pátek 1. března 2013

Yacon

 Znáte yacon? Víte, že se z této sladké hlízy připravují chipsy podobné klasickým brambůrkům?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Yacon a jeho původ

Rostlina yakon (také cassava) vzrůstá až do výšky 2 - 3 m, patří do čeledi hvězdnicovitých a jejím domovem  jsou východní svahy And od Kolumbie až po severní Argentinu. Tato listnatá rostlina je velmi dobře přizpůsobena sezónním cyklům sucha či chladna, ovšem citlivá na mráz. Listy yaconu jsou pokryty chmýřím, květy mají jemně žlutou barvu, dužnina obsahuje velké množství vody, je slabě nažloutlá a vyznačuje se jemnou pryskyřičnou chutí. Pěstování je podobné jako u brambor s rozdílem, že yacon nesnese čerstvě hnojenou půdu. Pro svůj růst potřebuje hodně prostoru, hlízy dosahují velikosti až 80 cm. Yacon vysazujeme v polovině května a sklízíme v září před prvními mrazíky. Při sklízení dáváme pozor na manipulaci, hlízy jsou velmi křehké, tak abychom je před dalším skladováním zbytečně nepoškodili. Po roztřídění skladujeme hlízy v suchu a temnu při teplotě 8 - 10 °C.

Yacon vytváří dva druhy hlíz. Stonkové hlízy, které jsou blíže pod povrchem půdy, tyto hlízy nejsou určeny pro konzumaci. Až níže najdeme tzv. zásobní hlízy, které na první pohled připomínají červenou řepu. Zásobní hlízy jsou právě tou pochoutkou, kterou po oloupání používáme - jíme syrové, vařené, sušené, smažené.

Proč je yacon tak zdravý?

Hlízy yaconu obsahují polysacharid inulin, který se v hlízách v průběhu skladování enzymaticky štěpí na fruktózu a glukózu. Za významný se považuje i obsah polyfenolů, oligosacharidů a fruktanů (proto hlízy chutnají sladce). Yacon je bohatý na vitamíny a minerální látky.

Yakon (cassava) má řadu pozitivních účinků pro náš organismus. Tady je výčet těch nejdůležitějších:
  • reguluje obranyschopnost organismu
  • nezvyšuje hladinu krevního cukru
  • potlačuje hnilobné procesy a tvorbu toxinů ve střevech
  • upravuje střevní mikroflóru
  • snižuje cholesterol
  • upravuje krevní tlak
  • působí preventivně proti civilizačním chorobám
  • zpomaluje stárnutí
  • podporuje léčbu osteoporózy
  • vhodný při hubnutí

Zdravá pochoutka - yaconové chipsy

Při výše uvedeném by se mohlo zdát, že člověk musí žvýkat nepříjemně chutnající hlízu. Ale opak je pravdou. Yacon je výjimečně sladký a dá se připravit na řadu způsobů. Milujete-li bramborové chipsy, ale řešíte stoupající váhu, už nemusíte. Vyzkoušejte chipsy z yaconu. Jedná se o jemně nakrájené a sušené plátky yaconu, chutí připomínají sušený (neproslazovaný) ananas a plátky jablek. Jedná se o zdravou alternativu chipsů bramborových, které užijete na oslavy, při koukání na televizi a na výlety jako zdroj energie. Chipsy z yaconu jsou nízkokalorické, vhodné pro diabetiky a pro všechny, kteří potřebují zhubnout nějaké to kilo. Yaconové chipsy seženete v prodejnách se zdravou výživou. Jedinou nevýhodou je trochu vyšší cena, za 50 g yaconu dáte něco kolem stokoruny. Ale proč si je jednou za čas nedopřát.

Yakon prášek se získává z rostliny, která roste v Andách a je příbuzná slunečnici. Skládá se převážně  z inulinu (65%), rozpustné vlákniny, která nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Jedna polévková lžíce prášku z jakonu (15 g) má průměrně 50 kalorií.
Plátky kořene jakonu se suší a zpracovávají na prášek.




Bílkoviny 5 g
Tuky 0,3 g
Sacharidy 80 g

Prášek z jakonu se získává ze sladkého podzemního kořene a je vysoce ceněn pro následující vlastnosti :
  • vysoký procentuální obsah inulinu (65 %)
  • vhodný pro diabetiky, nezvyšuje hladinu cukru v krvi
  • nízký glykemický index
Použití prášku z jakonu:
Několik čajových lžiček nebo polévkových lžic pro doslazení vloček, jogurtu, smoothie, čaje, kávy, ovocných salátů, těsta,... vhodný pro diabetiky.

zdroj:
http://clanky.vareni.cz/yacon-zdrava-hliza/ 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.