MACA
Maca (Lepidium meyenii) je rostlina vysokých And, rostoucí v půdě s nízkým obsahem živin nad 4100 metry nad mořem. Její podzemní kořeny se používaly pro výživu a jako lék domorodců po tisíciletí. Kořeny macy se vyskytují v různých velikostech, tvarech a barvách - tento prášek je směsí červených, žlutých a černých kořenů, poskytujících nejširší spektrum aktivit.
Přibližně 11% macy jsou bílkoviny, zatímco většina je uhlovodík (přibližně 70%), hlavní zdroj energie. Maca také obsahuje stravitelnou vlákninu a taniny. V Mace je obsaženo i 20 různých mastných kyselin, 19 aminokyselin a velké množství minerálů: vápník, draslík, mangan, měď, zinek, fosfor, hořčík, selen a ostatní stopové prvky. Také vitamíny C, vitamíny B1, B2, B3 a B6 a karoteny.
Použití Maca:
Přidejte 1-10 g (1-3 čajové lžičky) denně do oblíbených koktejlů, smoothie, musli, ovocných nebo zeleninových salátů, nebo přidejte do jiných čerstvých receptů.
Nutriční hodnoty na 100 g / Nutritional info per 100 g
Kalorie / Calories 325Tuky celkem / Total Fat 4 g
Nasycené / Saturated 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík / Sodium 18 mg
Celkem sacharidy / Total Carbs 71 g
Cukry / Sugars 32 g
Bílkoviny / Protein 14 g
Vláknina / Dietary Fiber 7 g
Železo / Iron 82 %
Vápník / Calcium 25 %
Vitamin A 0 %
Vitamin C 475 %
Složení:100 % BIO prášek z Maca kořenu
Balení: 250 g
Původ: Peru
YAKON
BIO jakon prášek se získává z rostliny, která roste v Andách a je příbuzná slunečnici. Skládá se převážně z inulinu (65%), rozpustné vlákniny, která nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Jedna polévková lžíce prášku z jakonu (15 g) má průměrně 50 kalorií.
Jakon je vysoká zelená rostlina, příbuzná slunečnici, která roste v jihoamerických Andách. Kvete do malých žlutých květů a její podzemní části se používají jako potravina. Kořeny jsou křupavé, bohaté na vodu a mají příjemnou sladkou chuť. Plátky kořene jakonu se suší a zpracovávají na prášek.
Jakon prášek se skládá především z inulinu (65%), polysacharidu, který se v tenkém střevě neštěpí na jednoduché cukry (monomery) a nevstřebává se do krve přímo. Namísto toho se štěpí na fruktooligosacharidy, které nezvyšují hladinu cukru v krvi a nepotřebují ke svému zpracování inzulin, takže je rovněž vhodný pro diabetiky.
Hodnoty na 100g | |
Bílkoviny | 5 g |
Tuky | 0,3 g |
Sacharidy | 80 g |
Prášek z jakonu se získává ze sladkého podzemního kořene a je vysoce ceněn pro následující vlastnosti :
vysoký procentuální obsah inulinu (65 %)
vhodný pro diabetiky, nezvyšuje hladinu cukru v krvi
nízký glykemický index
Žádné komentáře:
Okomentovat
Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.