ČERNÝ SEZAM
Sezam, dvoumilimetrové semínko, které je nejstarším kořením na světě, ve kterém se ukrývá velká léčivá síla. Obyvatelé východu již po staletí znají jeho léčivé schopnosti. Z pohledu tradiční čínské medicíny má vztah k ledvinám, játrům, slezině-slinivce a plicím. Ovlivňuje kvalitu kostní tkáně, tvorbu krve, plodnost, ale i kvalitu vlasů. Pro jeho "chladivý" účinek by ho měli konzumovat také lidé "horkokrevní" - nadměrně se potící, hyperaktivní, se sklonem k vysokému tlaku, srdečním onemocněním a mozkovým příhodám.
A jak se dívá na sezam moderní dietologie? Obsahuje tyto nejdůležitější látky : 20% bílkovin, 50% rostlinných olejů, 16%sacharidů a 9% vlákniny. Z vitaminů jsou to tiamín(B1) - 1 mg, riboflavín(B2) - 0,25mg, niacín(B3) - 5mg, karoteny. Z Minerálních látek je to: vápník - 500 až 1500 mg, hořčík - 350 mg, železo - 10 mg, zinek - 10 mg, draslík - 410 mg, fosfor - 890 mg. Toto složení ho předurčuje k prevenci a léčbě mnohých nemocí například: osteoporóza, chudokrevnost, při depresích a neurózách, při nemocích srdce a cév, očí, vlasů, kůže, nehtů, ale i v těhotenství, či pro zvýšení metabolismu a imunity.
Lepší je konzumovat přírodní - neloupaný (černý) sezam, protože obsah minerálů a vitaminů se snižuje odstraněním povrchové slupky semínka.
Zevně se sezamový olej užívá při bolestech v uších a spáleninách, kdy se nanáší vatou do ucha nebo spálenou kůži. Při horečce má mazání kůže horko odnímající účinek.
Sezam je chuťově vynikající zobání na chuť, dá se z něj vztvořit, ale i sypání na pečivo, gomasio (makrobiotická solící směs - opraží se 10 lžiček semínka se lžičkou soli a pak seumele, nebo rozdrtí), zdravé sušenky pro děti, či k přípravě suši, nepostradatelná ingredience vhodná pro výrobu omáček, dresinků, polévek, jako přídavek do salátů a mnoha dalších zdravých pokrmů.
http://www.japan-eshop.com/index.php?show=detail&prn=3070
Černý sezam mám moc ráda do salátů, jinak jsem ho zatím nevyužila. Ale až budu dělat sushi, plánuji ho použít i tam. :)
OdpovědětVymazatJá jsem si jej včera koupila na zkoušku, jsem na něj hodně zvědavá :)
Vymazat