Ořechy pro zdraví
Pro jejich konzumaci je nutné si spočítat denní energetický příjem tak,
abychom pravidelným pojídáním dávky ořechů nepřekračovali energetický
denní příjem nad výdejem.
Co tedy ořechy obsahují, že jsou tak prospěšné pro naše zdraví? Jsou
bohatým zdrojem bílkovin. Mají vysoký podíl vitamínů a minerálů.
Obsahují mononenasycené tuky, které jsou důležité v prevenci proti
kardiovaskulárním onemocněním. Výjimkou jsou ořechy kokosové, které
obsahují tuky nasycené.
Jednotlivé druhy jsou odlišné nejen svou chutí, ale i obsahem důležitých látek
Mandle – vitamín E, horčík, draslík, vápník
Kešu – hořčík
Lískové – vitamín E, hořčík, vápník, železo
Arašídy – vitamín E, hořčík, kyselina listová, niacin, thiamin, resveratrol
Vlašské – draslík, hořčík, vápník, zinek, měď, selen, mangan, omega 3 nenasycené mastné kyseliny, kyselina elagová
Pistácie – thiamin, draslík
Para – draslík, hořčík, selen
podrobněji:
druh - obsažené látky, kcal/100 g
vlašské ořechy - minerály magnezium, fosfor, fluor, vitaminy B a E, dobrý poměr mastných kyselin, 670 kcal/100 g
lískové ořechy - vitaminy A, B, C a E, minerály draslík, stopový prvek mangan, 650 kcal/100 g
mandle - vitamin E, minerální látky magnezium, draslík, železo, stopový prvek selen, bílkoviny, 600 kcal/100 g
pistácie - minerály draslík, železo, fosfor, magnezium, vitaminy E, C a niacin, 30 % mastných kyselin omega, 600 kcal/100 g
burské oříšky - stopové prvky měď, mangan, zinek, fluor, minerály draslík, vápník, niacin a vitamin E, 580 kcal/100 g
para ořechy - minerály jako draslík, magnezium, vápník, železo, měď, vitamin B1 a zinek, 670 kcal/100 g
makadamové ořechy - minerální látky draslík, magnezium, vitaminy B, dobrý poměr mastných kyselin, 725 kcal/100 g
Kešu – hořčík
Lískové – vitamín E, hořčík, vápník, železo
Arašídy – vitamín E, hořčík, kyselina listová, niacin, thiamin, resveratrol
Vlašské – draslík, hořčík, vápník, zinek, měď, selen, mangan, omega 3 nenasycené mastné kyseliny, kyselina elagová
Pistácie – thiamin, draslík
Para – draslík, hořčík, selen
podrobněji:
druh - obsažené látky, kcal/100 g
vlašské ořechy - minerály magnezium, fosfor, fluor, vitaminy B a E, dobrý poměr mastných kyselin, 670 kcal/100 g
lískové ořechy - vitaminy A, B, C a E, minerály draslík, stopový prvek mangan, 650 kcal/100 g
mandle - vitamin E, minerální látky magnezium, draslík, železo, stopový prvek selen, bílkoviny, 600 kcal/100 g
pistácie - minerály draslík, železo, fosfor, magnezium, vitaminy E, C a niacin, 30 % mastných kyselin omega, 600 kcal/100 g
burské oříšky - stopové prvky měď, mangan, zinek, fluor, minerály draslík, vápník, niacin a vitamin E, 580 kcal/100 g
para ořechy - minerály jako draslík, magnezium, vápník, železo, měď, vitamin B1 a zinek, 670 kcal/100 g
makadamové ořechy - minerální látky draslík, magnezium, vitaminy B, dobrý poměr mastných kyselin, 725 kcal/100 g
Co je však nejdůležitější, zdraví prospěšné látky, které obsahují
ořechy, jsou přirozeného původu, takže jsou lépe vstřebatelné, než
kdybychom je dostávali do těla pomocí doplňků stravy.
Omega 3 nenasycené mastné kyseliny obsahují téměř všechny druhy
ořechů, ale jeden druh ty ostatní v množství omega 3 nenasycených
mastných kyselin převyšuje. Jsou to vlašské ořechy. Svým unikátním
složením jsou považovány za velmi cenné a prospěšné potraviny, pokud se
konzumují s rozumem.
Zdravým tukům se nevyhýbejte, spíše naopak je zařaďte do svého
jídelníčku, např. právě prostřednictvím ořechů. Tělo tuky tak jako tak
potřebuje a bude-li mít organismus tyto tuky k dispozici, dokáže se
nejen lépe bránit civilizačním nemocem, ale dokonce vám mohou i pomoci
zbavit se nadbytečného tuku. To však pouze za předpokladu úpravy
energetického příjmu a výdeje, a pravidelné pohybové aktivity.
Kolik se tedy doporučuje ořechu sníst denně? Přibližně jednu hrst. To je
o něco mezi 30 - 50 g. Na závěr si ještě povíme energetické hodnoty
jednotlivých druhů, abyste si je mohli začlenit do svých vyvážených
jídelníčků. Energetická hodnota ořechů je u všech druhů okolo 600 kcal
na 100 g. Lískové, para a vlašské mají přes 60 g tuků na 100 g ,
pistácie a mandle 55, burské a kešu okolo 46. Nejlepší je přečíst si
etiketu produktu, který si zakoupíte a energii připočíst ke svému
jídelníčku. Pochopitelně pak něco budete muset ze svého jídelníčku také
vyřadit.
Vybírejte pouze kvalitní produkty. Vyhýbejte se slaným a praženým ořechům nebo produktům v nekvalitním obalu, kde hrozí plísně.
zdroj:
http://magazin.ceskenoviny.cz/zpravy/zazracna-moc-orechu/164655
http://www.fitvit.cz/clanek/orechy-pro-zdravi
zdroj:
http://magazin.ceskenoviny.cz/zpravy/zazracna-moc-orechu/164655
http://www.fitvit.cz/clanek/orechy-pro-zdravi
Jooo oříšky, ty já můžu:)
OdpovědětVymazatJááá taky úlně je zbožňuji, jen je škoda, že mají tolik kalorií a nejsou na to třeba jako zelenina že? :-D
VymazatBuráky jsou luštĕniny, ale každý je bere jako ořechy.
OdpovědětVymazatpřesně tak ;-) i o nich zde mám samostatný článek:
Vymazathttp://fitnessalifestyle.blogspot.cz/2013/02/arasidy.html