Nechcete utrácet velké peníze za rostlinná mléka z obchodu?
Můžete si je udělat za mnohem méně peněz doma a není na tom nic složitého ;-)
Sezamové mléko
V mlýnku pomeleme šálek sezamových semínek, které zalijeme třemi
šálky vody studené vody. Ideální je nechat semínka 2-3 hodiny ustát a
nabobtnat, ale můžeme směs použít rovnou. Důkladně ji rozmixujeme na
tekutinu bílé barvy a přecedíme přes sítko. Podle chuti „mléko“
dochutíme.
Mandle dejte do mixéru, doplňte trochu vody a pořádně rozmixujte. Pokud jste je předem máčeli, tak do mixéru přelejte mandle i s tou vodou. Přeceďte vzniklou bílou tekutinu přes "čajové sítko" nebo plátenko. Mandlová hmota, která se Vám oddělí, je dále použitelná například jako základ pomazánek nebo ji můžete přidat do ovocného či zeleninového salátu. Uchovávejte ji v ledničce a spotřebujte nejlépe tak do 2 dnů. Čím dříve, tím lépe.
Přecezené bílé mandlové mléko je hotové. Můžete si jej dochutit raw agávovým sirupem nebo pravým včelím medem, posypat třeba skořicí a vypít takto za pokojové teploty, nebo si jej vychladit (například pro osvěžení v létě) anebo opatrně ohřát za stálého míchání do teploty 42 °C, abyste nezničili enzymy a další důležité látky.
Množství mandlí a vody po několika vyzkoušeních budete mít v oku. Záleží, pro kolik lidí ho děláte, a jak intenzivní chutě chcete docílit.
Více zde:
Konopné mléko
Menší hrnek konopných semínek zalijeme ve vetší nádobě vodou a necháme přes noc nabobtnat. Poté vodu vylejeme a přidáme čerstvou v poměru 1:2 (semínka/voda) a rozmixujeme na jemné mléko. To ještě přecedíme přes sítko a podle chuti dosladíme – třeba javorovým sirupem.Mandlové mléko
Mandlové mléko je velmi snadná záležitost. Potřebujete k jeho výrobě jen natural neloupané a nepražené mandle, vodu a mixér. Mandle 24 hodin anebo přes noc namočte ve studené/vlažné vodě. Tím ze syrových mandlí vzniknou enzymaticky živé a pro nás výživné a dobře vstřebatelné oříšky.Mandle dejte do mixéru, doplňte trochu vody a pořádně rozmixujte. Pokud jste je předem máčeli, tak do mixéru přelejte mandle i s tou vodou. Přeceďte vzniklou bílou tekutinu přes "čajové sítko" nebo plátenko. Mandlová hmota, která se Vám oddělí, je dále použitelná například jako základ pomazánek nebo ji můžete přidat do ovocného či zeleninového salátu. Uchovávejte ji v ledničce a spotřebujte nejlépe tak do 2 dnů. Čím dříve, tím lépe.
Přecezené bílé mandlové mléko je hotové. Můžete si jej dochutit raw agávovým sirupem nebo pravým včelím medem, posypat třeba skořicí a vypít takto za pokojové teploty, nebo si jej vychladit (například pro osvěžení v létě) anebo opatrně ohřát za stálého míchání do teploty 42 °C, abyste nezničili enzymy a další důležité látky.
Množství mandlí a vody po několika vyzkoušeních budete mít v oku. Záleží, pro kolik lidí ho děláte, a jak intenzivní chutě chcete docílit.
Lískooříškové mléko
Lískooříškové mléko, stejně jako mandlové, je velmi snadná záležitost. Potřebujete k jeho výrobě jen natural lískové oříšky, vodu a mixér.
Lískové oříšky 24 hodin anebo přes noc namočte ve
studené/vlažné vodě. Tím ze syrových oříšků vzniknou enzymaticky živé a
pro nás výživné a dobře vstřebatelné oříšky. Lískové oříšky dejte do mixéru, doplňte trochu vody a pořádně rozmixujte.
Přeceďte vzniklou bílou tekutinu přes "čajové sítko" nebo plátenko.
Lískooříšková hmota, která se Vám oddělí, je dále použitelná například
jako základ pomazánek nebo ji můžete přidat do ovocného či zeleninového
salátu. Uchovávejte ji v ledničce a spotřebujte nejlépe tak do 2 dnů.
Čím dříve, tím lépe.
Přecezené bílé lískooříškové mléko je hotové.
Můžete si jej dochutit raw agávovým sirupem nebo pravým včelím medem,
posypat třeba skořicí a vypít takto za pokojové teploty, nebo si jej
vychladit (například pro osvěžení v létě) anebo opatrně ohřát za stálého
míchání do teploty 42 °C, abyste nezničili enzymy a další důležité
látky.
super, díky za tipy :)
OdpovědětVymazatNení vůbec zač ;-)
VymazatSkvělé, ráda bych si udělala mandlové mléko :).
OdpovědětVymazaturčitě jej zkus, není na tom vůbec nic těžkého ;-)
Vymazat