Co je TOFU? :-)
Co je TOFU?
Velmi zjednodušeně se dá říct, že tofu je sojový sýr či tvaroh.
JAK SE TOFU VYRÁBÍ?
Tofu se vyrábí podobně jako sýr, jen se jako výchozí surovina vezme sojové mléko, respektive sojový nápoj získaný ze sojových bobů, který se vysráží různými syřidly (pomocí mořské soli nigari nebo sádry) a sójová bílkovina se nechá srazit. Tofu je tedy ryze rostlinného původu,
a proto je tolik vyhledáváno především lidmi, kteří maso či živočišnou
stravu nejí, a nebo lidmi, kteří se chtějí stravovat zdravě.
TOFU VÝROBKY
Příchutí
tofu už dnes seženeme nespočet: natural – přírodní, neochucené, uzené,
speciální technologií vyuzené tofu natural, česnekové, marinované,
smažené, kořeněné, bylinkové, s mořskou řasou, lahůdkové... ..
Prodávají se i různé salámy, karbanátky, pomazánky nebo párečky. Možností jak zařadit tofu do svého jídelníčku je opravdu veliké množství :-).
VÝŽIVOVÉ HODNOTY
Vynikající vlastností tofu, jíž si všichni cení, je jeho úžasná schopnst přejímat chutě v pokrmech a především jeho vysoký obsah bílkovin. Tyto sojové bílkoviny, narozdíl od ostatních luštěnin, jsou velmi dobře stravitelné. Proto se často o tofu mluví jako o náhradě masa.
Co je ale nutno zmínit, je, že ačkoliv sójová bílkovina obsahuje velké
množství bílkovin, které mají vhodné aminokyselinové složení s vysokým
podílem esenciálních aminokyselin, je chudá na sirné aminokyseliny
(které jsou například ve vejci).Výhoda
tofu je také v tom, že neobsahuje nasycené mastné kyseliny a
cholesterol jako právě maso živočišné, velice se hodí do dietních režimů. Naopak obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Také se v tofu ukrývají vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík.
Sója dále obsahuje velmi diskutované fytoestrogeny,
které mají schopnost upravovat u lidí hormonální nerovnováhu. U žen se
podílí na snížení rizika – např. rakoviny prsu, snižují vedlejší projevy
přechodu u žen, či slouží jako prevence před osteoporózou.
Přírodní tofu obsahuje ve 100 gramech přibližně:
- Energetická hodnota: 471 kJ / 112 kcal
- Bílkoviny: 15,5 g
- Tuky: 2,4 g
- Sacharidy: 6,9
Energetická hodnota výrobků se mění v závislosti na druhu tofu, třeba uzené tofu má více kcal než tofu zeleninové apod.
KDE A JAK SE DÁ TOFU VYUŽÍT
Příprava
tofu je nenáročná a rychlá, což jistě každý kuchař ocení. Měkké tofu
(které u nás stále není příliš běžné) se hodí pro výrobu zálivek, omáček, zmrzlin a koláčů. Pevné tofu můžeme nakládat, opékat na tuku, grilovat, udit, péct.
Uzené tofu je určené i k přímé konzumaci, ostatní stačí pouze napařit.
Přírodní tofu například marinujeme v nejrůznějších nálevech (např. 2
lžíce sójové omáčky, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 rozetřené stroužky
česneku, 1 lžíce oleje a hořčice) po dobu 15 minut nakrájené na plátky
nebo kostičky a nebo povaříme ve vývaru ze zeleniny, dochuceném sójovou
omáčkou. Pokud použijeme ochucené tofu, nemusíme jej již marinovat, ani
vařit.
Variant jak jej využít je nepřeberné množství. Například přípravou koláčů s tofu můžete snížit celkovou energetickou hodnotu dezertu o velké množství kalorií, dá se vymyslet spoustu různých kombinací a variant na zdravé mlsání s využitím přírodního tofu.
Já sama tofu dost kupuji- vyzkoušené a nejčastěji kupované jsou u mě tyto druhy:
Zkouším samozřejmě ale i jiné značky a druhy :-). Hrozně ráda mám různé pomazánky s tofu, třeba ještě v kombinaci s luštěninami apod.
Cena tofu je různá, záleží na gramáži výrobků, který si kupujete a také na tom, kde si jej kupujete :-)
Jaképak výrobky z tofu máte rádi Vy? Jaká příchuť tofu je Vaše nejoblíbenější?
Žádné komentáře:
Okomentovat
Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.