Svatojánský chléb
Svatojánský chléb
Možná že někteří, kteří jej neznají si budou myslet, že tu bude následovat článek o nějakém druhu chleba, avšak ne ne. Svatojánský chléb opravdu není druh pečiva, oč se tedy jedná se dočtete v následujícím článku :-)
Jedná se tedy o Karob :-)
Karob se získává z rostliny stromovitého vzrůstu a vyrůstá až do 15
metrů. Latinský název pro tuto rostlinu je Ceratonia Siliqua. Tato
stálezelená rostlina roste ve Středomoří. Mezi hlavní producenty patří
Itálie, Řecko a Španělsko. Nevyžaduje náročné podmínky bohaté na živiny.
Roste v písčité půdě a v teplém a vlhkém prostředí. Na stromech rostou
plody luskovitého tvaru. Lusk je přibližně 15-30cm dlouhý a poměrně
silný a široký. Tyto lusky mají chuť podobnou čokoládě. Zpracovávané
plody jsou barvy hnědé. Uvnitř lusku se nacházejí semena obalená
dužninou.
V
potravinářském průmyslu se zpracovává jak lusk tak i dužnina plodu. Ze
semen se vyrábí rohovníková guma. Ta slouží jako stabilizátor, emulgátor
a zahušťovadlo v potravinářském průmyslu. Z lusku této rostliny se
vyrábí karobový prášek, který má hnědou barvu. Lusk je nejprve usušen a
poté mlet na jemný prášek, který se díky své konzistenci, podobné barvě a
chuti může použít jako náhrada za prášek kakaový.
Karobový prášek je bohatý na bílkoviny, minerály (hořčík, vápník,
fosfor, železo, nikl, a vitamíny A, B, D. O proti kakaovému prášku je
až sedmkrát méně tučný a obsahuje až o třetinu méně kalorií. Proto si ho
s chutí můžou dopřát i ti kdo drží dietu. Karobový prášek neobsahuje
kofein, alergeny, theobromin, ani methylxanthiny. Karob také podporuje
trávení a snižuje cholesterol v krvi.
Jeho škála použití je veliká. Používá se především na výrobu sladkostí
jako jsou tyčinky, oříšky obalené v karobu, karobové čokolády, a
podobně. Karobová čokoláda je zejména vhodná pro alergiky, protože
neobsahuje kravské mléko.
V obchodě ho můžeme koupit pod názvem svatojánský chléb nebo karob.
Menší shrnutí:
Karob obsahuje 8% bílkovin, velký díl přirozeného cukru (asi 46%),
vitamíny skupiny B, minerály - vápník, hořčík, draslík, a stopové prvky -
železo, mangan, chrom, měď. Porovnáme-li jej s kakaem, má třikrát vyšší
obsah vápníku, o třetinu méně kalorií a 7x méně tuku! Karob
je bohatým zdrojem vlákniny pektinu, který pomáhá při trávení a
vylučování a je užitečný pro zastavení průjmu, při zvedání žaludku a při
zvracení. Obsahuje též lignin. Pektin i lignin mají prospěšný vliv na
snižování hladiny cholesterolu.
Energetická hodnota:
929 kJ/222 kcal. Bílkoviny: 4,6 g. Sacharidy: 88,9 g (z toho cukry 49,1
g). Tuky: 0,65 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,09 g). Vláknina:
49,1 g. Sodík: 0,035 g
No konečně vím, že karob a svatojánský chléb je to samé :) děkuji za objasnění ;)
OdpovědětVymazatVůbec není zač :-)
Vymazat