Kozí mléko jako součást zdravé výživy
Účinky kozího mléka znali již staří Římané, kdy kozí mléko bylo považováno za „elixír krásy a dlouhověkosti" a bylo velmi ceněné. Dodnes se u mnoha horských národů kozí máslo s bylinkami používá jako součást řady léčebných mastí. Dlouhodobě známé léčebné účinky kozího mléka jsou podloženy i vědeckými studiemi. S pozitivními výsledky se setkáváme u těchto onemocnění:
- onemocnění trávicího traktu a „přidružených orgánů" (játra, slinivka) – Zde se kladně projevuje zásaditější charakter a vyšší neutralizační kapacita kozího mléka.
- stres a migrény – Mnoho žen, které trpí migrénou, se vyléčí nebo se jejich stav výrazně zlepší, když ze svého jídelníčku vyloučí kravské mléko a výrobky z něj a nahradí je výrobky z mléka kozího.
- alergie – Při vzniku dětských alergií se největší role přičítá obsahu kaseinu, což je bílkovinná frakce obsažená v kravském mléce. Uvádí se, že lidská populace je v 60 až 70 % případů alergická na tyto bílkoviny. Vzhledem k tomu, že kozí mléko má odlišné složení a odlišný podíl bílkovinných frakcí, je snášeno bez problémů nejen u dětí, ale i u dospělých.
- revmatické bolesti – Vykazuje protizánětlivé účinky, protože posiluje imunitní systém.
- kožní alergie (ekzémy) – Zde především pomáhají koupele v syrovátce doplněné o stravování s vyloučením kravského mléka a výrobků z něj.
- prevence nádorových onemocnění – Existují názory, že kozí mléko zde hraje aktivní roli. Například bylo pozorováno, že organismus kozy je schopen si vytvářet účinné protilátky a nikdy neonemocní rakovinou. Zajímavé výsledky jsou též z pozorování pacientů, kteří pravidelně pili kozí mléko. Podobně bylo ve Francii úspěšně prokazováno snížení rizika opětovného propuknutí nemoci u již operovaných pacientů.
- Tuk kozího mléka se svým složením více podobá tuku mateřského mléka. Je snadněji stravitelný než tuk kravského mléka, protože vytváří menší tukové kapénky a poskytuje větší povrch pro činnost lipáz. Také obsahuje vyšší množství mastných kyselin s krátkým řetězcem, které mohou přecházet přímo do krve již ze žaludku. Kozímu mléku dodávají specifickou chuť a organizmus si je nedokáže sám syntetizovat.
- Bílkoviny kozího mléka obsahují velice málo alfa S1 kaseinu, který se nachází v kravském mléce a který způsobuje snadnější srážení mléka. Na druhou stranu je zase původcem většiny alergií na kravské mléko. Kasein kozího mléka má více glycinu, méně argininu a méně AMK obsahujících síru (hl. methioninu). Kaseinové micely kozího mléka jsou snadněji štěpitelné žaludečními proteázami.
- Kozí mléko obsahuje vitamíny A, B (hl. riboflavin) a niacin, neobsahuje však karotén, který způsobuje nažloutlou barvu kravských mléčných výrobků. Z tohoto důvodu jsou kozí mléko, máslo i sýr bílé. Naopak má nižší obsah vitamínů B6, B12, C a D oproti kravskému mléku.
- Dále je bohaté na fosfor, vápník, draslík, hořčík, chlór a stopové prvky, které mají velký význam ve výživě a jsou důležité pro syntézu hormonů, vitamínů a enzymů. Na druhou stranu má méně sodíku, síry, zinku a molybdénu. Také nedostatek železa ve spojení s nedostatkem kyseliny listové stává se častou kritikou kozího mléka, kvůli nebezpečí vzniku anémie u malých dětí. Avšak pokles těchto látek u dobře živených koz není nijak výrazný a v dnešní době se malé děti neživí výhradně kozím mlékem. V dřívějších dobách se kozy chovaly právě v těch případech, kdy děti byly málo vyvinuté.
- Kozí mléko obsahuje ze všech ostatních druhů mléka nejvíce stopových prvků na organicky vázaný jód. Je to hlavně jód vázaný na benzenovém jádře v poloze 3,5 v některých aminokyselinách, které jsou základními stavebními kameny pro syntézu bílkovin.
- Dále obsahuje velké množství kyseliny linolové a linolenové, které lidské tělo neumí syntetizovat, ale které jsou životně důležité pro buněčnou oxidaci. Obsah kyseliny kapronové je téměř dvojnásobný, kaprilové více než dvojnásobný a kaprinové téměř trojnásobný oproti kravskému mléku. Tyto kyseliny mají léčivý charakter a využívají se při léčbě chorob střevního systému, malabsorpčních syndromů, cystické fibrózy, ale i u srdcových chorob a problémů se žlučníkem. Pozitivně působí při výživě předčasně narozených dětí.
http://www.kozimleko.cz/2/zdrave-kozi-mleko
http://www.kozinka.com/index.php/sloeni-mleka
Moja teta má na dedine kozu a z jej mlieka vyrába syry, ktoré mám naozaj rada. A väčšinou zostanú všetky len pre mňa, pretože u nich doma to nikomu nechutí. Škoda, že som preč a vídam ju len raz za pol roka.
OdpovědětVymazatmě to také chutná :-)
VymazatVěřím tomu, že je kozí mléko zdravé, ale s těmi alergiemi mi to moc pravdivé nepřijde ;)
OdpovědětVymazatNO já už jsem to ohledně těch alergií četla hodněkrát i v mnoha studiích, že na něj není alergie a že je vhodné jej podávat u lidí s alergií na kravské mléko ;-) :-)
VymazatTo, že má jiné složení to ano, ale ten kdo má alergii na kravské mléko, má většinou i na kozí. Něco říká lékař, něco články... Ale takhle je to u hodně věcí :D ;)
VymazatNjn to je človek od člověka, je to hodně individuální ;-)
Vymazata kde se to dá koupit? a za kolik? to bude asi drahé že:(
OdpovědětVymazatDá se koupit ve zdravých výživách (jak mléko, tak jogurty, sýry, pomazánky, kefíry apod. ), dokonce jsem viděla kozí výrobky i v Albertu hypermarket :-)
VymazatCena je poněkud vyšší nežli u výrobků z mléka kravského. Ceny se pohybují různě např. 0,5 l mléka za 55 Kč, záleží na kvalitě a druhu :-), jsou i o něco levnější, ale samozřejmě i dražší.
Ve zdravých výživách lze koupit i kozí mléko sušené, nebo kozí nápoj instantní (http://www.prozdravi.cz/kozi-mlecny-napoj-instantni-napoj.html), který je cenově přijatelný :-)
kozí mléko ani sýr jsme ještě neměla, ale chci ho vyzkoušet, jen nevím proč, ale myslím si, že smrdí :D
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkoušej, někomu to sedí, jinému zase ne :-).
VymazatJe ovšem pravda, že jistý takový zvláštní zápach má, ale mě třeba nevadí, ale jinému to může být zase nepříjemné, je to hodně individuální ;-)