosfor, hořčík, selen, nízký obsah sodíku* vitamíny: B1, niacin, kyselina listová, tokoferoly, vitamín E (antioxidant) a C* vlákninu: upravují absorpci glukózy, snižují vstřebávání cholesterolu, snižují adenomy tlustého střeva, probiotické a symbiotické* mastné kyseliny: snižují hladiny cholesterolu, triglyceridů, arteriosklerózy, usnadňují střevní průchod

Vysoký obsah vlákniny, kombinovaný s lahodnou chutí, z něj vytváří ideální potravinu pro vyváženou a zdravou skladbu vaší kuchyně.
Chufa má vynikající nutriční hodnoty s velmi podobným složením tuků jako mají např. olivy. Je také bohatá na přírodní minerály, zejména na fosfor a draslík. Jak již bylo zmíněno, neobsahuje cholesterol a má velmi nízkou hladinu sodíku, proto je vhodná i pro lidi trpící vysokým krevním tlakem, těhotné a kojící ženy, atd.


Nutriční hodnoty: 

hořčík 1070 mg/kg, sodík 206 mg/kg, draslík 7870 mg/kg, fosfor 2557 mg/kg, vápník 179 mg/kg, kyselina listová 509 mg/kg, niacin 20,4 mg/kg, vitamin E; 31,3% tuky, 14,3% glukóza, 6,8% vláknina, 6,9% proteiny, 33,8% škroby100 g chufy = 1635 kJ = 386 kcal Chufa pochází z léčivé rostliny, které je připisováno mnoho kladných vlastností. Nedávné vědecké studie pod záštitou španělského Ministerstva zemědělství a rybolovu
naznačují, že mnoho z těchto kladných vlastností chufy mají zdravotní vysvětlení, která se stále
  více potvrzují.
* díky svým mononenasyceným mastným kyselinám (76% kyselina olejová) a kyselině
listové zabraňuje vzniku rakoviny tlustého střeva, posiluje srdce (zabraňuje infarktu),odstraňuje cholesterol
* má antioxidační a krevní tlak snižující vlastnosti
* je to probiotický produkt a regulátor střevních funkcí
* je bohatá na minerální látky, vlákninu, proteiny a vitamíny, a to především fosfor, vápník a hořčík
* vřele doporučována pro těhotné ženy a ke zmírnění menstruačních bolestí a křečí
* velmi prospěšná jako prevence proti trombóze, jako podpora krevního oběhu a jsou ji také přičítány léčivé účinky při zánětu dýchacích cest a žaludečních potížích
* u dětí může poskytnout 10% doporučeného denního příjmu
* neobsahuje laktózu, fruktóza ani lepek
* nezapříčiňuje nabírání na váze více, než většina nealkoholických průmyslových nápojů (včetně light nápojů)
* vzhledem k vysokému obsahu účinných látek slouží jako prevence proti rakovině

První zmínky o chufě se datují cca před 4 tis. lety, kdy byla pěstována ve starém Egyptě v deltě Nilu. Existují spisy, které ukazují, že v 5. století před naším letopočtem byli obyvatelé Nilu zamilovaní do „bílého nápoje“ vyrobeného z chufy rostoucí na březích řeky. Ve Španělsku bylo pěstování chufy představeno ve středověku s příchodem muslimské kultury. Produkt byl považován za velmi chutný, lahodné a aromatické chuti. Existuje však další teorie, která říká, že chufa na Pyrenejském poloostrově existovala od pradávna, ještě před příchodem muslimů. V roce 1795 se hovoří o pěstování chufy na přibližně 15 hektarech půdy, a to v oblasti Almàssera a Alboraia. Lidé chufu namáčeli do vody a konzumovali ji jako snack v čerstvém stavu. Na začátku 20.století se začaly otevírat první horchaterías (kavárny, které servírovaly především horchatu) a lidé ve svých domech vyráběli vlastní horchatu, kterou poté prodávali na vozících ve městech místním obyvatelům.
Nyní je horchata považována za velmi chutný, osvěžující a výživný nápoj, který v posledních letech získal velkou popularitu, a to nejen ve Španělsku, ale také v mezinárodním měřítku (export do USA, Francie, Německa, atd.).
Chufa se vysévá v průběhu dubna a května do speciálně připravené půdy. Sklizeň pak probíhá od listopadu do ledna. Pro úspěšnou sklizeň je důležité, aby byla půda zcela suchá, až vysušená. Velmi zvláštní je však samotný způsob sklizně: nejprve se zapálí horní část (nať), po shoření natě následuje důkladné vyčištění povrchu plantáže od popela a neshořelých zbytků. Pomocí mechanizace jsou pak hlízy vyorány i se zeminou, která je pomocí speciálních třídících strojů oddělena od hlíz.Jakmile je tento proces u konce, surovina se vyčistí a usuší. Během tohoto procesu chufa ztratí jemné, jakoby chlupaté kořínky, které jsou na jejím povrchu. Následně pak probíhá další dosušení tak, aby vlhkost poklesla z původních cca 50% až na 8-9%. Tento proces je zdlouhavý a trvá až 4 měsíce. Teprve tak jsou zachovány všechny nutriční hodnoty. Před konečnou fází (naplění do obalů, výroba horchaty…)
je chufa pečlivě ručně přetříděna, aby se ke konečnému zákazníkovi dostal prvotřídní produkt maximální kvality.
Chufu a další produkty z chufy můžete zakoupit na těchto prodejních místech nebo v našem eshopu.

Všechny informace o chufě a horchatě jsou podloženy mnohými studiemi a výzkumy:
Zdravotní účinky chufy v oblasti trávicích obtíží: Dr.Miguel Bixquert Jiménez (odborník přes trávicí systém, šéf oddělení trávení Nemocnice Arnau de Vilanova ve Valencii) - celý výzkum si ve španělštině můžete prohlédnout zde
Možné účinky horchaty z chufy v prevenci arteriosklerózy: José Fco. Martínez Valls (profesor medicíny, specialista na endokrinologii a výživu) - zde
Horchata a zdraví: nutriční a dietetické vlastnosti: Amparo Alegría Torán a Rosaura Farré Rovira (profesorky výživy a vědy jídla na Universidad de Valencia) - zde

Více informací o chufě hledejte zde: http://chufa.cz/




Mé hodnocení:Naprostá bomba! Jsem unešená :-). Chufa má úplně jedinečnou chuť, nikdy jsem nic podobného nejedla. Co se týče konzistence, tak je taková tvrdší, až žvýkací. Výborně se hodí na mlsání jen tak, na snídaňové kašičky je famózní, dokonce jsem ji měla i na chlebu se sezamovým máslem (tahini) a tato kombinace byla také skvělá, velice mi chutnala i v kombinaci s rozinkami a brusinkami, zkrátka možností je spoustu. Vypadá opravdu jako seschlý lískový oříšek, chutí také ořechy připomíná, avšak její chuť je nasládlá. Co se mi také velice líbilo je balení, jak můžete vidět výše, je opravdu originální. Navíc tolik zdraví prospěšných účinků podložených studiemi, no co více si člověk může přát :-), pro zdravé mlsání je chufa ideální. Pokud budete mít chuť vyzkoušet něco neobvyklého, zdravého a opravdu zajímavého a chutí jedinečného sáhněte po chufě :-).

Jinak moc ráda bych Vás upozornila na projekt www.tasteofspain.cz kde 2 valencijští kuchaři vaří středomořskou stravu, převážně valencijskou. Jsou to soukromí kuchaři, kteří na pozvání chodí vařit do domácností (večeře, oslavy...), na firemní akce, dělají cateringy, kurzy vaření, atd. Jejich specialitou je pravá valencijská paella. Firma je součástí španělské organizace podporující pravou valencijskou paellu a tady v Čechách také vytvořili skupinu lidí podporující to samé.Veškeré info je na www.tasteofspain.cz Facebook: Taste of Spain CZ 


1 komentář:

  1. Zajímavé, slyším o tom prvně. Dost mě to láká vyzkoušet, takovéto pochutinky je přesně něco na mě :)

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.