pátek 28. června 2013

Štíhlé nudle- ŠMAKOUN- Adler- RECENZE + receptík na osvěžující jahodový dortík ze štíhlých nudlí :-)


Informace od výrobce:

Štíhlé nudle jsou novou a doslova převratnou podobou bílkovinné potraviny šmakoun . Otevírají totiž další možnosti použití šmakouna jako přílohové potraviny a to i na sladko. Štíhlé nudle jsou šmakoun svým složením – tedy s vysokým obsahem bílkoviny, minimem tuku a sacharidů, s nízkou energetickou hodnotou a nízkým glykemickým indexem . A použití – nové a široké …

Složení: šmakoun štíhlé nudle obsahují vaječný bílek , vodu, bramborový škrob.

Neobsahují lepek. Výživové hodnoty jsou uvedeny níže.


Použití: štíhlé nudle otevírají celou novou  oblast použití racionální potraviny šmakoun jako potraviny přílohové – najdou tedy uplatnění jako klasické „těstoviny“ například v oblíbené italské kuchyni (jako špagety s různými omáčkami, zapékané se sýrem apod). Samozřejmě velice zajímavé jsou štíhlé nudle jako základ „těstovinových“ salátů v kombinaci se zeleninou, sýrem apod. Nesmíme zapomenout na již klasickém použití pro vylepšení polévek (vývarů) a velice doporučujeme věnovat pozornost úpravě štíhlých nudlí „na sladko“  tradičně s mákem a cukrem nebo i netradičně se sušeným ovocem (např. datle podušené na másle) sypaným praženými ořechy – viz sekce Recepty. Odmítá vaše dítě maso ale má rádo sladké – pak touto cestou dokážete dodat požadované a kvalitní bílkoviny. Vzhledem k absenci lepku jsou štíhlé nudle vhodné pro bezlepkovou dietu.

Samotná úprava štíhlých nudlí je velice jednoduchá a rychlá – jsou již tepelně opracované, stačí je krátce (2 min) prohřát  v mikrovlnce nebo na pánvi či jen  propláchnout horkou vodou.

Kde koupit: výrobek šmakoun štíhlé nudle najdete ve vybrané síti hypermarketů Tesco, supermarketů Billa, COOP, Makru a prodejnách zdravé výživy

Další informace:                                                                                                                Přílohy tvoří hlavní část připravovaného pokrmu a zpravidla se v našich končinách jedná o knedlíky, brambory, rýži nebo těstoviny, které jsou vyráběné z pšeničné mouky a obsahují sacharidy. Snahou českých vědců bylo vyvinout alternativní potravinu, která by dokázala nahradit sacharidy a tím snížit energetickou hodnotu pokrmů. Energetická hodnota sacharidů a bílkovin je prakticky stejná, ale v metabolizmu trávicího traktu dochází ke zcela odlišným vazbám. Polysacharidy jsou v těle štěpeny na jednoduché sacharidy a spolu s tuky jsou hlavním zdrojem energie. Podílejí se na růstu tělesné hmotnosti a posléze obezitě. Bílkovinná složka je převážně využita organizmem pro jeho metabolickou funkci, údržbu a obnovu tkání. Nepodílí se tak na zvyšování hmotnosti organizmu. Kromě toho v našem případě nejsou živočišné bílkoviny doprovázeny tuky. Proti běžným těstovinám je tak energetická hodnota štíhlých nudlí dva a půlkrát nižší. Proteinové nudle jsou proto ideální při zdravém životním stylu, při redukčních  a bezlepkových dietách, jsou vhodné pro diabetiky i osoby s vysokou hladinou cholesterolu.

Testování nové potraviny v praxi proběhlo ve spolupráci s interní klinikou Lékařské Fakulty UK a výsledky jsou více než zajímavé.

Výhody proteinových těstovin ve zkratce:

  • Dvaapůlkrát nižší energetická hodnota ve srovnání s běžnými těstovinami.

  • Až pětkrát nižší obsah polysacharidů, žádné jednoduché sacharidy.

  • Vyšší pocit sytosti ve srovnání s klasickými těstovinami.

  • Snadná příprava (nudle jsou již hotové, ohřejí se v mikrovlnce anebo propláchnou horkou vodou).

  • Ve finále přijme člověk pouze 28 % energie ve srovnání s běžnými těstovinami. Navíc tato energie pochází primárně z bílkoviny, která se neukládá do energetických zásob v organizmu.

„Tento unikátní objev Českého ústavu potravinářského v Praze může významnou měrou přispět k řešení problémů s narůstajícím počtem obézních osob u nás i v zahraničí, říká MUDr. P. Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu a doplňuje „Problém nadváhy se nyní stále častěji týká nejen dospělých, ale i dětí a mladistvých, kteří si na špatné stravovací návyky zvykají velmi rychle. Proteinové výrobky, s obsahem kvalitní bílkoviny umožňují dát dětem kvalitní hlavní jídlo nebo svačinu formou, na kterou jsou zvyklí a chutná jim (těstoviny, sladkosti …) a navíc bez rizika příjmu nežádoucích cukrů, tuků, konzervačních látek a velkého množství soli.

Leták:

http://www.smacker.cz/obrazky/novinky/blesk-inzerat.jpg


zdroj: www.smacker.cz

Mé hodnocení:

Štíhlé nudle jsou podle mě naprostá bomba a dokonalost! :-) Je neuvěřitelné, že se na našem trhu najde něco takto dietního, se širokým použitím a ještě ke všemu bez nějakých "šílených" chemikálií, éček a konzervantů, jak je to na našem trhu běžné a navíc vynikajícího. Jejich příprava je mnohem kratší jak u běžných nudlí- pouze 2 minuty. Používat je můžete všude tam, kde používáte klasické nudle, ale můžete je použít například i do moučníků, jak se dočtete na konci článku :-). Štíhlé nudle jsou plné kvalitních bílkovin, a proto opravdu skvěle zasytí. V lednici Vám nějaký ten pátek vydrží, a proto je můžete mít kdykoliv po ruce např. když přijdete unavení z práce a nechce se Vám vařit. Díky tomu že jsou z bílku, neobsahují téměř žádný tuk. Do redukční diety jsou jako stvořené! Navíc neobsahují lepek, proto jej mohou i lidé s bezlepkovou dietou, což je další obrovské plus! Co více říci, jsem z tohoto výrobku nadšená a výrobci velice děkuji, že myslí na nás lidi, kteří máme třeba problémy s nějakými těmi kilečky navíc, či na ty kteří chtějí žít zdravě a nezatěžovat své tělo zbytečnými kaloriemi navíc.


RECEPT:

Recept je z facebookových stránek, kde můžete také Šmakouna najít a třeba se inspirovat některým z  dalších mnoha úžasných receptů :-) (Byl mi na ozkoušení doporučen přímo panem Adlerem :-) )

FB: https://www.facebook.com/smakounovo?fref=ts


RECEPT NA OSVĚŽUJÍCÍ JAHODOVÝ DORTÍK SE ŠTÍHLÝMI NUDLEMI :-)

 Originální recept:

Suroviny:

2x šmakoun nudle, 2 x tvaroh nízkotučný, stévie (nebo sladidlo, jaké maté rádi), trocha mléka či kokosového mléka, jahody, želatina, strouhaný kokos (není nutný)

Má varianta: Dělala jsem jej téměř stejně, rozdíl byl v tom, že jsem dělala z poloviční dávky, jelikož jsem měla jen 1 nudle. Jako sladidlo jsem použila kokosový cukr a použila jsem kokosové mléko doma vyrobené (recept na blogu zde:http://fitnessalifestyle.blogspot.cz/2013/04/domaci-kokosove-mleko-recept.html ), prosypávala jsem jej kokosem a skořicí a troškou strouhaných oříšků :-)


Postup: 

Nudle propláchneme v teplé vodě nechame okapat, trochu pokrájíme.
V misce umícháme tvaroh osladíme podle chuti lehce naředíme mlékem nebo kokosovým mlékem...až vznikne hladká hmota, přimícháme nakrajené nudle,vytvoříme hutnější směs.
Tu vrstvíme do dortové formy (vyložené potravinovou folii) a prokládáme čerstvými jahodami, pod jahody nasypu kokos (kdo nemá rád může vynechat) (já sypala ještě strouhané oříšky a skořici)
Poslední vrstvu jahod zalijeme želatinou (dle navodu od výrobce)
Dort dáme přes noc do ledničky, poté formu rozděláme , obvod dortu ozdobíme kokosem, rozkrájíme a můžeme podávat.
Dobrou chuť :-)

Výsledek: 





 Zde ještě jako salát s tuňákem:






A copak Vy už jste také měli ŠTÍHLÉ NUDLE? Jakpak chutnaly Vám? :-)








2 komentáře:

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.