pátek 1. března 2013

Konopné semínko

Konopné semínko



Konopné semínko můžeme s klidem zařadit k nejvýživnějším potravinám, je tvořeno průměrně ze 25% jednoduchými proteiny, 31% tuky a 34% uhlohydráty. Obsahuje 20 aminokyselin včetně 8 esenciálních, které lidské tělo neumí syntetizovat. Konopné semeno nemá na rozdíl od sóji a masa inhibitory trypsinu a oligosacharidy, které ztěžují trávení a způsobují plynatost. Má mnoho esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3 (3:1)- tedy ve správném poměru, dále jsou tu kyseliny gama línolenová a olejová -omega 9 se silnými protizánětlivými účinky, chlorofyl a lecitin. Má rovněž vysoký obsah vitamínu E, B1 a B2, je bohaté na minerály, zejména hořčík, železo, fosfor, draslík, vápník a zinek. Neobsahuje lepek, proto je vhodné pro osoby trpící celiakií. 


Semínko se doporučuje užívat nejen při prevenci, ale konzumovat by ho měli i lidé při vyšší fyzické zátěži. Velice důležité je pro kojící matky, protože podporuje laktaci a zvyšuje množství potřebné kyseliny gamma-linolenové (GLA) v mateřském mléce.

Pouhá lžíce konopných semen dodá dospělému člověku minimální denní dávku všech potřebných živin.

Esenciální mastné kyseliny (EMK) jsou životně důležité pro správnou funkci organismu, neboť jsou součástí buněčných membrán. Udržují hormonální rovnováhu, brání vysoušení, šupinatění pokožky a lámání vlasů. Účastní se na celkově dobrém pocitu zdraví a jsou významné v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, bronchiálního astmatu, artritidy, autoimunitních chorob nebo roztroušené sklerózy.

Konopí také dokáže díky obsahu EMK účinně odvrátit následky vysokých hladin cholesterolu v krvi a je dokázáno, že snižuje riziko srdečního infarktu.

EMK zároveň fungují v rámci endokanabinoidního systému, který je zodpovědný za rovnováhu všech životně důležitých systémů v našem organismu: příjem a trávení potravy, vyměšování, rozmnožování, regulace a ochrana nervového systému, dále spalování tuků a cukrů, funkce skeleto-muskulární, endokrinní nebo kardiovaskulární.

Nejnovější vědecké práce provedené v posledních letech poukazují na to, že se tyto důležité kanabinoidní receptory nacházejí v centrální nervové soustavě, mnoha periferních tkáních včetně imunitního, reprodukčního a zažívacího systému, v sympatetických gangliích, hormonálních žlázách, také tepnách, plicích, srdci, v očích, kostech a také v pokožce. 


 Konopné semeno (neloupané)
 Konopné semeno (loupané)  Konopná mouka
 Energie   385 Kcal
 560 Kcal  260 Kcal
 Obsah sušiny  94 g  95 g  96,6 g
 Proteiny (bílkoviny)  20 – 24 g  33 g  28,7 g
 Tuk celkem  28 – 35 g  44 g  9,4 g
 z toho:      
  Nasycené mastné kyseliny
 3 g 5 g  ca. 0,8 g
Nenasycené mastné kyseliny  28 g  39 g  8,6 g
 Uhlohydráty  30 -35  g  12 g  56,6 g
  z toho vláknina  33 g  5 g  42 g
 Minerální látky   6 g
 6 g   4,9 g
Obsah vitamínů v konopném semínku:
   100 g konopných semen (neloupaných) denní potřebná dávka (dospělý) 
 Vitamin A  16,8 IE/lb  
 Vitamin B1 (Tiamin)  0,9 mg  1,1-1,4 mg
 Vitamin B2 (Riboflavin)   1,1 mg
  1,5-1,7 mg
 Niacin (Nicotinamid)   2,5 mg
  15-18 g
 Vitamin B6   0,3 mg
  1,6-1,8 mg
  Vitamin C
  1,4 mg
 
 Vitamin D   ‹ 10IE
 
  Vitamin E
  3 mg
  12 mg

Neobsahuje lepek, je vhodný pro osoby trpící celiakií.
zdoj:
http://www.konopa.cz/potraviny/konopne-seminko-jako-potravina.html 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.