pátek 24. května 2013

Zázračná obilnina Teff

Že jste o obilnině s názvem Teff ještě neslyšeli? Musím se přiznat, že pro mě je také novinkou a nyní ji nabízí firma Country life mezi novinkami ve formě vloček :-).


Potravina 21. století. Výživová bomba. Nová hvězda mezi bezlepkovými surovinami. Nutriční zázrak. To je teff.

Historie a současnost


Teff, nebo-li milička habešská (Eragrostis tef), je rostlina z čeledě lipnicovitých, která je využívána převážně jako obilovina. Ve skutečnosti však patří, podobně jako například pohanka a quinoa, k tzv. pseudoobilovinám.
Název pochází z ahmarského slova „teffa“, v překladu „ztracený“. Toto označení je velmi výstižné. Vždyť zrnka teffu měří jen něco mezi 0,5-1,0mm.
Pravlastí teffu je Etiopie, kde se pěstuje již od 3. tisíciletí před naším letopočtem, a právě „chléb“ z kvašeného těsta z teffu, který vizuálně připomíná palačinku, tzv. „injera“ je dodnes nejen etiopským národní pokrmem, jenž představuje základ jídelníčku většiny obyvatelstva, ale je považována přímo za místní kulturní bohatství. Injera je bez nadsázky denním chlebem Etiopanů, neobejde se bez ní žádné stolování a její příprava trvá i několik dní.
Evropa a Severní Amerika objevily teff poměrně nedávno. Díky svým jedinečným výživovým vlastnostem je považován doslova za nutriční zázrak. Obdivuhodné jsou i široké možnosti jeho využití. 
 2352NjE.jpg

TEF MÁ VYSOKÝ OBSAH MINERÁLNÍCH LÁTEK

Tef je jedinečným koktejlem minerálních látek a vitaminů.
Má vysoký obsah vápníku, který je základní stavební jednotkou kostí a zubů a má zásadní význam pro fyziologické procesy, jako např. srážlivost krve, stahy svalů, práce srdce, přenos nervových impulsů, regulace růstu buněk. Tef obsahuje vápníku zhruba 23 x více než kukuřice, 15 x více než rýže, 5 x více než pšenice, 5 x více než ječmen a 3 x více než oves! 100 gramů teffu obsahuje 194 mg vápníku. Vezmeme-li v potaz, že denní doporučená dávka vápníku pro dospělé je cca 900 mg, můžeme t e o r e t i c k y říct, že už 150 gramů teffu pokryje 32% denní doporučené dávky vápníku.
Co do obsahu železa, je teff skutečným boháčem. Dlouhotrvající nedostatek železa způsobuje anémii, snížený obsah červených krvinek, který se projevuje zejména celkovou ochablostí, malátností až pocity na omdlení. Jako zajímavá se ukazuje také souvislost mezi nedostatkem železa u žen a jejich výrazně sníženou sexuální aktivitou. Tef obsahuje železa zhruba o 40% více než pšenice, o 30% více než ječmen, o 15% více než oves, zhruba 2 x více než kukuřice a 3 x více než rýže! Vezmeme-li v potaz, že denní doporučená dávka železa pro dospělé je zhruba 15 mg a že 100 g teffu obsahuje 5,7 mg železa, pak lze t e o r e t i c k y říct, že 150 g teffu by pokrylo 57% denní doporučené dávky této minerální látky. Tento údaj je však pouze teoretický a je třeba ho brát jen jako ilustrativní, protože využitelnost železa je zvláštní a složitá kapitola. Obecně však lze říct, že železo obsažené v teffu dokáže lidské tělo vstřebat velmi dobře.
Tef má také vysoký podíl fosforu, mědi, zinku, hořčíku a draslíku.
 

T e o r e t i c k é pokrytí denní doporučené dávky jednotlivých minerálních látek ve 150 gramech teffu znázorňuje tato tabulka:
Minerální látkaTEF
mg/100g
Denní dopor. dávka (DDD)
mg
Pokrytí DDD ve 150 g Teffu
%
Vápník (Ca)19490032%
Železo (Fe)5,71557%
Zinek (Zn)4,61546%
Magnesium (Mg)19435083%
Draslík (K)477350020%
Sodík (Na)1024001%
Měď (Cu)0,8260%
Selen (Se)0,010,354%
Molybden (Mo)0,10,7520%
Mangan (Mn)3,85114%
Fosfor (P)403100060%

TEF MÁ VYSOKÝ PODÍL BÍLKOVIN

Spolu s quinoou patří k nejvýživnějším rostlinám na světě. Podíl bílkovin se u teffu pohybuje obvykle kolem 13%. Pro srovnání, podíl bílkovin u rýže je zhruba 8% a u kukuřice zhruba 9%, u ječmene 11%, u pšenice 12-14%.

TEF MÁ VYNIKAJÍCÍ AMINOKYSELINOVÝ PROFIL

Tef obsahuje všechny esenciální aminokyseliny včetně, u obilovin poměrně vzácného, lysinu. Bohatý je též na treonin a tryptofan, které mají vliv na získávání svalové hmoty a produkci tzv. hormonů dobré nálady.
150 gramů teffu denně bohatě pokrývá denní doporučenou dávku většiny esenciálních aminokyselin.
AminokyselinaTEF
mg/100g
Denní dopor.dávka (DDD)
mg
Pokrytí DDD ve 150 g Teffu
%
Isoleucin460,775092%
Leucin964,61050138%
Lysin34190057%
Methionin + Cystein678975104%
Fenylalanin + Tyrosin11361050162%
Threonin468,1525134%
Tryptofan131,9262,575%
Valin628750126%

 TEF JE PŘIROZENĚ BEZLEPKOVÁ POTRAVINA 

V posledních letech dochází k prudkému nárůstu potravinových alergií a intolerancí. Jedním ze závažných problémů dneška je nesnášenlivost lepku, tzv. celiakie.
  • V potravinářském průmyslu se kvalita obilí určuje na základě množství obsaženého lepku. Čím více lepku v zrnu, tím kvalitnější mouka. Bohužel ruku v ruce s tímto „šlechtícím trendem“ stoupá i počet celiaků.
    Odhaduje se, že v České republice jich žije v současné době asi 100.000, přičemž pouhých 10% z nich je diagnostikováno. Předpokládaný počet celiaků v Evropě se pohybuje mezi 3 a 5 miliony nemocných. Odborníci však varují, že skutečný počet takto postižených může být až desetinásobný.
    V dohledné době nelze očekávat, že se podaří tento negativní trend zvrátit. Víc než kdy jindy je proto důležité hledat a nacházet alternativní potraviny, které celiakům usnadní a zpříjemní život. Tef je rozhodně jednou z nich.

TEF JE VÝZNAMNÝM ZDROJEM VLÁKNINY

V posledních letech je kladen velký důraz na dostatečný příjem vlákniny ve stravě a její význam pro správné fungování zažívacího ústrojí a prevenci civilizačních chorob, zejména pak rakoviny tlustého střeva, kardiovaskulárních onemocnění, diabetu a vysoké hladiny cholesterolu v krvi.
Četné studie dokazují, že vláknina rovněž hraje nezastupitelnou úlohu při snižování nadváhy. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny jsou více sytivé. Vláknina také snižuje glykemický index potravin. Díky tomu nedochází k příliš velkým výkyvům krevního cukru a hubnoucí netrpí náhlými pocity hladu a únavy. Zároveň vláknina pomáhá odvádět z těla odpadní látky a působí proti zácpě.
Všechny tyto argumenty hovoří pro pravidelnou konzumaci teffu. Vždyť celých 8% váhy jejího zrna tvoří právě vláknina!
 

TEF JE BOHATÝ NA VITAMINY 

Tef obsahuje pestrou škálu vitaminů. Jedná se především o vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6), nezbytné pro správné fungování metabolismu, dále vitamin M a rovněž silný antioxidant vitamin C, což je u obilnin výjimečné 

zdroj:http://www.advenimedical.cz/tef/nutricni-kvality


2 komentáře:

  1. Asi bude skvělej, hlavně ty teffové vločky, ale za tu cenu je bohužel nikdy neochutnám asi =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také si říkám, že je to snad zázrak :-D
      No já doufám, že ochutnám :-D

      Vymazat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.