pátek 29. března 2013

ČERNÝ SEZAM

  ČERNÝ SEZAM
 

Sezam, dvoumilimetrové semínko, které je nejstarším kořením na světě, ve kterém se ukrývá velká léčivá síla. Obyvatelé východu již po staletí znají jeho léčivé schopnosti. Z pohledu tradiční čínské medicíny má vztah k ledvinám, játrům, slezině-slinivce a plicím. Ovlivňuje kvalitu kostní tkáně, tvorbu krve, plodnost, ale i kvalitu vlasů. Pro jeho "chladivý" účinek by ho měli konzumovat také lidé "horkokrevní" - nadměrně se potící, hyperaktivní, se sklonem k vysokému tlaku, srdečním onemocněním a mozkovým příhodám.


A jak se dívá na sezam moderní dietologie? Obsahuje tyto nejdůležitější látky : 20% bílkovin, 50% rostlinných olejů, 16%sacharidů a 9% vlákniny. Z vitaminů jsou to tiamín(B1) - 1 mg, riboflavín(B2) - 0,25mg, niacín(B3) - 5mg, karoteny. Z Minerálních látek je to: vápník - 500 až 1500 mg, hořčík - 350 mg, železo - 10 mg, zinek - 10 mg, draslík - 410 mg, fosfor - 890 mg. Toto složení ho předurčuje k prevenci a léčbě mnohých nemocí například: osteoporóza, chudokrevnost, při depresích a neurózách, při nemocích srdce a cév, očí, vlasů, kůže, nehtů, ale i v těhotenství, či pro zvýšení metabolismu a imunity.

Lepší je konzumovat přírodní - neloupaný (černý) sezam, protože obsah minerálů a vitaminů se snižuje odstraněním povrchové slupky semínka.

Zevně se sezamový olej užívá při bolestech v uších a spáleninách, kdy se nanáší vatou do ucha nebo spálenou kůži. Při horečce má mazání kůže horko odnímající účinek.
Sezam je chuťově vynikající zobání na chuť, dá se z něj vztvořit, ale i sypání na pečivo, gomasio (makrobiotická solící směs - opraží se 10 lžiček semínka se lžičkou soli a pak seumele, nebo rozdrtí), zdravé sušenky pro děti, či k přípravě suši, nepostradatelná ingredience vhodná pro výrobu omáček, dresinků, polévek, jako přídavek do salátů a mnoha dalších zdravých pokrmů.



http://www.japan-eshop.com/index.php?show=detail&prn=3070

2 komentáře:

  1. Černý sezam mám moc ráda do salátů, jinak jsem ho zatím nevyužila. Ale až budu dělat sushi, plánuji ho použít i tam. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si jej včera koupila na zkoušku, jsem na něj hodně zvědavá :)

      Vymazat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.