sobota 15. června 2013

Maca/Yakon- Vitalvibe- RECENZE

Maca prášek BIO - 250 gramůJakon prášek - 200 g


MACA

Maca (Lepidium meyenii) je rostlina vysokých And, rostoucí v půdě s nízkým obsahem živin nad 4100 metry nad mořem. Její podzemní kořeny se používaly pro výživu a jako lék domorodců po tisíciletí. Kořeny macy se vyskytují v různých velikostech, tvarech a barvách - tento prášek je směsí červených, žlutých a černých kořenů, poskytujících nejširší spektrum aktivit.

Přibližně 11% macy jsou bílkoviny, zatímco většina je uhlovodík (přibližně 70%), hlavní zdroj energie. Maca také obsahuje stravitelnou vlákninu a taniny. V Mace je obsaženo i 20 různých mastných kyselin, 19 aminokyselin a velké množství minerálů: vápník, draslík, mangan, měď, zinek, fosfor, hořčík, selen a ostatní stopové prvky. Také vitamíny C, vitamíny B1, B2, B3 a B6 a karoteny.

Použití Maca:

Přidejte 1-10 g (1-3 čajové lžičky) denně do oblíbených koktejlů, smoothie, musli, ovocných nebo zeleninových salátů, nebo přidejte do jiných čerstvých receptů.

 

Nutriční hodnoty na 100 g / Nutritional info per 100 g

Kalorie / Calories                             325        
Tuky celkem / Total Fat                 4 g
Nasycené / Saturated   0 g
Cholesterol        0 mg
Sodík / Sodium                                18 mg
Celkem sacharidy / Total Carbs                 71 g
Cukry / Sugars                                  32 g
Bílkoviny / Protein                          14 g
Vláknina / Dietary Fiber                               7 g
Železo / Iron                  82 %
Vápník / Calcium             25 %         
Vitamin A                            0 %
Vitamin C                            475 %
                                      

Složení:100 % BIO prášek z Maca kořenu

Balení: 250 g

Původ: Peru



YAKON

BIO jakon prášek se získává z rostliny, která roste v Andách a je příbuzná slunečnici. Skládá se převážně  z inulinu (65%), rozpustné vlákniny, která nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Jedna polévková lžíce prášku z jakonu (15 g) má průměrně 50 kalorií.

Jakon je vysoká zelená rostlina, příbuzná slunečnici, která roste v jihoamerických Andách. Kvete do malých žlutých květů a její podzemní části se používají jako potravina. Kořeny jsou křupavé, bohaté na vodu a mají příjemnou sladkou chuť. Plátky kořene jakonu se suší a zpracovávají na prášek.

Jakon prášek se skládá především z inulinu (65%), polysacharidu, který se v tenkém střevě neštěpí na jednoduché cukry (monomery) a nevstřebává se do krve přímo. Namísto toho se štěpí na fruktooligosacharidy, které nezvyšují hladinu cukru v krvi a nepotřebují ke svému zpracování inzulin, takže je rovněž vhodný pro diabetiky.

Hodnoty na 100g

Bílkoviny
5 g
Tuky
0,3 g
Sacharidy
80 g

Prášek z jakonu se získává ze sladkého podzemního kořene a je vysoce ceněn pro následující vlastnosti :

  • vysoký procentuální obsah inulinu (65 %)

  • vhodný pro diabetiky, nezvyšuje hladinu cukru v krvi

  • nízký glykemický index

Použití prášku z jakonu:

Několik čajových lžiček nebo polévkových lžic pro doslazení vloček, jogurtu, smoothie, čaje, kávy, ovocných salátů, těsta,... vhodný pro diabetiky.

Balení: 200 g

Složení: 100 % BIO prášek z jakonu

Mé hodnocení:

Oba prášky byly chuťově rozhodně zajímavé. Nikdy jsem se s podobnou chutí nikde nesetkala, jejich chuť je tak strašně atypická. Pokud bych se měla rozhodnout, který z prášků mi chutnal více, tak by to byla Maca. Přišla mi chuťově zajímavější (používala jsme ji jako sladidlo), kdežto yakon zase chuťově výraznější, takový zemitější. Prášky jsem obvykle používala vždy spolu, kdy tvoří zajímavou chuťovou kombinaci. Pokud si člověk přečte jejich účinky, tak je to doslova zázrak ;-), uvidíme jak se to na mě za pár měsíců či týdnů užívání projeví :-). Hojně je využívám do snídaňových kaší, nebo do smoothies či koktejlů ještě například v kombinaci se spirulinou či maqui.

Zdroj a více informací o výrobcích a cenách firmy Vitalvibe zde:http://www.vitalvibe.eu/cs/uvod

Fotky několika dobrůtek ve kterých jsem prášky využila :-):





Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.