pátek 8. února 2013

Melasa

Melasa, aneb zdravé sladidlo co stojí za to vyzkoušet :-)





 MELASA

Zdá se to zvláštní, ale i odpad může mít využití v podobě zlepšení lidského zdraví. V případě melasy určitě. Ta je právě ve své podstatě odpadem – vedlejším produktem, který vzniká při výrobě cukru, z níž si uchovává všechny prospěšné látky nacházející se ve zpracovávané rostlině – cukrové třtině.

Melasa je tmavý, hnědě až černě zbarvený lepkavý sirup, nepříliš vábné chuti ani vůně. To, co ji však schází v tomto ohledu, plně nahrazuje svým unikátním obsahem látek, které jsou pro fungování lidského těla zcela nezbytné. Melasa umožňuje dodávat tyto důležité látky tělu v té nejlepší podobě, tedy přírodní a bez vedlejších rizik. Proč je melasa považována za zázrak a jak může pomoci? I o tom informují následující řádky.

Jak vzniká melasa

K tomu, aby černý zázrak zvaný melasa vznikl, je potřeba, aby proběhl proces, při němž se zpracovává cukrová třtina, což je rostlina připomínající svým vzhledem bambus. Během sklizně je třtina posekána, aby mohla být následně rozdrcena a slisována, čímž dojde k zisku sladké šťávy. Ta se poté očistí, přefiltruje a zahustí. Posledním krokem je získávání krystalků cukru ze zmiňovaného sirupu, který je po sebrání krystalek popisovanou melasou. Cukr se dále rafinuje, aby z něj byly odstraněny i poslední zbytky melasy. Zůstane-li v něm, pak se jedná o třtinový cukr, pro nějž je typické světle hnědé, kávové zabarvení.

Melasa a její složení

O tom, že domorodci pracující na plantážích s cukrovou třtinou (která byla také hlavní složkou jejich potravy) jsou mnohem odolnější vůči nemocem a celkově mají mnohem více energie, se v minulosti přesvědčovali misionáři, co dané oblasti navštěvovali. V té době se samozřejmě plně nevědělo, jaké látky za takový stav mohou. Nyní jsou však všechna tajemství melasy odhalena a následující výčet je shrnutím všeho nejdůležitějšího, co může melasa lidem nabídnout:
  • vápník
  • měď
  • hořčík
  • glukóza
  • fosfor
  • sacharidy
  • železo
  • nenasycené kyseliny
  • sodík
  • vitamin B
  • draslík
  • vitamin A
  • zinek
  • vitamin D
  • chróm
  • enzymy

Melasa – účinky

Všechny výše uvedené látky jsou pilířem blahodárných účinků, kterými melasa vůči lidskému organismu disponuje. Může být prevencí, ale též pomocným alternativním lékem různých onemocnění. Úspěch, s jakým se odráží na zdraví, je také dílem snadné vstřebatelnosti všech látek, co obsahuje. Jak tedy melasa pomáhá?
  • brání vzniku křečových žil
  • podporuje činnost lymfatického systému
  • odstraňuje střevní potíže (zejména zácpu)
  • potlačuje problémy s látkovou výměnou
  • pomáhá v boji s nadváhou
  • pomáhá v léčbě kožních onemocnění (ekzémy, lupénky)
  • urychluje hojení
  • čistí a aktivizuje organismus
  • regeneruje krvetvorbu
  • mírní projevy alergie
  • upravuje krevní tlak
  • podporuje činnost nervové soustavy
  • posiluje obranyschopnost
  • zlepšuje stav kloubů a kostí (artróza, řídnutí kostí)

Melasou také proti rakovině

Z četných výzkumů také vyplynulo, že melasa je mimo výše uvedeného výraznou pomocí v léčbě onkologických onemocnění. Sami odborníci byli překvapeni schopností látek melasy likvidovat vzniklý karcinom. Melasa je tak často doporučována pacientům s obtížemi tohoto typu, a to k dlouhodobému a intenzivnímu užívání i zevní formou, například na kůži zničenou chemoterapií apod. Na druhé straně je však i prevencí bránicí rakovinotvornému bujení.

Pro koho je melasa vhodná?

Obecně lze shrnout, že melasu mohou konzumovat děti (od 6 měsíců věku), dospělí i senioři. U dětí je podporou zdravého vývoje, u dospělých pomáhá udržovat potřebnou kondici a u seniorů mírní negativní důsledky stárnutí. Melasaspecifickou chuť, která nemusí vyhovovat každému, a tak ji lze přidávat například do čaje, kakaa, jogurtu, zkrátka obdobně jako se používá med. V takové podobě je jistě pro spoustu lidí mnohem stravitelnější a snesitelnější.
Běžným dávkováním jsou 2 kávové lžičky denně, sužuje-li vás nějaká nemoc, pak je možné zvýšit tento počet na 4 až 5 lžiček. Vždy je dobré zapít melasu sklenicí vody (pokud ji konzumujete samostatně), aby se v těle lépe vstřebala. Melasu je tedy možné zahrnout do běžného vaření, my vám ale na závěr přinášíme tip, jak ji užít zevně. Pleťová maska s příměsí melasy dodá pokožce látky, co potřebuje ke správné regeneraci a vitálnímu vzhledu. Stačí přidat lžičku melasy do krému, co používáte, případně ji nanést na pokožku samotnou. Když ji necháte alespoň 20 minut působit, poznáte po následném opláchnutí, že se pokožka jakoby rozzářila a vypadá mnohem lépe.
Melasa je právem považována za poklad nebo zázrak, protože svými jedinečnými účinky dokáže člověku pomoci tam, kde třeba ostatní možnosti selhaly nebo nemají takové výsledky, jaké od nich byly očekávány. Při dlouhodobém a pravidelném užívání je melasa zárukou, že fyzická i psychická kondice bude v co nejlepším stavu. I proto je její užívání doporučením, které se vyplatí následovat.

Myslím si, že mnohým z Vás je známý výrobek
 
Melasky jsou slazené melasou, takže určitě pokud je jíte tak si můžete být jisti, že mlsáte zdravě :-) o tom svědčí už jen to množství vitaminů co se v melase nachází :-).

Složení produktu:

Celozrnná mouka pšeničná*, ovesné vločky*, třtinový cukr*, sezamové a lněné semínko*, nehydrogenovaný palmový tuk*, třtinová melasa*, kypřící prášek (regulátor kyselosti: hydrogenvinan draselný, kypřící látka: jedlá soda, kukuřičný škrob*), koření*. * produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.


Průměrné nutriční hodnoty na 100g:
Kalorická hodnota/energie: 1 798 kJ/427 kcal.
Bílkoviny: 10,5 g.
Sacharidy: 66,3 g.
Tuky: 13,3 g 

Cena melasek se pohybuje kolem 30 Kč/150 g

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.