středa 3. dubna 2013

Vhodné versus nevhodné potraviny při dietě

 Vhodné versus nevhodné potraviny při dietě


Všichni jistě víme, jak  se správně a zdravé stravovat, protože je to neustále diskutované téma, ale proč to někteří z nás zahazují a kašlou na své zdraví?



Čímpak to asi bude? Podle mého je jedním z důvodů lenost se sebou něco udělat, lenost se vůbec svým zdravým zabývat, či třeba také otrávenost ze života a ze sebe samotného. I to může být důvodem, proč spoustu lidí kašle na své zdraví a je jim jedno co jí. Proč si kupovat 10 dkg šunky za 30 Kč, když si můžeme koupit stejné množství šunkového salámu za 12 Kč? Odpověď je prostá- protože šunkový salám za 12 Kč pořádně maso ani neviděl, kdežto kvalitní šunka za 30 Kč je s vysokým podílem masa, určitě našemu tělu neprospěje ta kupa všech možných zahušťovadel, ochucovadel a éček co je v těch nejlevnějších uzeninách! A nejen v nich! Někteří lidé stále nečtou složení, které je uvedené na etiketách výrobků, někdy se člověk dozví zajímavé věci. Třeba i to, že některé produkty propagované za zdravé vlastně vůbec zdravé nejsou a podobně.
Někteří lidé se diví proč nemohou zhubnout, i přestože jí samé zdravé potraviny, ale zdání někdy klame. Ono i takový pytlíček oříšků snědený pod pojmem, že děláme něco pro své zdraví, může s dietním režimem pořádně zatočit ;-) (to říká ta pravá já vím :-D, oříšky miluji! ), někdo si také myslí, že vynechá všechny tuky a tím pro své tělo udělá maximum, ale to je veliká chyba! Tuky jednoznačně do lidské stravy patří a nikdy by se na ně nemělo zapomínat. Tuky mají v potravě velice významnou a nezastupitelnou roli, ale o tom v nějakém příštím článku ;-).

Tento článek je věnovaný vhodným a nevhodným potravinám při redukční dietě, zde tedy malý přehled:



Vhodné potravinyNevhodné potraviny
Ovocevšechny druhy syrového ovoce, neslazené kompotované ovocekompoty, pyré a džemy slazené cukrem
Zeleninavšechny druhy syrové zeleniny a neslazené nakládané zeleninyvšechny ve slazeném nálevu
Mléko, mléčné výrobkynízkotučné mléko, nízkotučné jogurty, sýry, tvarohy, dezerty a zakysané mléčné výrobkytučné mléko, tučné tvarohy, tučné sýry, jogurty, smetana, šlehačka, smetanové výrobky
Přílohybrambory, rýže, celozrnný chlébomezujeme knedlíky, těstoviny, bílý chléb a pečivo
Tukyrostlinné tuky se sníženým obsahem tuku, rostlinné olejemáslo, sádlo, škvarky
Vejcepouze do pokrmů a pomazánekvejce jako samostatný pokrm
Uzeninyv malém množství drůbeží šunka, šunka od kostitučné salámy, párky
Masodrůbež, ryby, libové hovězí, vepřové a telecítučné maso, vnitřnosti, paštiky, konzervy

http://www.zdravykorinek.cz/dieta-a-zdravi/tuky-v-redukcni-diete/co-jist-a-nejist/

Taková jedna rada na závěr- to že držíme dietu neznamená, že si čas od času nemůžeme dopřát to co máme rádi, zde platí jedna dobře známá věta- VŠEHO S MÍROU! I při dietě se tedy nemusíme bát s čistým svědomím si dopřát to na co máme chuť, pokud budeme dodržovat určitě hranice co se týče množství ;-).

Ještě mám pro Vás otázečku:
Pokud jste drželi/držíte dietu či zdravý životní styl co Vám dělá největší problémy nejíst, nebo se tomu ve stravě vyhýbat? ;-)
Preferujete raději zdravé stravování, nezdravé stravování, obojí, či jej vůbec neřešíte?

4 komentáře:

  1. Ahoj podla mna je maslo fajn:) ani nizkotucne veci nejem, tvaroh si dam kludne tucny, myslim ze to vobec nie je zle, schudla som vdaka tomu ze som obmdzila sacharidy nie tuky, ale super clanok:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. záleží na tom co chceš ;-) při zdravém životním stylu určitě máslo v přiměřeném množství můžeš ;-), tučný tvaroh také, ale pokud je člověk třeba hodně obezní a potřebuje držet redukční dietu, tak bych se máslu raději vyhla, nebo jen občas a opravdu tak do těch 10 g ;-) a lepší je si dát při dietě třeba tvaroh polotučný, nízkotučné věci jsou tu myšleny třeba jogurt do 3 % tuku apod ne odtučněné- ty opravdu nepropaguji :-), ale na každého člověka zabírá samozřejmě něco jiného ;-).

      Jinak děkuji :-)

      Vymazat
  2. No nevim no :-) něco mi přijde jako kravina

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.