sobota 23. března 2013

Svatojánský chléb

Svatojánský chléb

Možná že někteří, kteří jej neznají si budou myslet, že tu bude následovat článek o nějakém druhu chleba, avšak ne ne. Svatojánský chléb opravdu není druh pečiva, oč se tedy jedná se dočtete v následujícím článku :-)

Jedná se tedy o Karob :-)

Karob se získává z rostliny stromovitého vzrůstu a vyrůstá až do 15 metrů. Latinský název pro tuto rostlinu je Ceratonia Siliqua. Tato stálezelená rostlina roste ve Středomoří. Mezi hlavní producenty patří Itálie, Řecko a Španělsko. Nevyžaduje náročné podmínky bohaté na živiny. Roste v písčité půdě a v teplém a vlhkém prostředí. Na stromech rostou plody luskovitého tvaru. Lusk je přibližně 15-30cm dlouhý a poměrně silný a široký. Tyto lusky mají chuť podobnou čokoládě. Zpracovávané plody jsou barvy hnědé. Uvnitř lusku se nacházejí semena obalená dužninou.

V potravinářském průmyslu se zpracovává jak lusk tak i dužnina plodu. Ze semen se vyrábí rohovníková guma. Ta slouží jako stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo v potravinářském průmyslu. Z lusku této rostliny se vyrábí karobový prášek, který má hnědou barvu. Lusk je nejprve usušen a poté mlet na jemný prášek, který se díky své konzistenci, podobné barvě a chuti může použít jako náhrada za prášek kakaový.

Karobový prášek je bohatý na bílkoviny, minerály (hořčík, vápník, fosfor, železo, nikl, a vitamíny A, B, D. O proti kakaovému prášku je až sedmkrát méně tučný a obsahuje až o třetinu méně kalorií. Proto si ho s chutí můžou dopřát i ti kdo drží dietu. Karobový prášek neobsahuje kofein, alergeny, theobromin, ani methylxanthiny. Karob také podporuje trávení a snižuje cholesterol v krvi.

Jeho škála použití je veliká. Používá se především na výrobu sladkostí jako jsou tyčinky, oříšky obalené v karobu, karobové čokolády, a podobně. Karobová čokoláda je zejména vhodná pro alergiky, protože neobsahuje kravské mléko.
V obchodě ho můžeme koupit pod názvem svatojánský chléb nebo karob. 

Menší shrnutí:

Karob obsahuje 8% bílkovin, velký díl přirozeného cukru (asi 46%), vitamíny skupiny B, minerály - vápník, hořčík, draslík, a stopové prvky - železo, mangan, chrom, měď. Porovnáme-li jej s kakaem, má třikrát vyšší obsah vápníku, o třetinu méně kalorií a 7x méně tuku! Karob je bohatým zdrojem vlákniny pektinu, který pomáhá při trávení a vylučování a je užitečný pro zastavení průjmu, při zvedání žaludku a při zvracení. Obsahuje též lignin. Pektin i lignin mají prospěšný vliv na snižování hladiny cholesterolu. 

Energetická hodnota:

929 kJ/222 kcal. Bílkoviny: 4,6 g. Sacharidy: 88,9 g (z toho cukry 49,1 g). Tuky: 0,65 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,09 g). Vláknina: 49,1 g. Sodík: 0,035 g

http://www.chemievjidle.cz/prakticke-informace/karob-alias-svatojansky-chleb-clanek 

http://www.countrylife.cz/svatojansky-chleb-svetly-500-g-bio-country-life 

2 komentáře:

  1. No konečně vím, že karob a svatojánský chléb je to samé :) děkuji za objasnění ;)

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.