neděle 9. června 2013

Ovesná a rýžová kaše Nomina- RECENZE

 





 Ovesná



Použité suroviny: 60% oves, 40% kukuřičná krupice

Základní příprava: Do teplého mléka přidáváme za stálého míchání cereální kaši NOMINA, až docílíme požadovanou hustotu. Cereální kaši je vhodné kombinovat s ovocem, ořechy,mléčnými výrobky, kakaem apod. Kaši NOMINA je vhodné použít také jako zahušťovadlo do omáček a těst a dále jako pojivo do masových, zeleninových a ovocných směsí.

Skladování: Při relativní vlhkosti do 75% a teplotě do 30°C, vždy uzavřené v původním obalu.

Trvanlivost: Při dodržení skladovacích podmínek je trvanlivost výrobku 12 měsíců od data výroby.

Balení: 300 g

Oves je obilovina s vysokou energetickou a nutriční hodnotou. Má vysoký obsah biologicky hodnotných bílkovin, vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, příznivé složení sacharidů a vysoký obsah rozpustné vlákniny. Obsah bílkovin se pohybuje mezi 14–21 %. Skladba aminokyselin je velmi vyvážená s vysokým podílem esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro stavbu kostí a svalů. Jako ostatní obiloviny obsahuje složité, velmi kvalitní cukry, které se vstřebávají velmi pomalu a podle potřeb organizmu. Nezpůsobuje tedy obezitu, ale naopak zvyšuje energetickou výkonnost. Oves je také bohatým zdrojem nestravitelné a stravitelné vlákniny. Díky tomu má velmi příznivý vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Oves se obecně doporučuje při stavech vyčerpání a nervové slabosti, v rekonvalescenci, při vysokém krevním tlaku a pro úpravu trávení. Je také výborný pro diabetiky, stabilizuje krevní cukr. Oves je i dobrým zdrojem minerálních látek a vitaminů. Výrazně vyšší než u ostatních obilnin je obsah hořčíku, železa, zinku a manganu.

Mé hodnocení:

No jo ovesná, tu mám ráda ;-). Já z kašiček Nomina vždycky hodně cítím kukuřici :-) i po ní hodně voní ;-). Já tu chuť mám ráda, proto mi asi tolik kašičky chutnají. Tato s vícezrnnou patří k mým oblíbencům :-). Na kaších Nomina se mi líbí, že jsou hned hotové, nedělají žádné hrudky, ani nic podobného a cenově jsou také fajn ;-).




Rýžová


Informace od výrobce:

Bezlepkový výrobek: Obsah lepku nižší jak 20 mg na 1 kg výrobku

Použité suroviny: 60% rýže, 40% kukuřičná krupice

Základní příprava: Do teplého mléka přidáváme za stálého míchání cereální kaši NOMINA, až docílíme požadovanou hustotu. Cereální kaši je vhodné kombinovat s ovocem, ořechy, mléčnými výrobky, kakaem apod. Cereální kaši NOMINA je vhodní použít také jako zahušťovadlo do omáček a těst a dále jako pojivo do masových, zeleninových a ovocných směsí.

Skladování: Při relativní vlhkosti do 75% a teplotě do 30°C, vždy uzavřené v původním obalu.

Trvanlivost: Při dodržení skladovacích podmínek je trvanlivost výrobku 12 měsíců od data výroby.

Balení: 300 g

Rýže patří mezi hlavní potravinu poloviny světové populace, pro kterou představuje zdroj energie i důležitých bílkovin. Rýže byla pěstována v Indii a Číně již před více než 6500 lety. V Evropě se objevila kolem roku 1000 n. l., do Čech se dostala v 16. století ze Španělska. Nejzastoupenější složkou rýže (minimálně 85 % ) jsou složené cukry, které se ukládají ve svalové tkáni a slouží jako zdroj energie pro svaly a všechny tělesné buňky. Rýžový škrob se velmi pomalu tráví a trvale uvolňuje do krve glukózu, je proto velmi vhodnou potravinou pro diabetiky i redukční dietu. Dalšími klady je téměř nulové množství tuku a nízký glykemický index. Za velmi hodnotnou je považována i bílkovina rýže, jejíž koncentrace se pohybuje mezi 7–8 % a její kvalita je srovnatelná s arašídy či čočkou. Pro svoji lehkou stravitelnost se rýže používá k léčení zažívacích obtíží, od poruch trávení až po divertikulitidu, pomáhá upravovat mírné průjmy i zácpu. Neobsahuje gluten a je tedy vhodná i pro bezlepkovou dietu.

Mé hodnocení:

Kašička rozhodně není špatná, má takovou specifickou chuť, jako všechny rýžové kaše. Měla jsem třeba i rýžovou od Mixitu a prostě mě nenadchla. Asi rýžové kaše nebudou můj favorit ;-), ale někdo se po nich může utlouci, třeba má nejlepší kamarádka. Dala jsem jí kašičku na zkoušku, ta byla vážně unešená a já vůbec nechápala :-D, ona zase necháme mě, že mi chutnají ovesné, jáhlové apod., záleží na každém kdo co má rád ;-). Zkoušela jsem do ni také přimíchat rozmačkaný banán a ozdobila banánem a to už jsem se s kašičkou spřátelila :-D. Každému ale hold vyhovuje něco jiného, já mám jiné favority ;-). Tato kaše je přirozeně bezlepková- líbí se mi, že firma NOMINAL myslí na lidi, kteří to nemají se stravováním lehké a mají nějaká omezení ;-).



Cena kaší je kolem 40 Kč, lze je koupit ve zdravých výživách, v Bille a některých obchodech Tesco.

Více informací o společnosti NOMINAL a jejich výrobcích zde:http://www.nominal.cz/cs/

2 komentáře:

  1. Asi si budete myslet, že jsem cvok - ale já si koupila všech 6 druhů kaší Nomina!! Protože mi tak strašně ta první zachutnala, že jsem se rozhodla vyzkoušet všechny, teď jsem rozjedená v té vícezrnné, neskutečně dobré jsou!! Kupuji si je teď pořád a mám doma pěknou zásobu už, ale mohla bych se jich ujíst, pěkně s ořechy, sušeným ovocem, medem, kakaem, čokoškou, mákem, sójovým mlékem...jakkoli :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele to jsme dvě :-D, já je mám také všechny, ale zbytek ještě neozkoušený :-D, už se na ně těšíííííííím :-)

      Vymazat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.