pátek 5. dubna 2013

7 důvodů proč otevíráme ledničku


7 důvodů proč otevíráme ledničku

Řada lidí jí, ačkoliv nemá hlad. Nakukují do ledničky v nejrůznějších hodinách, a to i v noci. Co nás k tomu vede a co se snažíme jídlem nahradit?

Přejídání je nešvar, který způsobuje mnoho nepříjemností. Kromě rizika obezity hrozí lidem, kteří jedí víc než musí, také zvýšená kazivost zubů, problémy s pletí, trávením a hormonální nerovnováha. Nadváha vede rovněž k nespokojenosti sama se sebou, podkopává vaši sebedůvěru a dokonce může vyvolat i deprese, či spustit některou z poruch příjmu potravy.



Důvody:

1. Osamění
Pokud nemáte nikoho blízkého, kdo by vás objal a řekl vám pár hezkých slov, může se snadno stát, že si budete prázdná místa ve své duši  chtít zaplnit třeba šlehačkou ve spreji. Pokud je to váš případ, vydejte se raději mezi lidi a popovídejte si s kýmkoliv.

2. Obrana před blízkostí
Někteří lidé si podvědomě snaží vytvořit obranný tukový krunýř, který je bude chránit před okolím. Stává se to lidem, kteří prošli velkým zklamáním nebo ztrátou. Pokud se vás to týká, zkuste si přiznat souvislost mezi otvíráním ledničky a nepříjemnou událostí. Snažte se otevřít novým vztahům, svěřte se svým nejlepším přátelům se svou bolestí a pokud se vám neuleví, svěřte se do rukou zkušeného terapeuta.

3. Rituál
Některé zvyky si přinášíme do dospělosti z dětství. Například odpolední posezení u čaje, kávy a dortu. Nahraďte tyto staré rituály novými a místo toho jděte raději odpoledne na procházku. Pokud se vám zrovna nechce ven, tak sáhněte po oblíbené knize, udělejte si relaxační lázeň apod.

4. Nuda
Někdy můžete jíst jen proto, že se zrovna nudíte. Místo nakukování do ledničky se zkuste něčím zabavit. Nejvíce pomáhá zaměstnat ruce (šití, pletení). Naopak se vyhněte činnostem, u které byste mohli něco konzumovat (sledování televize). Toto bývá asi největším problémem s přejídáním.

5. Skrytý hlad
Hodně lidí má tzv. skrytý hlad. Ten vzniká, když jíte sice dostatečné nebo i přebytečné množství jídla, ale které je chudé na obsah vitaminů a minerálů. Takže i když máte plný žaludek tělo reaguje tak, jako by nedostalo najíst. Proto je důležité se přestat přejídat a místo toho jíst vyváženě a dbát na to, aby vaše strava obsahovala vše, co má.

6. Čas po příjemné činnosti
Ano, tou příjemnou činností je míněn sex. Někteří jedinci (a to muži i ženy) by po sexuálním výkonu vyjedli celou ledničku. Není lepší příjemně usnout s pocitem, že jste udělali něco pro své zdraví, a ne to narušovat nočním přeplněním žaludku?

7. Stres a pres
Stres bývá nejčastější příčinou bezdůvodného otvírání ledničky. Otevřete ji, sáhnete mimoděk po čemkoliv a čekáte, že kousek sýru nebo salámu za vás vyřeší osobní i pracovní problém. Raději ledničku zavřete a jděte se projít. Stejně tak při časovém presu z pohodlnosti otevřete ledničku, zjistíte, že tam nic není, zase ji zavřete, ale po chvilce znovu otevřete. Za tu dobu neustálého otvírání a zavírání už byste měli pomalu hotový oběd.


RADA NA ZÁVĚR:
Pokud vás honí mlsná a musíte mít něco v puse, sáhněte po žvýkačce.
Ledničku otvírejte jen v případě, kdy jdete „pro něco“ určitého, anebo když ji umýváte.
Byť je to skvělý pomocník a součást naší domácnosti, živého tvora vám nenahradí, a čím více ji budete otvírat, tím více budete přibírat

zdroj:
http://fithall.cz/rest/magazin/280-10-Zdravi-a-zivotni-styl/9885-otevirame_lednicku.html
http://zena-in.cz/clanek/proc-porad-otvirate-lednicku/kategorie/dum-a-byt

4 komentáře:

  1. Pravda pravdoucí :-) Zrovna včera mě z chutí na mlsání vytáhla procházka s kamarádem - když jsem pak přišla totálně promrzlá domů, ledničce jsem se vyhla obloukem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jéé to se máš ;-)
      to bych také potřebovala :-D, někdy se do té ledničky vážně nalítám :-/

      Vymazat
  2. 4 :-D Ale naštěstí mám ledničku v jiném patře, takže si radši pustím film :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale ale to se někdo má :-D já jí mám kousek od pokoje a je to peklo :D

      Vymazat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.