středa 10. dubna 2013

DIETNÍ "DÉMONI"




Představte si situaci, že sedíte večer u televize, dávají váš oblíbený film a vy si říkáte, že by to něco chtělo, že byste si něco dali. Něco dobrého. A už se pomalu, ale jistě, přesouváte do kuchyně a otvíráte mrazák, kde překvapivě nacházíte vaničku zmrzliny. Dost možná máte za sebou náročný den, jste pod stresem, nudíte se…  Vaše chuť vás jednoduše přemůže.

A vy se poté snažíte svůj „prohřešek“ sama před sebou omluvit a říkáte si, že to je jen pro jednou a příště se to nebude opakovat. A třeba také začnete přemýšlet o tom, jak je to možné, že vás chutě takhle udolají, když se jinak stravujete docela zdravě, v jídle nijak moc nehřešíte a pravidelně cvičíte.

Podle oborníků existují skupiny lidí, které mají s udržením stravovacích návyků větší potíže než jiní.
Je to dané povahou a charakterem každého z nás. A právě typ osobnosti hraje důležitou roli v tom, jestli budeme v dietě úspěšní či nikoliv. Dobrou zprávou je, že chování i návyky lze usměrnit a posunout tím správným směrem. Jen to bude chtít disciplínu. Není to nic jednoduchého, a pokud chcete dosáhnout výsledků, tak budete potřebovat dostatek pevné vůle, odhodlání a motivace. Ale věřím, že vaše odhodlání je velké a proto šance na úspěch je relativně vysoká.

Nyní se pojďme podívat na pět „dietních démonů“, kterým čelíme nejčastěji.

NEUSTÁLÝ PŘEJÍDAČ
Pokud patříte do této kategorie, tak to poznáte velmi snadno. Když totiž vidíte jídlo, musíte ho sníst. Je to pro vás něco jako neodolatelná pochoutka a vy prostě nemůžete odolat.  Na to, abyste se odpoutali od tohoto démona, je nutné udělat si v jídelníčku pořádek a vyhnat chaos a zmatek. Musíte si vytvořit pevnou strukturu a systém, kterého se budete držet.

Nejlepší bude, když si naplánujete svůj jídelníček vždy dopředu. Ideální je na týden. Věřte mi, že to opravdu pomáhá. Budete přesně vědět, co a kdy budete jíst.  Když si svůj jídelníček předem napíšete, tak tím snížíte riziko, že opět sníte cokoliv, na co přijdete.

Dalším důležitým bodem po tom, co si napíšete jídelníček, je také pravidelně jíst a jídla nevynechávat. Možná se vám to nyní zdá komické, ale když nebudete dodržovat jednotlivá jídla, tak i ten nejlépe vytvořený jídelníček bude k ničemu. Opět vás přemůžou chutě a velký hlad. Pokud budete jíst pravidelně, řekněme zhruba po 3 hodinách, a v každém jídle budete mít kvalitní bílkoviny, tak zabráníte nadměrným chutím. Díky bílkovinám budete mít delší pocit sytosti. Jako svačinku vám doporučuji např. bílý jogurt s neslazenými cereáliemi.

Pomocníkem vám může být i to, že si budete zapisovat vše, co sníte. Když se večer na své zápisky podíváte, tak budete možná překvapené, jak na tom s jídlem vlastně jste.


EMOCIONÁLNÍ HLTAVEC
Jestliže jste se našli v této kategorii, tak pravděpodobně jíte, když cítíte úzkost, nudíte se, máte depresi, případně jste pod stresem. V takových chvílích vám nic nezabrání v tom, abyste sáhli po nějakých nezdravých kaloriích.

I tady vám pomůže pravidelné stravování a pevný režim. Opět vám doporučím si jídelníček rozepsat, klidně na dva týdny dopředu. Pokud máte své oblíbené, kalorické, pochoutky, tak se snažte najít za ně méně kalorické náhrady. S trochou píle to jistě zvládnete. A jednou za čas si nějakou pochoutku dopřejte. Ale vždy plánovitě – vyvarujte se „přepadovek“ – tzn., že zhltnete, co vám přijde pod ruku.

Nejlepší samozřejmě bude, pokud ze svého dosahu odstraníte všechna lákadla ve formě sladkostí a podobných laskomin. Je to prosté – když nebudete mít v lednici nebo ve spíži dobroty, tak je zkrátka nebudete jíst.

Toto opatření platí i pro vaše místo v práci. Jen si pěkně ze svého šuplíku vyndejte sušenky a brambůrky a nabídněte je třeba kolegyním. Místo nezdravých pochoutek si své místo v kanceláři vybavte zdravými variantami. Mohou to být nesolené, nepražené ořechy, sušené, neproslazované ovoce, proteinové tyčinky.  A když půjdete nakupovat, tak se vyhýbejte regálům s cukrovinkami, nechoďte na nákup s prázdným žaludkem a mějte s sebou seznam toho, co chcete nakoupit.

Závěrečným tipem ode mě je to, abyste zkusili po dobu jednoho měsíce naprostou abstinenci od nezdravých jídel. Ano, čtete dobře – bude nutné se vzdát všeho nezdravého. Není to snadné, ale můžete omezit riziko, že se nebudete schopné ovládnout v chutích. Rozhodně to ale neberte tak, že si nikdy už nebudete moct dát svoji oblíbenou čokoládu. To by byl až moc velký stres. Proto si po měsíci můžete dovolit plánované porušení své diety, ale jen v mezích normy. Pamatujte si, že musíte mít situaci stále pod kontrolou.


ROZTRŽITÝ JEDLÍK
Stává se vám, že jíte, aniž byste si uvědomovali co a v jakém množství? Sedíte u stolu, píšete do počítače, nebo se koukáte na televizi na svůj oblíbený pořad a bezmyšlenkovitě cosi konzumujete a vlastně skoro ani nevíte, co jíte. Potom spadáte do kategorie roztržitých jedlíků.

Vystoupit z této kategorie není zdaleka tak obtížné. Je nutné udělat si z jídla prioritu. Když budete jíst, tak neprovádějte žádnou jinou činnost. Netelefonujte, nepracujte na počítači, nekoukejte se na televizi. Ale soustřeďte se na to, co jíte a kolik toho jíte. Je dost těžké jíst zdravě, když ani nevíte, co jíte, protože jste zaneprázdněny jinou činností.

Jestli máte problém se stanovením velikosti porce a naložíte si na talíř jako pro tři, tak si rovnou polovinu porce odeberte a dejte do ledničky na druhý den. K čemu to, říkáte si? Jednoduše proto, že bezmyšlenkovité jídlo s sebou nese riziko, že jíte, jíte a nevíte, kdy vlastně máte dost. Pokud ale odteď budete věnovat pozornost jídlu a výběru vhodných potravin, tak jste na správné cestě. Preferujte zeleninu, celozrnné produkty, ovoce a kvalitní bílkoviny.


HORMONÁLNÍ HLADOVEC
S tímto „démonem“ se můžete setkat celkem často. „Útočí“ v důsledku kolísání hladiny hormonů hlavně před začátkem menstruačního cyklu, kdy bohužel bojujete s chutěmi více než kdy jindy a málokdy odoláte. V těchto okamžicích je ještě víc důležité dodržovat zásady zdravé výživy. Dbejte na pravidelnost v jídle a vybírejte si pokrmy, které vás zasytí. Nezapomínejte ani na svačiny a snažte se jíst dostatek bílkovin a komplexních sacharidů. Když se dlouhodobě zdravě stravujete, tak si to nyní přece nepokazíte!

Snažte se zalarmovat všechnu svoji pevnou vůli a ignorujte pokušení ve formě sladkostí.  Když na vás přijdou chutě, pokuste se je zahnat např. pomocí žvýkačky nebo kávy.  Nebo se snažte něčím zabavit – chce to nějakou činnost, která odvede vaši pozornost od jídla. Docela dobře pomáhá i to, když vás přepadne chuť na něco nezdravého, tak si daný pokrm vyfotit, před tím, než se do něj pustíte. Vyfoťte si i obal, kde je údaj o kaloriích a obsahu živin.

Jak se budete cítit po tom, když se na takové „důkazy“ podíváte? Budete mít výčitky? Tak to bude pro příště nejlepší, se něčemu takovému vyhnout, nemyslíte? Zapamatujte si tyto pocity a mějte je dobře na paměti, až budete příště na vážkách, jestli chutím podlehnout či nikoliv.


VESELÝ KONZUMENT
Jestliže konzumujete velké porce vždy a všude, za všech okolností, a ještě ke všemu jíte rychle, dalo by se říct, že přímo hltáte, potom vítejte mezi veselými konzumenty.

Abyste se zbavili tohoto „démona“, bude pro vás důležité volit nízkokalorické, ale přitom výživné potraviny a dbát na to, aby každé vaše jídlo obsahovalo i dostatek bílkovin. Jelikož jste zvyklé jíst hodně, vybírejte si zeleninu, ovoce a celozrnné potraviny s vysokým podílem vlákniny. Zejména zelenina by se měla stát vaším kamarádem – obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a málo kalorií.

Důležité bude vyhýbat se bufetům a restauracím, kde se servírují velké porce nebo kde je možnost samoobsluhy, případně něčeho na způsob švédských stolů.  Domů si raději pořiďte menší talíře, ať vás neláká naložit si kupu jídla. Snažte se mít velikost porcí pod kontrolou a vyhýbejte se situacím, které by mohly svádět k přejídání.

Druhým důležitým bodem je, abyste se snažili jíst pomaleji. Když budete pomaleji jíst a každé sousto důkladně rozkoušete, tak se budete cítit dříve syté a pravděpodobně toho nesníte tolik. Vychutnejte si jídlo. Přemýšlejte trochu nad tím, co jíte a proč to jíte. Uvidíte, že brzy se budete na jídlo dívat jinýma očima.


Poznaly jste se v některém z uvedených případů? Pokud ano, tak je nejvyšší čas s tím začít něco dělat. Informace, jak proti jednotlivým „démonům“ bojovat máte, takže teď už je to na vás. Motivace vám jistě nechybí! Nejlepším motivátorem jste totiž vy samy!

A pokud i přesto samy sobě nevěříte, že to zvládnete „jen kvůli sobě“, tak si vytvořte svůj vlastní motivační plán. Když se vám podaří shodit např. 5 kilo nebo se budete stravovat zdravě po dobu 4 týdnů bez nějakých prohřešků, tak si kupte nové sportovní boty nebo novou kabelku. Zvládli jste zmenšit porce a nehltat? A nečiní vám to problémy? Výborně! Kupte si nové džíny – zasloužíte si je!

Odměn může být bezpočet. Nejlepší odměnou by ale pro vás mělo být vaše zdraví, skvělá kondice a vysportovaná postava.

 JAKÝ DÉMON TRÁPÍ VÁS?

http://www.fitkul.cz/clanky/604-Dietni-demoni

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.