pátek 26. dubna 2013

Kozí mléko a zdravá výživa

Kozí mléko jako součást zdravé výživy


 Účinky kozího mléka znali již staří Římané, kdy kozí mléko bylo považováno za „elixír krásy a dlouhověkosti" a bylo velmi ceněné. Dodnes se u mnoha horských národů kozí máslo s bylinkami používá jako součást řady léčebných mastí. Dlouhodobě známé léčebné účinky kozího mléka jsou podloženy i vědeckými studiemi. S pozitivními výsledky se setkáváme u těchto onemocnění:
  • onemocnění trávicího traktu a „přidružených orgánů" (játra, slinivka) – Zde se kladně projevuje zásaditější charakter a vyšší neutralizační kapacita kozího mléka.
  • stres a migrény Mnoho žen, které trpí migrénou, se vyléčí nebo se jejich stav výrazně zlepší, když ze svého jídelníčku vyloučí kravské mléko a výrobky z něj a nahradí je výrobky z mléka kozího.
  • alergiePři vzniku dětských alergií se největší role přičítá obsahu kaseinu, což je bílkovinná frakce obsažená v kravském mléce. Uvádí se, že lidská populace je v 60 až 70 % případů alergická na tyto bílkoviny. Vzhledem k tomu, že kozí mléko má odlišné složení a odlišný podíl bílkovinných frakcí, je snášeno bez problémů nejen u dětí, ale i u dospělých.
  • revmatické bolestiVykazuje protizánětlivé účinky, protože posiluje imunitní systém.
  • kožní alergie (ekzémy) – Zde především pomáhají koupele v syrovátce doplněné o stravování s vyloučením kravského mléka a výrobků z něj.
  • prevence nádorových onemocněníExistují názory, že kozí mléko zde hraje aktivní roli. Například bylo pozorováno, že organismus kozy je schopen si vytvářet účinné protilátky a nikdy neonemocní rakovinou. Zajímavé výsledky jsou též z pozorování pacientů, kteří pravidelně pili kozí mléko. Podobně bylo ve Francii úspěšně prokazováno snížení rizika opětovného propuknutí nemoci u již operovaných pacientů.
složení kozího mléka:
  1. Tuk kozího mléka se svým složením více podobá tuku mateřského mléka. Je snadněji stravitelný než tuk kravského mléka, protože vytváří menší tukové kapénky a poskytuje větší povrch pro činnost lipáz. Také obsahuje vyšší množství mastných kyselin s krátkým řetězcem, které mohou přecházet přímo do krve již ze žaludku. Kozímu mléku dodávají specifickou chuť a organizmus si je nedokáže sám syntetizovat.
  2. Bílkoviny kozího mléka obsahují velice málo alfa S1 kaseinu, který se nachází v kravském mléce a který způsobuje snadnější srážení mléka. Na druhou stranu je zase původcem většiny alergií na kravské mléko. Kasein kozího mléka má více glycinu, méně argininu a méně AMK obsahujících síru (hl. methioninu). Kaseinové micely kozího mléka jsou snadněji štěpitelné žaludečními proteázami.
  3. Kozí mléko obsahuje vitamíny A, B (hl. riboflavin) a niacin, neobsahuje však karotén, který způsobuje nažloutlou barvu kravských mléčných výrobků. Z tohoto důvodu jsou kozí mléko, máslo i sýr bílé. Naopak má nižší obsah vitamínů B6, B12, C a D oproti kravskému mléku.
  4. Dále je bohaté na fosfor, vápník, draslík, hořčík, chlór a stopové prvky, které mají velký význam ve výživě a jsou důležité pro syntézu hormonů, vitamínů a enzymů. Na druhou stranu má méně sodíku, síry, zinku a molybdénu. Také nedostatek železa ve spojení s nedostatkem kyseliny listové stává se častou kritikou kozího mléka, kvůli nebezpečí vzniku anémie u malých dětí. Avšak pokles těchto látek u dobře živených koz není nijak výrazný a v dnešní době se malé děti neživí výhradně kozím mlékem. V dřívějších dobách se kozy chovaly právě v těch případech, kdy děti byly málo vyvinuté.
  5. Kozí mléko obsahuje ze všech ostatních druhů mléka nejvíce stopových prvků na organicky vázaný jód. Je to hlavně jód vázaný na benzenovém jádře v poloze 3,5 v některých aminokyselinách, které jsou základními stavebními kameny pro syntézu bílkovin.
  6. Dále obsahuje velké množství kyseliny linolové a linolenové, které lidské tělo neumí syntetizovat, ale které jsou životně důležité pro buněčnou oxidaci. Obsah kyseliny kapronové je téměř dvojnásobný, kaprilové více než dvojnásobný a kaprinové téměř trojnásobný oproti kravskému mléku. Tyto kyseliny mají léčivý charakter a využívají se při léčbě chorob střevního systému, malabsorpčních syndromů, cystické fibrózy, ale i u srdcových chorob a problémů se žlučníkem. Pozitivně působí při výživě předčasně narozených dětí.
Kozy s oblibou okusují kůru, výhonky mladých dřevin, keřů i stromů, které obsahují deriváty kyseliny salicylové, ty přecházejí do mléka a mobilizují imunitní systém organizmu. Do mléka také přecházejí aromatické látky, takže chuť kozího mléka je velmi ovlivněna jejich výživou.
 
zdroj:
http://www.kozimleko.cz/2/zdrave-kozi-mleko
http://www.kozinka.com/index.php/sloeni-mleka

Konzumujete výrobky z kozího mléka?

10 komentářů:

  1. Moja teta má na dedine kozu a z jej mlieka vyrába syry, ktoré mám naozaj rada. A väčšinou zostanú všetky len pre mňa, pretože u nich doma to nikomu nechutí. Škoda, že som preč a vídam ju len raz za pol roka.

    OdpovědětVymazat
  2. Věřím tomu, že je kozí mléko zdravé, ale s těmi alergiemi mi to moc pravdivé nepřijde ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NO já už jsem to ohledně těch alergií četla hodněkrát i v mnoha studiích, že na něj není alergie a že je vhodné jej podávat u lidí s alergií na kravské mléko ;-) :-)

      Vymazat
    2. To, že má jiné složení to ano, ale ten kdo má alergii na kravské mléko, má většinou i na kozí. Něco říká lékař, něco články... Ale takhle je to u hodně věcí :D ;)

      Vymazat
    3. Njn to je človek od člověka, je to hodně individuální ;-)

      Vymazat
  3. a kde se to dá koupit? a za kolik? to bude asi drahé že:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dá se koupit ve zdravých výživách (jak mléko, tak jogurty, sýry, pomazánky, kefíry apod. ), dokonce jsem viděla kozí výrobky i v Albertu hypermarket :-)
      Cena je poněkud vyšší nežli u výrobků z mléka kravského. Ceny se pohybují různě např. 0,5 l mléka za 55 Kč, záleží na kvalitě a druhu :-), jsou i o něco levnější, ale samozřejmě i dražší.
      Ve zdravých výživách lze koupit i kozí mléko sušené, nebo kozí nápoj instantní (http://www.prozdravi.cz/kozi-mlecny-napoj-instantni-napoj.html), který je cenově přijatelný :-)

      Vymazat
  4. kozí mléko ani sýr jsme ještě neměla, ale chci ho vyzkoušet, jen nevím proč, ale myslím si, že smrdí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej, někomu to sedí, jinému zase ne :-).
      Je ovšem pravda, že jistý takový zvláštní zápach má, ale mě třeba nevadí, ale jinému to může být zase nepříjemné, je to hodně individuální ;-)

      Vymazat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.