Rádi si dáte místo masa něco jiného, ale tofu už Vás omrzelo?
Mám pro Vás skvělý tip na něco, co je jako náhrada masa suprové!
Co je Robi maso
Robi maso je nízkoenergetický, mikrobiálně čistý, tepelně upravený polotovar, neobsahující žádné živočišné bílkoviny, tuky, cholesterol, sóju, glutamát, syntetická barviva a konzervanty. Má nízký obsah sacharidů, je snadno stravitelný a přitom nepostrádá důležité výživové látky.Oproti klasickým zdrojům rostlinných bílkovin (luštěniny, sója) je snadněji stravitelné a nenadýmá. Složení aminokyselin samozřejmě odpovídá složení rostlinných bílkovin.
Jeho příprava je snadná a rychlá, nemáčí se, při tepelné úpravě nezmenšuje objem, neztrácí tvar ani strukturu, neubývá na váze. Robi maso lze zpracovávat prakticky stejně jako maso z jatečných zvířat, vařením, smažením, pečením, grilováním, ale i za studena do salátů nebo pomazánek atd.
Složení rostlinného masa ROBI:
Složení:
směs rostlinných bílkovin, červená řepa, voda, sůl, přírodní barvivo: HEM - 3595 - 30.4.04 - 11597
Proč jíst Robi maso
Konzumace masa ROBI je vhodná jak z hlediska nutričního, prevence zdraví , tak kulinářského.
Nutriční hledisko:» nízká energetická hodnota - pouze 523 kJ/100 g
» neobsahuje tuk a cholesterol
» neobsahuje žádné živočišné bílkoviny
» neobsahuje sóju, glutamát, syntetická barviva a konzervanty
» neobsahuje zbytky antibiotik
» je tepelně upraven, tzn. je mikrobiálně čistý
» má nízký obsah sacharidů
» je snadno stravitelné a nenadýmá
» nepostrádá důležité výživové látky
» pomáhá udržet normální hladinu cukru a cholesterolu v krvi
Prevence zdraví:
» je vhodné pro diabetiky - diety protisklerotické, nízkocholesterolové, diabetické,
redukční (vyjma diety bezlepkové)
» sníží příjem nasycených mastných kyselin
» slouží jako prevence předčasných sklerotických změn, protinádorové prevence,
potíže dolních končetin (tzv.diabetická noha)
» vegetariánům zajistí dostatečný příjem bílkovin a nukleoidů bez konzumace živočišných potravin
» pro seniory, kteří upřednostňují snadnou stravitelnost, nahradí maso a luštěniny
Kulinářské hledisko:
» Robi připomíná maso nejen vzhledem, ale i chutí
» rychlá a snadná příprava, úspora času + energií
» nemusí se namáčet jako sója
» při úpravě nezmenšuje objem - hmotnost
» po rozmrazení se struktura Robi nemění
» je ideální jako úplná nebo částečná náhrada masa
» příprava stejná jako u masa - vaření ,dušení, smažení, grilování, za studena i do salátů nebo pomazánek
» Robi lze výborně kombinovat se zeleninou, popřípadě s masem
» příznivá cena
Způsob přípravy
Polotovary:
Plátky a krájené Robi propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Plátky a nudličky je dobré před přípravou ochutit,a to ve vhodné směsi, např.bílé víno, vegeta, sůl, chilli koření, citrónová šťáva apod., a nebo doporučuji použít již ochucené Robi oválky (vegi gril, bylinkové,s hlívou ústřičnou).
Při dochucování počítejte s tím, že polotovar je mírně solený. Mějte na paměti, že Robi neobsahuje tuk a snažte se tukem šetřit. Tato doporučení v žádném případě neomezují Vaši fantazii při přípravě pokrmů.Robi polotovar lze tepelně upravovat všemi způsoby.
Smažená jídla:Plátky a krájené Robi propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Plátky a nudličky je dobré před přípravou ochutit,a to ve vhodné směsi, např.bílé víno, vegeta, sůl, chilli koření, citrónová šťáva apod., a nebo doporučuji použít již ochucené Robi oválky (vegi gril, bylinkové,s hlívou ústřičnou).
Při dochucování počítejte s tím, že polotovar je mírně solený. Mějte na paměti, že Robi neobsahuje tuk a snažte se tukem šetřit. Tato doporučení v žádném případě neomezují Vaši fantazii při přípravě pokrmů.Robi polotovar lze tepelně upravovat všemi způsoby.
plátky, jak v těstíčku, tak v trojobalu vkládáme vždy do rozpáleného tuku na 170 -190°C. Jsou rychle usmažené do požadované barvy, křehké, nenasáté tukem a dostatečně prohřáté.
Vařená jídla:
do předem připravené teplé omáčky vkládáme plátky Robi, které se pouze prohřívají, nikoliv vaří - max. 10 minut (aby přijaly chuť a vůni omáčky)
Jídla na čínský způsob:
nejprve na pánvi prohřejeme směs (zeleninu, luštěninu), do směsi vložíme Robi nudličky, prohřejeme a nakonec zahustíme zálivkou.
Jídla v kombinaci s masem:
maso opečeme do měkka, přidáme zeleninu, poté přidáme Robi, prohřejeme, produsíme, zahustíme a dochutíme.
Hotová jídla:
nejlépe prohřejeme na pánvi, v páře, v troubě, ale můžeme použít i ostatní formy tepelné úpravy.
Saláty a pomazánky:
hotová jídla určená k přímé konzumaci.
Mé hodnocení:
Po otevření folie, když jsem robi plátek vyndala, tak jsem byla příjemně překvapená, jeho konzistencí- je takové měkoučké, dá se krásně nakrájet, je praktické, že už je připravené a naplátkované! Já jsem si jej připravila tak, že jsem si plátek nakrájela na nudličky, naložila do oleje, pepře, kari, sójové omáčky a trošku adžiky a nechala 2 hodinky v ledničce odpočinout. Poté jsem si na pánvi rozpálila olej, opekla pórek s cibulí, přidala naložené maso a necelých 10 minut restovala, poté už jsem mohla jen podávat! :-).
Chuť- před ochucením je neutrální, takže si jej můžete ochutit podle Vašich chutí- dobře se do něj nasákne chuť koření- je potřeba jej pořádně okořenit. Je to skvělá náhrada masa a do zdravého životního stylu a redukčních diet rozhodně správná volba, je to velice příjemná změna oproti tofu, seitanu, tempehu apod.. Je to naprosto něco jiného než ostatní náhrady masa ;-), můžete si z něj připravit tolik různých chutných receptů ;-), určitě budu zkoušet dál a vkládat receptíky ;-)! Hodí se pro smažení, pečení, grilování, také třeba do salátů ;-)! Rozhodně doporučuji- príma změna!
Více informací se dočtete zde:
http://www.robi.cz/
Vypadá to dobře, ale z nutričního hlediska by mi hodně chyběla nějaká příloha, brambory, těstoviny, rýže...cokoli, aby to dalo zdravé komplexní jídlo, jinak já kupuji ty ochucené, jsou ještě lepší a chuťově skvěle vyvážené. Po tomhle bych ani nevěděla, že jsem něco zbaštila=) Je to jen zeleninka a bílkoviny, ale sacharidy žádné ;-)
OdpovědětVymazatPřílohu si určitě můžeš přidat ;-), to vždy záleží na chuti, hodila by se rýže, kuskus, klidně i brambory ;-). Já to mám někdy tak, že se mi nechce vařit příloha :-D, tak si to udělám takhle, třeba klidně na sváču :-).
VymazatAle je to opravdu moc dobré ;-)
dá se to koupit i v běžných obchodních řetězcích? nebaví mě hledat který bio obchod to má..a kolik to přibližně stojí?:)
OdpovědětVymazatV běžném řetězci to asi nenajdeš, ale většinou v každé zdravé výživě jsem to viděla ;-), cena kolem 50 Kč :-)
VymazatJj, v běžnej obchodech to není, já kupuji suprovou Robi čínu něco málo přes 50,-;-)
OdpovědětVymazatDá se koupit ve zdravé výživě, či přes internet :-)
VymazatTak jako sváča jedině, ale i tak by mě to asi nenasytilo, jsem hroznej jedlík, dokud necítím, že jsem zaplnila žaludek, tak potřebuju doplnit něčím energii, třeba s pečivem už by to bylo o něče jiném, nebo kopec těstovinek a byla by to lehká zdravá večeře ;-)
OdpovědětVymazatPS-už se těším na další fotečky nákupků, díky tobě jsem se naučila na kakové a medové lupínky i musli s čokoškou, které jsi tu myslím také "rezencovala" ;-)
:-) Každý si k tomu může volit přílohu dle chuti :-), hodí se cokoliv- těstoviny, brambory, rýže (záleží na způsobu přípravy :-) )
Vymazat