pátek 8. března 2013

Rukola

Máte zkušenosti s Rukolou?

Ano, ne každému chutná (má takovou lehce pikantní chuť), ale já si bez ní salátek prostě nedokáži představit.

Tak tedy co je Rukola, co obsahuje za zdraví prospěšné látky atd.




Tato listová zelenina má neopakovatelná chuť a zpestří nejen saláty či těstoviny, ale i masová jídla. Navíc obsahuje spoustu vitamínů.


Rukola je součástí tradičních jídel v Itálii, Řecku a Francii. Přesto, že její domovinou jsou subtropy, je poměrně přizpůsobivá a tak ji lze pěstovat i u nás. Vzrostlá rostlina připomíná řepku olejku s bílými květy, brzy po vyklíčení můžeme sklízet šťavnaté lístky. V zahraničí ji najdeme pod označením Wild rucola.

„Rukola obsahuje více vitamínu C a betakarotenu než jiné listové zeleniny.“

V České republice je bohužel obtížné sehnat její semínka, a proto bývá často nahrazována svou příbuznou – roketou. Obě rostliny je možné pěstovat na vatě jako řeřichu, pokud je ovšem zasadíme do substrátu na zahrádku nebo do truhlíku, můžeme se z jejich úrody těšit delší dobu. Lístky rukoly je možné otrhávat průběžně od jara do podzimu, stačí je pouze opláchnout a můžeme je ihned konzumovat, podobají se listům pampelišky, ale jsou užší a delší.

Pokud nechceme rostlinu pěstovat doma, můžeme ji koupit v supermarketech nebo prodejnách se zeleninou, zaskočit nás ale může cena, která se pohybuje kolem 400 Kč za kilogram. Předpěstovaná rukola, obvykle prodávaná v malých vaničkách, se k nám dováží z Itálie a Německa, neboť tamní klimatické podmínky jí více vyhovují.

Neopakovatelná chuť rukoly

Rukola je charakteristická svou pikantně jemnou chutí, která je jen těžko popsatelná; je ostřejší a štiplavější, takže dokáže zpestřit každé jídlo, hlavně saláty, těstoviny a rizota. Chuť mladých lístků připomíná ředkvičku, nahořklosti starších listů se jednoduše zbavíme krátkou tepelnou úpravou. Díky obsahu různých silic může rukola chutnat i podobně jako hořčice. Pokud ji lehce povaříme, podobně jako špenát, můžeme ji podávat i dětem, pro které jinak není čerstvá nahořklá rostlina vhodná.

Rukola v kuchyni

Rukola se skvěle doplňuje s rajčaty, česnekem a bazalkou, proto ji najdeme v mnoha italských jídlech. Tradičně je přidávána do zeleninových salátů, její hořká chuť však může zpestřit i saláty z přirozeně sladkého ovoce, např. pomerančů, hrušek nebo ananasu. Posekanými lístky můžeme zdobit obložený chléb, rizota nebo těstoviny.
Pokud rukolu orestujeme na olivovém oleji s plátky česneku, získáme originální přílohu k masu a rybám, vzniklou směs můžeme též smíchat s těstovinami. K dušenému masu se pak hodí rukola vařená podobně jako špenát. Z rostliny je možné připravit i chutnou polévku, pokud si netroufáme na ryze „rukolový“ pokrm, můžeme ji použít místo kapusty nebo majoránky do polévky z pórku či brokolice nebo do smetanových omáček.
Pokud patříte k milovníkům mořských plodů, nebojte se k nim příště přidat rukolu, neboť tato chuťová kombinace je vynikající. Nasekané lístky můžeme přidávat i do masových směsí.

Rukola v kuchyni: Jednoduché recepty

  • Chutný salát připravíme smícháním rukoly, plátků grapefruitu, řeckého sýra (feta nebo balkán) a černých oliv. Alternativou je kombinace rukoly s kousky mozzarely, kostičkami šunky a rajčaty, popř. i jinou zeleninou dle chuti.
  • Bageta plněná kousky kuřecího masa, hořčicí, zeleninou a rukolou dodá tělu vitamíny a energii. 
  • Pokud dáváte přednost pomazánkám, můžete nasekané listy rukoly smíchat s bylinkovým máslem nebo s lučinou a česnekem.
  • Pesto vyrobíme  z rukoly,  česneku, piniových oříšků, parmazánu a z oleje. Piniová semínka je možné nahradit i levnějšími vlašskými ořechy.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.