OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY
Historie
Tvarůžky jsou výchozí surovinou i způsobem výroby natolik spojeny
s mlékem a vesnickým domovem, že nebude možné nikdy určit chvíli, kdy
se poprvé objevily na jídelníčku. I nejstarší zprávy je uvádějí jako
běžné jídlo, jak Kuxova zmínka z roku 1452, tak soupis pozůstalosti z
Olomouce z roku 1583, kde se poprvé objevuje pojmenování tvarůžky.
Olomoucké trhy, anebo olomoučtí obchodníci pak doplnili název na
olomoucké tvarůžky, i když velká většina se vyráběla v okolních obcích
jako „selské tvarůžky“.
Na přelomu 17. a 18. století pak postupně vystupují z archivních
pramenů zprávy, potvrzující pevné místo tvarůžků na dobovém jídelníčku.
Např. v roce 1601 se v Hradečné u Uničova kopala studna, studnařům se
platil 1 zlatý za 1 sáh do hloubky a 2 kopy tvarůžků…. apod.
Tvarůžky slavily úspěch také ve světě. Na světové výstavě ve Vídni v
roce 1872 se jim dostalo velkého ocenění. Železnice pak protkaly celou
Evropu a tím otevřely olomouckému tvarůžku nové trhy.
Co je to tvarůžek
Olomoucké tvarůžky jsou zrajícím sýrem vyrobeným z odstředěného
(odtučněného) mléka. Mají zcela ojedinělou pikantní chuť, typickou vůni,
povrch se zlatožlutým mazem a soudržnou poloměkkou až měkkou
konzistencí s patrným světlejším jádrem. Tvar má zpravidla podobu
kotoučků, kroužků, tyčinek, nebo nepravidelných kousků. Olomoucké
tvarůžky jsou stolní sýr. Mají charakteristickou a nezaměnitelnou chuť a
vůni způsobenou (proteolytickým) rozkladem bílkoviny sýra při zrání.
Díky svým nutričním hodnotám - nízké energetické hodnotě (tzn. nízkému
obsahu tuku) a obsahu plnohodnotných bílkovin a vápníku, se Olomoucké
tvarůžky řadí na první místo mezi sýry.
Při výrobě Olomouckých tvarůžků se nepoužívají geneticky
modifikované suroviny. Vyrábějí se bez přídavku syřidel, barviv, aromat a
stabilizátorů. Obsahují alergen – tvaroh vyrobený z pasterizovaného
kravského mléka. Neobsahují látky, které způsobují celiakii a jsou tedy
vhodné pro bezlepkovou dietu. Rovněž neobsahují látky způsobující
fenylketonurii.
Z čeho se vyrábí
Olomoucké tvarůžky se vyrábí z netučného tvarohu, jedlé soli, přidány jsou i regulátory kyselosti E170 (uhličitan vápenatý), E500 (hydrogenuhličitan sodný) a mlékárenské kultury.Organoleptické údaje
Vůně
|
Čistá, jemně pikantní, charakteristická pro tento druh sýru. Vůně se stává více výrazná a charakteristická v průběhu zrání. |
Vzhled a barva povrchu
|
Pravidelný tvar, uzavřený hladký nebo mírně nerovný povrch s přiměřenou vrstvou mazu, deformace tvaru v průběhu skladování není na závadu. |
Barva stejnorodá sýrově zlatožlutá až oranžová. Barva se stává intenzivnější v průběhu zrání. Oranžovohnědé zbarvení není na závadu. | |
Slabý nádech bílé plísně Geotrichum candidum není na závadu. | |
Stupeň prozrání
|
V symetrických vrstvách od povrchu ke středu. Zbarvení vrstev je od sýrově zlatožluté nebo oranžové po tvarohově bílou. Tloušťka vrstev se mění v průběhu zrání. Z počátku, kdy je datum minimální trvanlivosti (DMT) více než tři týdny, jsou tvarůžky tužší s patrným tvarohovým jádrem ("mladý" sýr). V následujícím období (2 týdny do konce DMT) dále pomalu postupuje zrání sýrů s vývojem výraznějšího mazu a chuti, přičemž nejintenzivnější rozvoj a prozrání až k jádru sýra nastává jeden týden do konce DMT. |
Konzistence
|
Jemná a hladká, soudržná a pružná, poloměkká až měkká dle stupně prozrání. |
Chuť
|
Čistá jemně pikantní, mírně slaná, charakteristická pro tento druh sýru. V průběhu zrání se stává více pikantní. |
ZDOJ:
http://www.tvaruzky.cz/
Nutriční hodnoty
Sledovaný ukazatel
|
Doporučené denní množství pro dospělé
/ doporučená denní dávka** |
Informace se vztahují na 100 g výrobku
|
||||
Výživová hodnota
|
% doporučeného denního množství / dávky
|
|||||
Energetická hodnota
|
8400
|
kJ |
532
|
kJ |
6,3%
|
|
2000
|
kcal |
125
|
kcal | |||
Bílkoviny
|
50
|
g |
29
|
g |
58,0%
|
|
Sacharidy
|
270
|
g |
1
|
g |
0,4%
|
|
Cukry
|
90
|
g |
1
|
g |
1,1%
|
|
Tuk
|
70
|
g |
0,6
|
g |
0,9%
|
|
Nasycené mastné kyseliny
|
20
|
g |
0,4
|
g |
2,0%
|
|
Vláknina
|
25
|
g |
-
|
-
|
||
Sodík / sůl
|
2,4 / 6
|
g |
2 / 4,9
|
g |
81,7%
|
|
Vápník
|
800
|
mg** |
130
|
mg |
16,3%
|
Žádné komentáře:
Okomentovat
Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.