sobota 23. března 2013

Jaký jste tělesný typ?

Zjistěte si svůj tělesný typ

Jaký jste typ sportovce? K jakému tělesnému typu patříte? Jste štíhlý, svalnatý nebo máte nadváhu? Jste spíše nižší, akorát nebo dlouhán? Připomíná Vaše silueta hrušku, stéblo trávy nebo obrácený trojúhelník? Ať jsou Vaše odpovědi jakékoliv, jedna věc je jistá: Vaše základní tělesná struktura je geneticky naprogramovaná.
 
Jeden ze způsobů kategorizace tělesných typů vychází ze tří tzv. somatotypů:

EKTOMORF: je charakterizován kratším trupem, má dlouhé horní i spodní končetiny, dlouhé, úzké ruce i nohy, velmi malé množství tělesného tuku, úzký hrudník a ramena a všeobecně dlouhé, tenké svaly. Nejrychlejší metabolismus. Tito lidé těžko nabírají svalovou hmotu. Musí jíst 15-20 000KJ, aby vůbec začali přibírat. Kdykoliv vynechají jídlo tělo začnou pálit svalovou hmotu


MEZOMORF: velký hrudník, dlouhý trup, pevná svalová struktura a velká síla. Ideální tělesný typ pro kulturistiku. Má přirozeně silnou a svalnatou postavu bez vysokého procenta podkožního tuku. Rychlost metabolismu je průměrná. Také má klenutý hrudník a široká ramena. Tento somatotyp taky rychle regeneruje.


ENDOMORF: měkké svalstvo, kulatý obličej, krátký krk, široké boky a větší množství tělesného tuku.

Endomorf je člověk s nejpomalejším metabolismem ze všech tří skupin. Lehko nabírá váhu, ovšem s velmi vysokým poměrem tuku. O to horší jsou pro něho redukční diety. Má přirozeně vysoké procentu podkožního tuku. Tento tělesný typ si musí dávat pozor na množství přijatých kalorii.
Většina z nás je kombinací 2 somatotypů. Někdo je například endomezomorfní nebo ektoendomorfní atd…)
Váš tělesný typ tedy určuje mimo jiné efektivitu zpracování potravin, specielně sacharidů. Endomorf je tedy velmi citlivý na sacharidy, proto by se zvyšováním sacharidů měl být velmi opatrný, zatímco ektomorf si naopak lámat hlavu s příjmem velkého množství sacharidů nemusí a je to pro něj více než dobré.
Je důležité držet se základních tréninkových postupů, dokud nezjistíte, jak vaše tělo na ně funguje, Různé tělesné typy totiž na cvičení reagují různě a co funguje na jednoho, nemusí mít automaticky úspěch u druhého.

Trénink ektomorfa

Prvním zásadním úkolem pro cvičení ektomorfa je nabýt na hmotnosti, nejlépe ve formě kvalitní svalové hmoty. Obvykle nebude mít sílu a vytrvalost pro maratónské tréninkové výkony, svalovina mu bude mohutnět velmi pomalu a často se bude muset nutit do jídla, aby dosáhl náležitého růstu. Ektomorf má rychlý metabolimus, nabírání svalové hmoty je pro něho velmi obtížné. Nemá ale problém se shazováním tuku.
Pro ektomorfa tedy doporučujeme:
  1. Držet se základních cviků a zahrnout řadu silových cvičení, který budují maximum svalové hmoty.
  2. Provádět standardní základní trénink, ale je-li to nutné, dávat si třeba i delší odpočinkové periody, aby se tělo s takovou námahou mohlo vyrovnat.
  3. Klást důraz na dobrou výživu, přijímat více kalorií, než je zvyklý a než je třeba a používat hojně proteinové a jiné nápoje, které pomáhají nabrat hmotnost.
  4. Omezit ostatní tělesné aktivity – běh, plavání a další sporty - aby zbylo dost kalorií na kulturistický trénink.

Trénink mezomorfa

Mezomorfovi nebude činit moc potíže získat svalovou hmotu, ale bude muset zahrnout do svého programu dostatečný počet cvičení, aby se jeho svalovina rozvíjela stejnoměrně a tvarově správně, protože je u něho riziko, že bude neforemně mohutný, mezomorf má ideální vlastnosti pro budování kvalitního svalstva. Naopak může mít problém, v zápalu úspěšnosti, s přetrénováním. Mezomorf má při tréninku zařazovat kombinované i izolované cviky.
Pro trénink mezomorfa doporučujeme:
  1. Kombinaci silového cvičení a pestré tvarovací cvičení. Čím pestřejší program zvolí, tím lepší kvality, proporcí a symetrie dosáhne.
  2. Relativně dlouhé tréninkové časy s minimem oddechového času. Nezapomeňte však, že mezomorfní tělesná stavba odpovídá tak dobře na zátěž, že není zase třeba nějakých superdlouhých tréninků.
  3. Vyvážená strava bohatá na proteiny.

Trénink endomorfa

Endomorf obecně nebude mít veliké problémy získat svalovou hmotu, ale jeho hlavní starostí bude vždy zbavit se tělesného tuku a potom držet takovou dietu, aby si svoji váhu udržel. Má pomalejší metabolismus, tudíž má větší problém se snižováním tuku, zase ale s ohledem na svoji velkou kostru, může v posilovně zvedat větší váhy. Endomorf se musí soustředit na maximalizaci úbytku tuku přidáním cvičení aerobního typu.
Proto pro endomorfa doporučujeme:
  1. Trénink s mnoha sériemi a mnoha opakováními s velmi krátkými odpočinkovými periodami, aby spálil co nejvíce tuku.
  2. Přidané aerobní cvičení, jako třeba cyklistika, běh, plavání nebo další činnosti, které spotřebovávají kalorie.
  3. Nizkokalorická dieta, která obsahuje vyvážené nutné minimum všech živin. Nic ze stravy úplně nevyškrtnout, ale používat jen minimum proteinů, cukrů a tuků spolu s vitamíny a minerály, aby tělo nepřicházelo o nějaké důležité živiny. Bílkoviny získávejte z rybího a drůbežího masa a vajec. Jezte pravidelně a několikrát (nejméně 6x) denně.
Zjištění vašeho tělesného typu vám může ušetřit mnoho času a zbytečných zklamání. Ektomorf, který trénuje jako endomorf, se brzy přetrénuje a jeho svaly přestanou růst. Endomorf, který si bude myslet, že je mezomorfní, bude přibývat na váze, ale pořád se bude trápit s nadbytečným tělesným tukem. Některé principy tréninku jsou pro všechny typy shodné, ale organizace cvičení a jeho kombinace s výživou a dietou se může u různých tělesných typů výrazně odlišovat.
Přestože vás matka příroda obdarovala určitým tělesným typem, když si vybudujete náležitou svalovou hmotu a zredukujete tělesný tuk, ve skutečnosti měníte složení svého těla. Většinou je velmi nesnadné zaregistrovat takové změny pouhou váhou a měřítkem. Můžete třeba držet dietu a přitom přibývat na váze, protože tréninkem vytváříte novou svalovou hmotu, můžete držet dietu příliš přísnou a ztrácet s tukem i svalovou hmotu nebo můžete trénovat tak náročně, že se „přetrénujete“ a přinutí své tělo odbourávat i kvalitní svalovou hmotu.

 Tak jakpak Vám to vyšlo?

 zdroj:

4 komentáře:

  1. jé teď sem si všimla, že jsi z budějovic..Konečně někdo odsud.. jsi tu na koleji?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nene, jsem teprve na střední..nedáš mi email nebo FB? můžeme pokecat :)

      Vymazat
    2. To by bylo moc fajn :-)
      můj facebook je:
      https://www.facebook.com/martina.srbova.391

      Vymazat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.