neděle 28. října 2012

Khaki kurma

Dneska jsem byla na nákupu v hypermarketu a měli v akci ovoce Kaki churma (Tomel japonský), už jsem ji několikrát měla a chtěla bych ji moc doporučit, myslím si že pro milovníky ovoce je to příjemná změna :-) znáte toto ovoce také všichni?



Tady Vám přináším článeček o tomto vynikajícím ovoci :-)

 

Kaki

Toto výborné subtropické ovoce pochází z Koreje, odkud se rozšířilo zejména po celé Asii. V Japonsku patří plody tomelu japonského k jednomu z nejoblíbenějších ovocí na trhu. Strom má velmi tvrdé dřevo podobné ebenu, plody jsou však křehké, proto aby vydržely dalekou cestu, sklízejí se tvrdé, nezralé a také svíravě trpké plody. Může se vám tedy stát, že si zakoupíte ovoce, které musíte nechat doma ještě dozrát.
Zralá kaki churma má oranžovou dužninu, podobné konzistence a chuti jako meruňka, nebo broskev. Ovoce obsahuje velké množství vitamínu C, důležitého pro posílení imunitního systému a prevenci proti infekcím, draslík důležitý pro látkovou přeměnu, pomáhá při odstraňování nervozity, únavy, svalových potíží, poruch trávení, má mírný projímavý účinek, a srdečních problémů.
Další biologicky účinná látka hořčík v kombinaci s vitamínem C stimuluje dynamické procesy v těle, přispívá ke zdravé funkci srdce a aktivuje G-proteiny, které přenášejí hormonálně řízené signály mozku do buněk a řídí tak látkovou přeměnu v buňkách, což je důležité při stresových situacích. Ovoce obsahuje i množství fosforu, minerálu důležitého pro rozvoj silných a zdravých kostí.
Kaki churma obsahuje velké množství vody a také téměř 20 % sacharidů. Sacharidy patří mezi nejvýznamější biolátky. Jsou hlavním zdrojem energie, udržují lidský organismus v dobrém stavu, vyživují nervy a podporují mentální svěžest, soustředění a optimismus.
U nás se ovoce konzumuje převážně čerstvé, může být pokapáno citronem. V asijských zemí se kaki churma podobně jako fíky suší . Je jen škoda, že toto výborné ovoce je u nás málo rozšířené. Pokud ochutnáte vyzrálé ovoce, určitě si jej velmi oblíbíte.
Mohu ji jen a jen doporučit ;-)
ENERGETICKÁ HODNOTA NA 100 g 293 KJ

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.