pondělí 11. března 2013

Maracuja alias mučenka jedlá


Mučenka jedlá (maracuja)

Mučenka jedlá (Passiflora edulis) je tropická popínavá liána, vyžadující velký prostor. Roste bujně. Má nádherné, různobarevné květy, připomínající Kristovu trnovou korunu. Od toho pochází i název celé rostliny.

 Pěstuje se ve Východní a Západní Africe a Jižní Americe. Plody mají modrou, purpurovou nebo žlutou barvu, jsou kulaté nebo oválné, váhy kolem 40 gramů. Mají tenkou kožovitou slupku a šťavnatou rosolovitou dřeň chutí připomínající meruňku nebo broskev. Uvnitř jsou malá jedlá semena.

Toto ovoce obsahuje vlákninu, minerální látky, vitaminy B a C, provitamin A, vápník, železo a fosfor.

 

Mučenka v kuchyni

Marakuja je velmi osvěžující s lehce navinulou chutí. Při překrojení dužinu vybíráme lžičkou. V kuchyni se nejčastěji uplatňuje při ochucování nápojů nebo pohárů. Exotická sladkokyselá chuť tohoto ovoce vynikne také v ovocných salátech, dezertech, koktejlech, marmeládách či zmrzlinách. Často se přidává do tropických džusů. Můžeme z nich připravit i zmrzliny či bonbony. Největší význam však plody mučenky mají při zpracování na šťávy, neboť jejich výrazná chuť a vůně umožňují dochucování jiných, často fádních ovocných šťáv.

Použití

V Austrálii je marakuja k dostání jak čerstvá, tak konzervovaná. Kromě toho, že se toto ovoce přidává do ovocných salátů, se také používá k přípravě dezertů – například jako poleva na dorty, vanilkové řezy apod. Dále se také používá k ochucení nealkoholických nápojů (Passiona) a k výrobě čerstvých osvěžujících ovocných nápojů.
V Portoriku se všeobecně věří, že snižuje krevní tlak.
V Brazílii je pěna z marakuje běžným zákuskem a jejími semínky se obvykle zdobí určité druhy dortů. Velmi běžný je také marakujový džus.
V Indonésii se marakuja jí čerstvá. Je ovšem také běžné ji přepasírovat kvůli džusu a uvařit s cukrem, aby se vytvořil hustý sirup. Dále se smíchá s vodou a ledem a může se podávat.
Na Havaji se marakuja jí také čerstvá. Oblíbené jsou také ledová tříšť, zmrzlina či mnoho jiných dezertů s příchutí lilikoi (neboli marakuje). Marakuja ale běžně k dostání v obchodech není, proto ji lidé pěstují na zahrádkách nebo používají tu volně rostoucí.
Marakuja samotná nebo jako příchuť různých sirupů je nezbytná k přípravě některých koktejlů, například toho jménem hurikán (rum, limetková šťáva a marakujový sirup).

zdroj:
http://www.zivotni-styl.wz.cz/?clanek=mucenka-jedla-maracuja
http://cs.wikipedia.org/wiki/Marakuja


Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.