čtvrtek 21. března 2013

Schizandra- klanopraška

Schizandra- klanopraška

ŽE VÁM TENTO NÁZEV NIC NEŘÍKÁ? to se vůbec nic neděje, ráda Vám ji představím

 

Schizandra chinensis (Magnolka čínská, Klanopraška)



Schizandra alias Magnolka čínská a nebo také klanopraška. Pod všemi těmito názvy se skrývá jedna z nejcennějších bylin používaných v tradiční čínské medicíně, která je už po dlouhá staletí ceněna pro své povzbuzující účinky.

Původ

Plody schizandry chinensisSchizandra pochází z Asie. Je to opadavá liána, která v listnatých lesích šplhá do koruny stromů. Je známa po mnoho staletí hlavně v Číně pro své vlastnosti podobné ženšenu. Schizandra roste především v oblastech severní Číny, Koreji a Japonska. Je to keřovitá pravotočivá liána, dorůstající až 15 metrů. Květy voní po citronu a vyvíjí se v souplodí, které připomíná hrozen červeného rybízu. Z celé rostliny jsou nejcennější právě plody a jejich semena s mnoha významnými látkami, například tzv. lignany. Působí proti stresově, jako antioxidanty, chrání cévní systém, snižují bolest a normalizují hladinu krevních tuků, cukru a cholesterolu.


Využití

Schizandra chinensis (magnolka čínská, klanopraška)Podobně jako ženšen není ani schizandra léčivá rostlina. Zařazujeme ji mezi rostliny s povzbuzujícími účinky. Látky obsažené v rostlině působí proti únavě, stresu, zlepšuje dýchání, zlepšuje ostrost zraku a celkově povzbuzuje organizmus. Užívají se plody a listy (popřípadě mladé výhonky). Plody, které se podobají červenému rybízu, dozrávají v polovině srpna. Užívají se buď přímo čerstvé, nebo se suší a přidávají do čajových směsí. 



ÚČINKY:


 

 

Účinky oblíbené schizandry se často přirovnávají k ženšenu. V Číně ji nazývají „tonikem mládí“, zejména pro její příznivý vliv na centrální nervovou soustavu a sexuální apetit. Nejčastěji se používá při chronické únavě, oslabené imunitě, zapomnětlivosti a bolestech hlavy. Dodá vám pocit vitální energie, rozproudí krev v žilách. Pánové možná ocení její nezanedbatelný léčivý efekt při impotenci i předčasném výronu semene. Schizandra sloužila tradičně také k léčbě suchého dráždivého kašle, astmatu nebo chronického průjmu. Moderní výsledky vědeckých výzkumů ovšem odhalily ještě jednu oblast, ve které tato zázračná rostlina vyniká – má velice pozitivní vliv na obnovení poškozené jaterní tkáně. Stala se tak široce používaným podpůrným lékem při infekčním zánětu jater. Byly objeveny účinky podobné kortikoidům fungujících pro ochranu a regeneraci jater. Upravuje proces trávení a působí proti astmatu. V tradiční čínské medicíně je doporučována jako podpůrný prostředek při vyčerpání organismu a to jak fyzickém, tak psychickém. Má povzbuzující schopnosti, takže je doporučována při náročných povoláních, posiluje řidiče při delší jízdě, zvyšuje krevní tlak. Dále se užívá na podporu činnosti plic, jater, střev.
Schizandra chinensisZ celé rostliny jsou nejcennější právě plody a jejich semena s mnoha významnými látkami, například tzv. lignany. Působí protistresově, obsahuje antioxidanty (váží na sebe volné radikály v těle), chrání cévní systém, snižují bolest a normalizují hladinu krevních tuků, cukru a cholesterolu. V moderní medicíně je doporučována také na zlepšení zraku při krátkozrakosti. A účinné látky? Ve slupce plodů najdeme prospěšné organické kyseliny, v semenech zejména vysoký obsah beta-karotenu (což je provitamín vitamínu A), vitamín E, vitamín C. Obsahuje řadu vitamínů, antioxidantů a je to klasická adaptogení rostlina. Udává se, že adaptogení rostlinné drogy jsou jedinečné oproti jiným látkám ve své schopnosti udržovat rovnováhu hormonů a imunitního systému. Pomáhají organismu udržovat optimální homeostázu. (Homeostáza je schopnost organismu udržovat stabilní vnitřní prostředí.) Většina lidí snáší sušené plody schizandry i její výtažky dobře, přesto se ale u citlivějších jedinců můžou vyskytnout kožní alergické reakce nebo pálení žáhy. Vyhýbat by se jí měli lidé trpící epilepsií, vysokým krevním tlakem a žaludečními vředy. Vhodná není ani pro těhotné ženy, může totiž vyvolat děložní stahy.

50 g Schizandry stojí asi 54 Kč
Zajímavý vliv vykazuje schizandra na zrak, zvyšuje zrakovou ostrost u pacientů trpících krátkozrakostí, i v případech astigmatismu. Výrazně posílí řidiče při dlouhotrvající, zejména noční jízdě. Použití: příměs do čaje s vysokým obsahem vit. C, chuť je velice kyselá. Možno konzumovat v celku polknutím malé hrstičky, téměř okamžitě se dostaví stimulující efekt, který přetrvává po několik hodin

zdroj:http://wolfberry.eu/

1 komentář:

  1. o tom som este nepocula :)

    Inak ak mas rada knihy pozyvam ta k sebe na giveaway: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2013/04/aprilova-giveaway.html

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.