úterý 26. března 2013

JAK JÍST KDYŽ BUDUJETE SVALY

JAK JÍST KDYŽ BUDUJETE SVALY


Tak toto je jedno z velice často probíraných témat mezi sportovci, já se Vám pokusím stravování při nabírání svalů přiblížit :-)

 

Chcete- li nabrat svalovou hmotu není zapotřebí pouze kvalitně cvičit, ale samozřejmě je také nutné kvalitně se stravovat.

Mnoho lidí kterých se zeptáte, když s nimi probíráte co je dobré jíst pro budování svalů odpoví proteiny, samozřejmě nejsou daleko od pravdy, proteiny jsou velice důležitou komponentou pro nabírání svalové hmoty, avšak nejsou jediné. Jednostranné zaměření na proteiny a vynechávání sacharidů by se Vám mohlo totiž vymstít.

Nevynechávejte SACHARIDY

Pokud je Vaším cílem nárůst svalstva a síly neměli by jste vedle proteinů zapomínat na sacharidy a to dokonce v trojnásobném množství než bílkovin.

Až při rýsování se snižuje množství sacharidů. Proč? Důvodem je, že tělo využívá sacharidy při těžké fyzické aktivitě, kterou posilování určitě je. Pokud je nemá, sahá do záložních zdrojů, tedy do proteinů a místo budování svalů jej využívá jako záložní zdroj energie. Což samozřejmě nechceme.

Dalším faktem proti stravě založené jen na proteinech je samotný fakt jak tělo funguje. Náš organismus si ze stravy vezme jen tolik proteinů kolik dokáže využít pro anabolické procesy a pro růst svalů, neuchovává si "zásoby" bílkovin v těle.

Je zbytečně dopovat se obrovskými porcemi proteinů, jak v přírodní podobě, tak v podobě drinků, to nijak růst svalové hmoty neurychlí.

Ideální je dodávat tělu správné porce proteinů ideálně v tříhodinových intervalech, zásadně po tréninku, vhodné je doplnit proteiny také před spaním. Toto nám zaručí , že nárůst svalové hmoty bude co největší :-). Avšak na co nelze zapomínat, tak to je REGENERACE, protože svaly rostou především díky kvalitnímu odpočinku!!!

Co se týče příjmu proteinů, tak v 1 porci bychom neměli sníst více než 40 g bílkovin!!!!!! (což odpovídá zhruba 200 g steaku)- hrozí nám například nepříjemné trávicí potíže, které dokáží nestrávené proteiny vyvolat.



PŘÍRODNÍ PROTEINY NEBO SUPLEMENTY?

Je jedno v jakéé podobě proteiny konzumujete zda- li ve formě mléčné syrovátky, tvarohu, sóji, masa apod., či ve formě doplňků sportovní výživy, záleží jen na Vaší preferenci, organismus jej využije stejně, neboť tyto zdroje mají stejné spektrum aminokyselin.

Výhodou proteinových suplementů je to, že obsah bílkovin je mnohokrát vyšší než v běžné stravě, také je mnohdy pohodlnější připravit si proteinový nápoj, neži si např. udělat nějaký ten steak.

K dopravě bílkovin do svalů slouží sacharidy. Ty můžete přijímat v rýži, obilovinách, bramborách,, ovesných vločkách, ovoci atd.

Určitě je nuté ve stravě nezapomínat na ovoce a zeleninu, které jsou důležitým zdrojem vitaminů a minerálních látek!!!


JEZTE KAŽDÉ 2-3 hodiny


V průběhu dne by jste měli jíst 5-6 x denně, záleží samozřejmě na tom v kolik hodin vstáváte a v kolik hodin uléháte. Pokud si nestíháte nic připravit, tak lze dnes nahradit jídlo i některými speciálně určenými výrobky sportovní výživy, které Vám dodají potřebnou energii a vše potřebné, jako kdyby jste snědli běžné jídlo.

Nejdůležitější jídlo z těch 5-6 je to po tréninku. Zhruba 1/2 hodinky po ukončení tréninku si můžete dát třeba Gainer, o něco později se normálně najezte.

Dalším nejdůležitějším jídlem je SNÍDANĚ, kterou někteří lidé v dnešní době vynechávají (někdy pod dojmem, že si tak sníží kalorický příjem během dne, ale ono je to nakonec tak, že večer vyluxují celou spíž, protože tělo bude chtít energetický nedostatek ve stravě samozřejmě dohnat).

NEZAPOMEŇTE, ŽE BEZ KVALITNĚ SESTAVENÉHO JÍDELNÍČKU NIKDY SVALNATÉ POSTAVY NEDOCÍLÍTE, ANI KDYBY JSTE SE "MUČILI" NA STROJÍCH  HODINY A HODINY! Bez látek obsažených ve výživě svaly zkrátka nerostou!


2 komentáře:

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.