Další věc kterou jsem si nedávno na zkoušku koupila je sušený zázvor, říkala jsem si, že ho musím zkusit a určitě jsem neprohloupila:
Říkala jsem si jaké to asi může být sušený zázvor a když jsem ho viděla ve zdravé výživě za 34 Kč, tak jsem si říkala, že ho zkusím, jednou se nic nestane, a kdyby mi náhodou nechutnal tak ho dám mamče :-D
No ale opak byl pravdou moooc mi chutnal, je tak příjemně štiplavý, myslím si, že velice ideální je v chřipkovém období :-) Pokud jste ho nezkusili, tak určitě zkuste, neprohloupíte ;-) a kdyby Vám náhodou nechutnal, tak si můžete říci, že je alespoň zdravý, když už nic jiného :-) a tento byl ještě ke všemu bez cukru a síry, takže co více pro své zdraví udělat :-)
ZÁZVOR
Zázvor je půldruhého metru vysoká rostlina se žlutými květy, která je
známá především díky svým oddenkům. Oddenky zázvoru mají příjemnou a
intenzivní pikantní chuť s nádechem exotiky.
Typickou chuť zázvoru způsobují různé esenciální oleje; zázvor obsahuje celkem 640 různých chemických látek.
Největšími vývozci zázvoru jsou Indie, Čína a Indonésie. Zázvor je
původem z Asie, pěstuje se v jihovýchodní Asii, západní Africe a
karibské oblasti. V Česku je zázvor možné snadno sehnat ve všech větších
obchodech supermarkety počínaje. Nejlepší zázvor ale seženete u
Vietnamských obchodníků, kteří mají zázvor vždy čerstvý a neseschlý.
Na takových oddencích si nejen nejlépe pochutnáte, ale také si z nich můžete
vypěstovat zázvorovník.
Mezi nejvýznamnější účinky zázvoru
patří mj. podpora trávení, prevence proti chřipce, rýmě i rakovině a v
neposlední řadě také afrodiziakální účinky. Zázvor je možné konzumovat v
mnoha různých podobách:
zázvorový čaj,
zázvorový drink,
kandovaný zázvor,
nakládaný zázvor jako příloha k sushi, nastrouhaný syrový nebo sušený a drcený zázvor jako koření např. v
indické kuchyni .
Zázvor také podporuje tvorbu slin, což usnadňuje konzumaci potravin,
ochucených zázvorem.
zdroj:http://www.zazvor.info/
Kandovaný zázvor
Kandovaný zázvor je vynikající a
originální pochoutka k čaji. Jeho konzumace navíc přináší úlevu až
příjemné pocity při nachlazení. Kandovaný zázvor si můžete koupit buď v
různých kamenných obchodech a stáncích a nebo také v různých e-shopech. V
obchodech je také možné sehnat zázvorové bonbony. Kandovaný zázvor si
také můžete připravit sami. Je to snadné, ale celkem to trvá něco přes
hodinu. Nejprve oddenek zázvoru

ostrouhejte škrabkou na brambory a pak dle vašeho vkusu nakrájejte na
plátky nebo na kostičky. Kostičky nechte zhruba půl hodiny vařit v čisté
vodě. Poté do menšího množství vody nasypte asi tolik cukru, kolik
vážil použitý zázvor. Vařte další asi půl hodiny, až se značná část vody
odpaří a kousky zázvoru ztmavnou a zároveň jakoby zprůhlední. Tyto
kousky pak obalte cukrem a nechte usušit buď na vzduchu, v troubě nebo v
mikrovlnce. (Ale pozor, v mikrovlnce maximálně nahřát jen několik
sekund, ne několik desítek sekund!!!) Aby byla vaše příprava kandovaného
zázvoru pokud možno bezodpadová, použijte zázvorový vývar a cukerný
roztok k přípravě
zázvorového drinku,
zázvorového čaje nebo
zázvorové limonády.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.