sobota 16. března 2013

Bosu

BOSU


Co je BOSU?
Název vychází z anglické zkratky pro BOth Sides Up – obě strany nahoru. BOSU vypadá jako disk, který je z jedné strany plochý z tvrdého materiálu a na druhé má pružnou kopuli, většinou ho najdeme v modré barvě.
 
Účinky cvičení
Cvičení vede k cílenému formování a posílení svalů celého těla. Velká část pohybu pochází z dolních končetin, proto pomáhá formovat zvláště boky, hýždě, stehna a lýtka. V případě zapojení paží do pohybu se zlepšuje koordinace, orientace v prostoru a dochází k posilování svalů horních končetin a pletence rameního. Svaly se stávají funkčnějšími, pružnejšími a lépe tvarované. Cvičení slouží také k odstranění nežádoucích tukových rezerv na těle, pomáhá schopnosti využívat tuky, jako zdroje energie a odstranění odpadních látek ve formě potu.
 
Varianty BOSU cvičení
Variant cvičení s touto pomůckou je nespočet, můžete na něm balancovat, dělat kliky, skákat, stoupat a mnoho dalšího. Nejznámější formou svičení s BOSU je BOSU Aerobik. Jedná se o cvičení na BOSU v aerobní tepové frekvenci, kde dochází ke spalování tuků a zároveň posílení celého těla. BOSU Pilates vychází z filosofie cvičení Pilates a stává se tak ještě účinnější a zábavnější. BOSU Core je cvičení zaměřené na posílení především centra těla (břicho, vzpřimovače páteře, rotátory, hýždě...) a tím i zlepšení držení postavy a prevence bolesti zad. BOSU Dynamic je propojení aerobní zátěže s plynulým provedením cviků na BOSU.
 
Kdo může cvičit na BOSU
BOSU je vhodné pro všechny věkové skupiny, zvláště ženy si zde najdou to svoje. Využití nalezne také v předzávodních přípravách sportovních oddílů. Největší výhodou cvičení na BOSU je rozvinutí stabilizačního systému a posílení celého těla. Na BOSU se může posilovat i cvičit vytrvalostním způsobem. Navíc jsou BOSU lekce zábavné a velmi rozmanité.
 
Co potřebujete
BOSU plošina by vám měla být zapůjčena v každém fitness centru, ve kterém naleznete tuto formu aerobiku. Samozřejmostí je opět pohodlné oblečení, ručník (ten budete opravdu potřebovat) a láhev se sportovním nápojem.
 
BOSU cvičení je opravdu zábavné a účinné. Věřím, že i vy si po přečtení tohoto článku nalezenete svoji BOSU lekci.


Proč si vybrat bosu?
  • Získání rovnováhy
  • Získání sebedůvěry
  • Zábavné cvičení určené pro každého
  • Zvýšení stability, síly, vytrvalosti
  • Zlepšení celkového držení těla
  • Zapojuje se jak povrchové svalstvo, tak to hluboce uložené (střed těla) = kompletní zpevnění svalstva
  • Zpevnění šlach a vazů


2 komentáře:

  1. Na bosu lekce jsem chodila asi před dvěma lety... Byla to celkem zábava, ale tato homadná cvičení mi vždycky připadají moc jednoduchá... chodí tam i 50leté netrénované ženy a cvičení se musí vždy přizpůsobit tak, aby ho zvládli všichni... takže bosu paráda, ale jedině kdybych ho měla sama doma nebo kdyby děla nějaké extra těžké lekce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. wooow ráda by jsi si dala do těla že :-D
      já jsem na bosu nikdy nebyla, ale Bosu plošinu už jsem používala ;-)

      Vymazat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.