pátek 5. dubna 2013

Hlavní příčiny, proč máme chuť na sladké

Hlavní příčiny, proč máme chuť na sladké


 

  • Dlouhé pauzy mezi jídly. Hrozí tehdy, jíte-li jen třikrát denně, což některé diety preferují. V tom případě mohou pomoct pravidelné svačiny.
  • Nevhodné složení jídelníčku. To je při držení diet obvyklé. Pokud přijímáte velmi málo sacharidů, anebo je vyloučíte zcela, klesne glykemická křivka a výsledkem je velká chuť na sladké.
  • Nedostatečný spánek. Pokud dlouhodobě spíte méně než 6 hodin denně, zvyšuje se v těle tvorba hormonu hladu a s ním stoupá i touha po sladkostech.
  • Změna hladiny hormonů. Některé ženy mívají velké chutě na sladkosti v období těsně před menstruací, které zase odezní. I tak je může několik dní pronásledovat těžko zvládnutelná touha po pamlscích.
  • Deprese a smutek. Odborníci přišli na zajímavou věc – chutě se často objevují tehdy, jste-li nešťastná či trpíte depresemi. Psychologové říkají, že jako náhrada za lásku slouží právě sladké. Výzkumy navíc potvrzují, že některé ženy vyhledávají čokoládu proto, že po ní zažívají lepší pocit než při orgasmu.

Tipy, jak obelstít chutě na sladké

Pokud se vám podaří najít příčinu vašich chutí, zkuste ji odstranit. Nebo zkuste naše tipy. Zjistili jsme, jak se dají náhlé touhy po sladkém obelstít. A pokud přece podlehnete, dejte si čtvereček hořké čokolády s vysokým podílem kakaa (od 70 % výše). Ten vám totiž podle vědců ještě pomůže hubnout – více zasytí, a vy toho sníte méně.
  • Vydržte 10 minut. Je vědecky prokázáno, že když deset minut vydržíte, chutě se výrazně sníží, anebo přejdou. Není to lehké, ale funguje to.
  • Zapalte si svíčku. Ale jen aromatickou, se sladkou, nejlépe ovocnou vůní. I tento jednoduchý trik naše smysly dokáže dobře obelstít.
  • Čistěte si zuby. Tento úkon dá prý mozku jasný signál, že už se jíst nebude a chutě zeslábnou.
  • Zkuste žvýkačku. Odborníci tvrdí, že sníží touhu po mlsání, a navíc prospěje vašemu mozku. Žvýkání jej totiž aktivuje, člověk se pak lépe učí a má i lepší paměť. Při dietě je vhodné volit žvýkačku bez cukru.
  • Vypijte sklenici vody. Že hlad je převlečená žízeň, o tom nikdo nepochybuje. Sklenici vody si dejte i tehdy, máte-li chutě na sladké. Ale pozor, musí být teplá, studená nepomůže.
  • Uvařte si čaj. Vhodný je například rooibos, který osvěží, hydratuje, dodá tělu množství potřebných látek a zažene touhu po mlsání.
  • Zkuste jablečný ocet. Obsahuje řadu minerálů, vitaminů, antioxidantů a dalších cenných látek, podporuje spalování tuků, a navíc – potlačuje chutě na sladké. Můžete si dát polévkovou lžíci po ránu, anebo jej smíchat s vodou a vypít před každým jídlem.
  • Užívejte chrom. Ten je totiž nezbytný pro správné vylučování inzulinu, který udržuje hladinu cukru v krvi. Jenže když hladina inzulinu a krevního cukru kolísá, projevuje se to náhlými pocity hladu, a především zvýšenou chutí na sladké.
 zdroj:
http://www.kafe.cz/krasa-a-moda/hubnuti/mlsani-pri-diete-vyzrajte-na-sve-chute-29432.aspx

6 komentářů:

  1. Pěkný článek :-) Já teda raději nebudu mluvit o depresi a smutku, aby to na mě nepřišlo zase hned po ránu, ale problém mám i se spánkem. V průměru spim 5 hodin denně... Špatně usínam... takže i když jdu spát relativně brzo, stejně se jen převaluju :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ;-)
      To jsme dvě také spím dost málo :-/, když se podíváš článek jsem vkládala ve 4:32 a to jsem šla spát ve čtvrt na 1 :-/ prostě hrůza, docela mě to štve a obdivuji někoho jak může chrupkat třeba 10 a více hodin

      Vymazat
  2. Ahoj ja mam velke problemy so sladkym, dokazem jest cokoladu na ranajky desiatu obed aj veceru a nepotrebujem nic ine, je to droga neviem sa toho zbavit... Niesom tucna, som praveze chuda nechapem preco, ked jem take blbosti ale asi si telo na to zvyklo alebo metabolizmus pracuje ok. No napriek tomu mam kvoli bielemu cukru zdravotne problemy no moja zavislost je taka vysoka ze sa stale k nemu vraciam aj ked viem ze mi to skodi.. Mali by ho zakazat, myslim to vazne je to bordel ktory sposobuje najviac chorob..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom s Tebou naprosto souhlasím, také to tak mám, sladké miluji a mám na něj neustálou chuť, což je peklo :-/, také nevím jak se toho zbavit :-( zatím mi nic nepomáhá bohužel :-/

      Vymazat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.