pátek 22. února 2013

Chia semínka

Kupujete Chia semínka?  Jaké s nimi máte zkušenosti?

Mám v plánu si je koupit, jakmile je uvidím ve zdravé výživě, teďka tam nějaký čas nebyly, protože se čekalo na sklizeň :-)

Zde Vám o nich přináším zajímavý článek, jak působí na tělo, co v nich najdeme, jejich kalorickou hodnotu a spousta dalšího :-)




CHIA SEMÍNKA


Semínka chia ("čia") jsou drobnými semínky šalvěje hispánské (salvia hispanica), rostoucí v některých zemích Jižní a Střední Ameriky a tuto rostlinu, pro svoji náročnost na podmínky k růstu, tedy nelze pěstovat kdekoliv, proto jsou její semínka vzácnější a nejsou příliš rozšířená. Semínka chia se řadí k tradičním potravinám již po dlouhé generace v zemích, kde se pěstují již přes 4 000 let. Pro svou výživnou hodnotu jsou nazývána "runners food", nebo-li jídlo běžců. Např. i Christopher McDougall se semínkám chia v souvislosti s mexickými běžci věnuje ve své knize "Born To Run" - Zrozeni k běhu. Semínka chia mají vynikající HYDROFILNÍ vlastnosti, tj. vysokou schopnost vázat na sebe vodu - 1 díl semínek dokáže zvětšit svůj objem až 12x (ve formě lehkého gelu - tento konzumují právě i zmínění indiánští běžci). Tyto hydrofilní vlastnosti semínek chia pomáhají tělu zajistit vyšší hydrataci (zevnitř) - velmi důležité při sportovním výkonu a jakékoliv zvýšené fyzické námaze.

Semínka chia jsou významným zdrojem proteinů, kvalitních sacharidů, tuků, z nichž mají vysoké zastoupení rostlinné Omega-3 mastné kyseliny a v neposlední řadě obsah až 34g vlákniny. Semínka chia dále obsahují řadu antioxidantů,  vápník (5x víc vápníku než v mléce). Chia obsahují dále železo, zinek, draslík, magnesium, fosfor a další důležité živiny v čisté a přírodní formě.
Semínka chia se vyznačují výbornými schopnostmi vázat na sebe vodu, tím tvoří jemný, zdravý a lehce stravitelný gel. Tento má v lidském těle významnou schopnost snižovat hladinu krevního cukru - semínka chia napomáhají prodlužovat proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, nedochází k tak rapidnímu zvýšení krevního cukru a nedostavuje se tak silný pocit hladu při následném poklesu  krevního cukru (zásadní roli zde hrají konkrétní potraviny, jejich množství a glykemický index). Tato vlastnost semínek chia je důležitá především pro diabetiky, ale je velmi užitečná pro širokou veřejnost.
Řada studií semínkům chia dále připisuje pozitivní vliv při předcházení kardiovaskulárním onemocněním a to při denní konzumaci přibližně 2 - 3 lžíc semínek chia a dodržování zásad racionální stravy.

Semínka chia jsou tedy významným nutričním pomocníkem také  pro osoby vyznávající zdravý a aktivní životní styl, sportovce, dále jsou vhodným doplňkem pro vegetariány, vegany, osoby na dietním režimu (sytíci vlastnosti vlákniny a gelu ze semínek chia) i pro malé děti (gel se snadno konzumuje v kaších apod. a nemají žádnou pachuť).  Dále jsou vhodnou součástí jídelníčku osob s onemocněním srdce, krevního oběhu nebo zvýšeným LDL cholesterolem atd. Obecně jsou chia vhodná  i pro podporu zdraví jako takového. 
Semínka chia nemají žádnou specifickou chuť, tím se stávají velmi variabilní potravinou do jakéhokoliv pokrmu, ať už slaného, sladkého, do nápojů, pečiva, tvarohů, cereálií, ovocných salátů apod.
Výslednou chuť pokrmu semínka chia neovlivní, přičemž pokrmu dodávají řadu velmi zdravých živin přírodní formou.


Nutriční hodnoty ve 100g:

Energie: 2194kJ/524kcal
Bílkoviny: 21,2g
Sacharidy: 37,5g
Tuky: 31,4g
   z toho Omega-3: 20,36g
Vláknina: 33,7g (patří mezi sacharidy)
Sodík: 0g

Nutriční hodnoty semínek chia šalvěje hispánské velmi závisí na půdě a klimatických podmínkách (potřebných k dostatečné vyzrálosti semínek), proto dochází k určitým rozdílům (měnším či větším) živin u chia - dle lokality apod. Semínka chia Aida Organic - nově nyní s ještě bohatším nutričním profilem!
Dále významný obsah vápníku (až 5x více než v mléce a mnohem lépe využitelnější pro lidské tělo než vápník z pasterizovaného mléka), boron, zinek, měď, jód, železo, hořčík, mangan, molybden, fosfor, draslík, vitamín A, B1, B2, B3, B5, B6, B15, B17, C, D, E, K a další zdraví prospěšné živiny.
VÁPNÍK: 50g semínek chia obsahuje přibližně 600mg plně využitelného vápníku, stejné množství mléka obsahuje jen cca 120mg vápníku, který je z pasterizovaného mléka pro lidské tělo téměř nevyužitelný. Vysokým obsahem využitelného vápníku se semínka chia stávají vynikajícím přirozeným zdrojem tohoto minerálu.
BOR: Semínka chia dále obsahují bor - kriticky důležitý minerál pro stavbu kostí. Chia jsou tedy ideální potravinou pro ženy, u nichž často již po třicítce dochází k postupnému snižování vápníku v těle. Chia jsou i velmi vhodnou potravinou k prevenci před osteoporózou i u starších osob nebo dětí ve vývinu, jejichž tělo má zvýšené nároky na vápník pro tvorbu kostí a zubů.
OMEGA-3: 100g semínek chia obsahuje 21g tuků, z toho 13g tvoří rostlinné Omega-3 mastné kyseliny (ALA), tzn. Omega-3 tvoří 60% z celkového obsahu tuků. Semínka chia nejsou tvrdá na skus - v porovnání s řadou ostatních druhů semínek s vyšším obsahem zdravých tuků. Semínka chia nemají tvrdou slupku, proto není nutné, aby se používala mletá. Díky svým hydrofilním účinkům (vázat vodu) změknou a využití živin z chia je snadné.
PROTEINY (bílkoviny):  19% váhy semínek chia tvoří proteiny. To je vyšší obsah proteinů než ve většině jiných semínek a zrn. Kombinace zdravých nenasycených mastných kyselin (tuků) a vysokého obsahu proteinů ze semínek chia činí výbornou potravinu  nejen pro sportovce, osoby na dietě a děti, ale chia jsou velmi vhodnou potravinou do jídelníčku široké veřejnosti.
VLÁKNINA: Semínka chia obsahují pozouhodných 32% vlákniny, přičemž obsah rozpustné vlákniny je cca 25% z celkového obsahu vlákniny. Doporučená denní dávka vlákniny na dospělou osobu je cca 25 - 35g. Semínka mají vysoce hydrofilní vlastnosti a tudíž na sebe dokáží vázat velký objem tekutiny (ať už jde o vodu, ovocné/zeleninové šťávy, mléko apod.). Tato vynikající schopnost semínek přispívá k prodloužení hydratace v těle a k zajištění potřebných elektrolytů v tělních tekutinách, a to především během vypětí, fyzické námaze jako cvičení, tanec apod.
ELEKTROLYTY: jsou rozpustnou formou minerálů jako je draslík, hořčík, sodík a další. Tyto elektrolyty jsou nezbytné pro buňky z důvodu zajištění správné a dostatečné regulace energie těla a toku vody skrz buněčné membrány. Čím víc se tělo potí, tím víc elektrolytů ztrácí a proto je potřeba tyto zpětně dodávat.
ANTIOXIDANTY: Semínka chia obsahují kromě minerálů i vitamíny, zejména vitamín C a E, ale také skořicové kyseliny. Tyto vitamíny a skořicové kyseliny jsou mocnými antioxidanty, chrání před poškozením volnými radikály a přispívají k trvanlivosti semínek chia a to tím, že chrání zdravé nenasycené mastné kyseliny od oxidace (zkažení). Tato skutečnost je jedním z důvodů, proč semínka chia mají někalikaletou dobu spotřeby, aniž by došlo k degradaci živin. Pozn: Skořicové kyseliny získané z rostlinných extraktů se také používají v kosmetice k hojení některých kožních problémů.

Srovnání obsahu živin semínek chia s některými potravinami:

  • 2x více proteinů než ve většině ostatních semínek a zrn
  • 5x více vápníku než v mléce, plus obsah boronu, což je stopový prvek podporující transport vápníku do kostí (viz Boron)
  • 2x více draslíku než v banánech
  • 3x vyšší síla antioxidantů než v borůvkách
  • 3x víc železa než ve špenátu
  • 9x víc rostlinných Omega 3 než sója, dvojnásobek Omega 3 v porovnání s vlašskými ořechy a o 80% víc Omega 3 než v lněném semínku

    Jak působí na lidské tělo

    Semínka chia mají vysoce hydrofilní vlastnosti (vázat na sebe vodu), jež patří k nejdůležitějším znakům působení chia na lidské tělo. Tyto hydrofilní vlastnosti semínek chia lze zaznamenat po několika málo minutách, kdy jsou smíchána s tekutinou, ať už s čistou vodou, mlékem, ovocnou/zeleninovou šťávou, jogurtem nebo cottage sýrem apod. Semínka chia začnou k sobě přitahovat vodu, tím se okolo každého semínka vytvoří jemná gelová vrstva a čím déle jsou semínka v tekutině, tím více se gelová vrstva spojuje, až je vytvořen kompaktní a lehký gel. Hustotu gelu ovlivňuje množství použité tekutiny. Tyto hydrofilní vlastnosti semínek chia jsou důležité také v případě zvýšeného pocení, ať už během výkonu sportu, tance, fyzicky náročné práce či psychického vypětí, kdy dochází ke značnému pocení a tím ke ztrátám tekutin a minerálů. Konzumace semínek chia přispívá k vnitřní hydrataci těla a tím mnohdy i k lepšímu zvládnutí fyzického výkonu.
    Stejným principem semínka chia vytváří gel v lidském žaludku při styku s žaludečními šťávami. Pokud jsou tedy semínka konzumována zvlášť, je vhodné je navíc zapít tekutinou, aby došlo k podpoření hydrofilního účinku semínek chia.
    Tento jemný gel ze semínek chia (ať už semínka konzumujeme v podobě gelu v pokrmu nebo je konzumujeme jako posyp a zapijeme tekutinou) v žaludku působí jako fyzická bariéra, která zpomaluje proces trávicích enzymů. Tím dochází ke zpomalení trávení zkonzumovaných polysacharidů na glukózu, což ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Tato funkce semínek chia je velmi přínosná pro diabetiky, sportovce, osoby na dietním režimu, ale stejně tak pro širokou veřejnost včetně dětí, těhotných žen a kojících matek.
    Semínka chia obsahují 21g tuků ve 100g semínek. 62% těchto tuků tvoří rostlinné Omega-3 mastné kyseliny, které patří do skupiny zdravých nenasycených tuků. Semínka chia tedy obsahují důležité a zdravé tuky. Tyto zdravé tuky se tráví pomaleji než cukry a proto, pokud jsou konzumována před fyzickým výkonem a také během něj (například v podobě nápoje), zajišťují tělu stálý příjem zdravé energie. Mají sytící vlastnosti, a to nejen z důvodu obsahu zdravých tuků, ale také vzhledem k vysokému obsahu vlákniny (32%!).
    Semínka chia mají i významné protizánětlivé účinky vzhledem k obsahu zdraví prospěšných antioxidantů (vit. C a E) a skořicových kyselin. Semínka chia mají díky vynikajícímu nutričnímu obsahu nesporně také pozitivní vliv na zdraví pokožky, vlasů a nehtů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.