Mučenka jedlá (maracuja)
Mučenka jedlá (Passiflora edulis) je tropická popínavá liána, vyžadující velký prostor. Roste bujně. Má nádherné, různobarevné květy, připomínající Kristovu trnovou korunu. Od toho pochází i název celé rostliny.
Pěstuje se ve Východní a Západní Africe a Jižní Americe. Plody mají modrou, purpurovou nebo žlutou barvu, jsou kulaté nebo oválné, váhy kolem 40 gramů. Mají tenkou kožovitou slupku a šťavnatou rosolovitou dřeň chutí připomínající meruňku nebo broskev. Uvnitř jsou malá jedlá semena.
Toto ovoce obsahuje vlákninu, minerální látky, vitaminy B a C, provitamin A, vápník, železo a fosfor.
Mučenka v kuchyni
Marakuja
je velmi osvěžující s lehce navinulou chutí. Při překrojení dužinu
vybíráme lžičkou. V kuchyni se nejčastěji uplatňuje při ochucování
nápojů nebo pohárů. Exotická sladkokyselá chuť tohoto ovoce vynikne také
v ovocných salátech, dezertech, koktejlech, marmeládách či zmrzlinách.
Často se přidává do tropických džusů. Můžeme z nich připravit i zmrzliny
či bonbony. Největší význam však plody mučenky mají při zpracování na
šťávy, neboť jejich výrazná chuť a vůně umožňují dochucování jiných,
často fádních ovocných šťáv.
Použití
V Austrálii je marakuja k dostání jak čerstvá, tak konzervovaná. Kromě toho, že se toto ovoce přidává do ovocných salátů, se také používá k přípravě dezertů – například jako poleva na dorty, vanilkové řezy apod. Dále se také používá k ochucení nealkoholických nápojů (Passiona) a k výrobě čerstvých osvěžujících ovocných nápojů.V Portoriku se všeobecně věří, že snižuje krevní tlak.
V Brazílii je pěna z marakuje běžným zákuskem a jejími semínky se obvykle zdobí určité druhy dortů. Velmi běžný je také marakujový džus.
V Indonésii se marakuja jí čerstvá. Je ovšem také běžné ji přepasírovat kvůli džusu a uvařit s cukrem, aby se vytvořil hustý sirup. Dále se smíchá s vodou a ledem a může se podávat.
Na Havaji se marakuja jí také čerstvá. Oblíbené jsou také ledová tříšť, zmrzlina či mnoho jiných dezertů s příchutí lilikoi (neboli marakuje). Marakuja ale běžně k dostání v obchodech není, proto ji lidé pěstují na zahrádkách nebo používají tu volně rostoucí.
Marakuja samotná nebo jako příchuť různých sirupů je nezbytná k přípravě některých koktejlů, například toho jménem hurikán (rum, limetková šťáva a marakujový sirup).
zdroj:
http://www.zivotni-styl.wz.cz/?clanek=mucenka-jedla-maracuja
http://cs.wikipedia.org/wiki/Marakuja
Žádné komentáře:
Okomentovat
Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.