čtvrtek 2. května 2013

Matcha tea- Čajová květina- RECENZE

Na českém trhu se objevil nový "zázračný" nápoj: zelený čaj Matcha. Jedná se o 100% zelený čaj, který má výjimečné nutriční hodnoty: obsahuje totiž 137krát větší množství antioxidantů než běžný zelený čaj, pomáhá při redukci váhy, působí preventivně proti hlavním civilizačním chorobám, usnadňuje zvládání stresu, zlepšuje soustředění a díky své práškové formě ho lze mnohostranně využít v gastronomii. 

 




Termín superpotravina bývá užíván velmi široce, většinou se jedná o známý nebo exotický druh ovoce či zeleniny, u kterého byly naměřeny vysoké hodnoty živin nebo zjištěno takové chemické složení, které prospívá zdraví. V případě čaje Matcha se nejedná o novinku v pravém slova smyslu, jeho zdravotní přínosy jsou prověřeny staletími.
Příběh čaje Matcha je zajímavý a začíná před téměř 5000 lety. Byl objeven kolem roku 2500 před naším letopočtem v čínské prefektuře Yunnan. Ve středověku se rozšířil po celé Číně, a to hlavně díky buddhistickým mnichům, kteří vyráběli přírodní léčiva z různých druhů rostlin v podobě prášku.
Protože Matcha čaj byl v době svého objevení považován za lék, začal se zpracovávat také v podobě prášku. Ve 12. století pití čaje přinesl zenový mistr do Japonska, kde ho užívali buddhističtí mniši a císařský dvůr, později též samurajové. V Asii je Matcha čaj známý také pod názvem „císařský čaj“. Po 800 letech, kdy byl čaj vyhrazen japonské vládnoucí elitě, si může jeho chuť, a především účinky, vyzkoušet každý.
Výjimečnost čaje spočívá v jeho vysokém obsahu antioxidantů. Jeden šálek čaje Matcha je z hlediska nutričních hodnot stejně výživný jako 10 šálků zeleného čaje, přičemž obsahuje 137krát větší množství antioxidantů, než najdeme v běžném zeleném čaji. 

V čaji Matcha se vyskytuje antioxidant EGCG, který pomáhá při redukci váhy tím, že zrychluje metabolismus o 30 – 40 %. Ačkoli šálek čaje Matcha obsahuje zhruba polovinu kofeinu než stejné množství kávy, jeho povzbuzující účinek trvá podstatně déle, asi 6 až 8 hodin.
Charakteristická zelená barva čaje Matcha je docílena díky pěstování na zastíněných polích, která se měsíc před sklizní zakryjí speciální stínicí technikou. Protože k rostlinám v tu chvíli proniká jen zhruba 10 % světla, vyrovnávají jeho nedostatek zvýšenou produkcí chlorofylu a aminokyselin. Odtud pochází jasně zelená barva čaje, která je také ukazatelem kvality: čaj žlutý nebo hnědý je méně kvalitní než smaragdově zelený.
Po sklizni, sušení a následném třídění se čajové lístky melou na žulových mlýnech na jemný prášek. Při tradičním zpracování se za hodinu semele asi 40 gramů čaje a zrníčka jsou veliká 5-10 mikronů. Díky tomu se čaj snadno rozpouští i ve studené vodě, a podoba prášku ho předurčuje k širokému využití v kuchyni. Z Matcha čaje lze například připravit koktejly, smoothie, různé cukrovinky nebo zmrzliny. 

 ZDROJ:
http://www.dama.cz/zdravi/zeleny-caj-matcha-superpotravina-21-stoleti-21893


Výjimečné složení čaje Matcha

 Jak si jej připravit?

MATCHA CLASSIC

  • čaj (1 sáček) zalijeme horkou vodou (2dl) o teplotě cca 70 °C a důkladně rozmícháme
  • pro přípravu za tepla je ideální  malý šlehač mléka pro přípravu pěny
  • skvěle chuti docílíme přidáním medu a limety
spoustu dalších receptů, informace o tom, kde lze Matchatea zakoupit najdete na stránkách:
http://www.matchatea.cz/ 
v záložce recepty, kde si můžete vyprat studené nápoje, teplé  nápoje, nebo speciality, já sama jsem zkoušela Matcha Latté- recept zde:
http://fitnessalifestyle.blogspot.cz/2013/04/matcha-latte-recept.html






Můj názor:
Mohu říci, že jsem čajem byla velice příjemně překvapená. Jeho chuť vůbec neodpovídá klasickému zelenému čaji v pytlíku z obchodu, tento pravý 100 % zelený čaj má chuť mnohem lepší, takovou lahodnou, lehce nasládlou, příjemnou a jemnou. Dá se použít do spousty různých receptů od koktejlů přes zmrzliny až po cheesecake, takže využití je obrovské ;-).
Pokud znáte klasický zelený čaj a pijete jej rádi, tak Vám rozhodně doporučuji Matchu vyzkoušet- poznáte že zelený čaj z obchodu nerovná se 100 % kvalitní zelený čaj. Teprve po ochutnání Matchy jsem poznala pravou chuť zeleného čaje, bez nějakých přísad apod. Jelikož Matcha není v nálevových sáčcích, ale v pytlíčku, který si připravíte a vypijete jej celý, takže všechny výživné látky  z čaje dostanete do svého těla a ne jako u běžných čajů pouze do hrníčku a spoustu antioxidantů a jiných látek zůstane v sáčku.Určitě bych velice ráda vyzkoušela účinky Matchy a hubnutí :-), chtěla bych se do toho brzy pustit a její účinky a změny bych Vám sem potom určitě napsala :-), akorát budu potřebovat nový balíček, protože tento zmizel rychlostí blesku -).





2 komentáře:

  1. Čaj matcha znám a ráda si ho dávám v čajovnách ... Teď ale vím spousty zajímavých informací, tak si ho budu dávat ještě raději. Pěkný článek.

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.