PŘÍRODNÍ ŽIVOTABUDIČ
Zelí se s oblibou konzumovalo už ve 4. století před naším letopočtem ve starém Řecku. V antickém Římě ho dokonce povýšili nad všechnu zeleninu, a to nejen v kuchyni, ale i v léčitelství. Ve středověku si na něm pochutnávali chudí i bohatí, protože už tenkrát se vědělo, že posiluje lidské zdraví a prospívá trávení.
Způsob výroby kysaného zelí údajně převzali ve středověku Slované od Tatarů. Při objevných cestách po světových mořích nevyplouvali dávní mořeplavci bez beček kysaného zelí, které je chránilo před obávanými kurdějemi, nemocí z nedostatku vitaminů. Léčivé vlastnosti této zeleniny lidé tedy využívali odedávna.
Ač se to někomu může zdát nevěruhodné, zelí je skutečně dvouletá bylina, která obsahuje spoustu vitamínů, minerálů, ale i další tělu prospěšné látky. Mnohdy v obchodech či lékárnách hledáme posilující prvky pro naši imunitu, ale přitom zapomínáme, že náš kraj nám dává mnohem účinnější zbraně. Dříve byly zásoby zelí hlavním zdrojem vitamínů v zimním období. Nejběžnějším druhem je zelí hlávkové (bílé a červené) dále pak čínské nebo pekingské.
Aby bylo v zelí zachováno co nejvíce živin, je vhodné ho jíst syrové nebo kysané. Uvádí se dokonce, že kysané zelí obsahuje ještě mnohem více vitamínů než zelí syrové. Vlivem jakéhokoliv tepelného opracování (vaření, dušení, pečení) se ze zelí vytrácí až polovina cenných látek.
Výhody kysaného zelí
- pro lidský organismus je kysané zelí jakýmsi darem
- hlávkové zelí je jemně nakrájené a je zkvašené díky bakteriím mléčného kvašení (Lactobacillus, Pediococcus)
- je charakteristické svou chutí a vůní, což způsobila právě kyselina mléčná, která vznikla při kvašení cukrů ze zelí
pokud se kysané zelí skladuje za správných podmínek, vydrží dlouhé měsíce
Vitamíny a látky obsažené v kysaném zelí
- vitamín C - v kysaném zelí je více vit.C než v syrovém zelí - posiluje imunitu
- vitamíny skupiny B (může se také hovořit o skupině B komplexu)
- INOSITOL - je to látka, která se řadí k vitamínu B, v organismu tvoří buněčné membrány a zajišťuje transport a metabolismus cholesterolu a mastných kyselin (zabraňuje, aby se ukládaly v játrech), má pozitivní účinky na svaly a mozkovou činnost
- dále vitamíny K, E, provitamín A
- kyselinu listovou
- draslík, železo, vápník, zinek, selen
- vlákninu
- bílkoviny
- aminokyseliny
- IZOTIOKYANÁTY - tyto látky vznikají procesem kysání a chrání tělo před rakovinnými účinky, hlavně před rakovinou prsu, plic, jater a tlustého střeva
Pozitivní účinky zelí na organismus
- posiluje imunitu, má protizánětlivé, protibakteriální a regenerační účinky
- zlepšuje krvetvorbu
- bojuje proti stresu, depresím, nespavosti
- snižuje hladinu cholesterolu
- díky obsaženému selenu snižuje krevní tlak
- zlepšuje citlivost nervů u nemocných s diabetem
- pomáhá při Alzheimerově chorobě
- má nízkou energetickou hodnotu a tudíž je vhodné při redukčních dietách
- díky vysokému obsahu vlákniny očisťuje organismus
- zlepšuje zácpu, hojení hemeroidů
- pití čerstvé zelné šťávy pomáhá léčit žaludeční vředy
- pomáhá udržovat střevní mikroflóru
- podporuje potenci, plodnost a libido
Co s ním v kuchyni
Zelí je součástí našeho národního jídla, kterým vepřo-knedlo-zelo přes všechny námitky dietologů určitě je, stejně jako zelňačka je u nás jedna z nejčastěji servírovaných polévek. Zatímco červené zelí se hodí spíš k drůbeži nebo ke zvěřině a ochucuje se kromě soli, cukru a kmínu také jalovčinkami, bílé zelí vaří v každém kraji jinak. Tepelnou úpravou však zničíme značnou část všech zdraví prospěšných látek. Chceme-li si připravit vitaminovou bombu, dáme si syrový zelný salát, který můžeme kombinovat s dalšími druhy zeleniny, dochutit sušenými rajčaty, olivami, jablky, zelenými natěmi a bylinkami. Vyzkoušet můžete i recepty z mezinárodní kuchyně, protože zelí se vaří opravdu všude. Může být náplní do štrúdlu (Rakousko), zelné závitky golubce jsou polský národní pokrm, ve Švédsku vám naservírují rybí nákyp se zelím, bílé hlávkové zelí se uplatňuje v čínské kuchyni a tak bychom mohli pokračovat…
A JAKPAK JSTE NA TOM S KYSANÝM ZELÍM VY- CHUTNÁ/NECHUTNÁ? :-)
já jsem s ním vařila zde: http://fitnessalifestyle.blogspot.cz/2013/04/dnesni-den-742013-pole-dance-nakup.html
zdoj:
http://www.epuls.cz/vyziva/769-zeli-prirodni-zivotabudic
http://imunita.zdrave.cz/kysane-zeli-posiluje-imunitu/
Kysané zelí miluju, nejvíc zelňačku - zrovna minulý týden jsem si ji dělala :-)
OdpovědětVymazatJá jsem ho nikdy neměla ráda, včera bylo takové mé rozhodnutí, kdy jsem mu dala 2. šanci :-, protože na poprvé mi nějak nechutilo, ale ihned jsem se zamilovala :-)
Vymazatkrásný článek:) zrovna dnes nevím, co k večeři, tak si asi trošku zelí dám, to mám zrovna v lednici:D jím ho většinou jen když mám bolesti břicha, ale moc mi chutná jak syrové, kysané, tak i vařené:)
OdpovědětVymazatDěkuji :-)
Vymazatjá ho miluji nejvíce syrové nakrouhané, ale nyní jsem přišla i na to kysané, jaká je to dobrota, až mě to překvapilo :-D, já ho měla předtím jen 1 a to mi nechutnalo, tak jsem mu dala 2. šanci a určitě ho budu kupovat pravidelně :-)
kysané zelí mám strašně ráda :) vždycky k televizi si dám do mističky a už papám :P
OdpovědětVymazatno a já přišla až teďka na to o co jsem se ochuzovala :-D také mi to šmakuje :-)
Vymazat