pátek 22. března 2013

Jujube

JUJUBE

Další zajímavá plodina jejíž název mnoho lidem nic neříká.

Pojďme se s ní tedy seznámit.




Jujube

Ziziphus zizyphus (Cicimek datlový)

Patří do čeledi řešetlákovitých (dvouděložných) a jeho plod je peckovice velká jako menší datle.

Původ

Rozhodnutí cicimek zkusit bylo až doposud pouze věcí důvěry v tradici čínské medicíny. Až do r. 2007 totiž nebyly ve vědecké literatuře o plodech cicimku téměř žádné informace. Izraelská publikace naftali2008zje, která popisuje účinek cicimku proti zácpě např. necituje vůbec žádné předešlé práce – jediný zdroj, který uvádí je web Joeho Hing Kwok Chu. Až v současné době se objevily dvě japonské publikace (huang2007maa a huang2009czj) o možném protirakovinném účinku cicimku na játra. V červenci tohoto roku též vyjde čtvrtá publikace, guo2009hlc, zabývající se stanovením triterpenoidních kyselin v plodech cicimku. Triterpenoidní kyseliny jsou známé svými zajímavými léčivými účinky (hajduch2004but). Je celkem možné že s postupujícím výzkumem se i cicimek zařadí na seznam "zasloužilých" adaptogenů. Kromě plodů se k léčení používají i lístky a semínka (jádra pecek). Cicimek je zajímavý tím, že v listech obsahuje peptid, který dočasně blokuje vnímání sladké chuti.

Popis

Plody jujubeJujuba je blízkým příbuzným krušiny, která roste v našich lesích a rodí nejedlé černé plody . Jujuba je rostlinou mírného pásu. Roste hojně v Jižní Asii, především v Číně. Pěstuje se také v Japonsku, Malé Asii a v Středomoří, nejblíže k nám v Bulharsku. Jujuba vyrůstá jako bujný keř nebo strom do výše přibližně 10 až 15 metrů s charakteristický převislými větvemi. Jsou pokryté drobnými eliptickými lístky, které intenzivně svítí ve slunci. Jeho dřevo bylo dříve ve starověké Číně využíváno k pálení dřevěného uhlí, které se zvláště užívalo k výrobě střelného prachu.
Mladé výhonky jsou pokryty černými fleky, které již na starších větvích nenajdeme. Z jara vyrůstají z pupenů velmi osobité ovocné výhonky, které v listopadu opadávají spolu s ovocem. Žádný jiný strom takovéto výhonky netvoří. Mimo ovocných výhonků vyrůstají v řídkých odstupech výhonky vegetativní, které tvoří roční přírůstek stromu. Na plodonosných výhonech se na jaře objevují malé žluté květy v souborných květenstvích, ze kterých se později rodí plody podobné datlím. Když je usušíte, také tak podobně chutnají . Snad pro podobný charakter se jí na světových trzích přezdívá „čínská datle.“ Jinak svým plody jujuby vzhledem připomínají švestku.
Tento plod má délku asi 5 cm a střední šířku 2,5 cm. Barva povrchu ovoce je světle zelená. Pod slupkou se nachází zelenohnědá dužina, která je mdle sladká. Ve středu ovoce je velká oválná pecka. Je to ovoce velmi bohaté na uhlohydráty, kterých obsahuje 25 %, čili průměrně 3 krát více než naše ovoce. Jujuba obsahuje vitamín C, vitamin B2, provitamín A, bioflavonoidy, škroby a sacharidy (25 - 30 %, sušená jujuba až 63,8 %), bílkoviny, tuky, měď, kobalt, jód, draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, zinek, mangan a rutin.
JujubeVšechny tyto látky působí blahodárně na žaludek, trávicí systém či snižují krevní tlak. Plody, semena a kůra slouží jako léčivé drogy – působí na nespavost, tlumí kašel, zpomalují stárnutí, dobře léčí poranění úst a záněty ústní dutiny. Vzhledem k tomu, že zralé plody jujuby obsahují málo kyselin, nejsou příliš vhodné k přímé syrové konzumaci. Konzumují se sušené nebo vařené s rýží a kaší, nebo se užívají k plnění housek a pečiva. Plody po usušení nabývají výborné chuti a dají se konzumovat v průběhu celého dne samotné jako přesnídávka plná vitamínů.
Cicimek datlový je jedna z tradičních přísad ženšenového čaje. Cicimek je pro ženšenový čaj tím nejpřirozenějším sladidlem.


Účinky

Jujube je jedno z nejstaršího známého ovoce užívané v přírodní Čínské medicíně již více než 4.000 let. Tisíce let před rozvojem západní medicíny, zaznamenal starověký čínský léčitel Shennanong mimořádné léčivé vlastnosti tohoto ovoce. Ten poukázal na zázračné tonické vlastnosti ovoce, které vyživuje krev, játra a slezinu. Dále také zjistil, že toto ovoce zklidňuje mysl a čistí tělo prostřednictvím schopnosti detoxikace, pomáhá při celkové regeneraci únavě a slabosti organizmu. Dnes je toto ovoce v Číně stejně populární jako u nás třeba jablka.
Jujube obsahuje nejvyšší koncentraci cyklického guanosin monofosfátu, jujube obsahuje velké koncentrace niacinu, riboflavinu, thiaminu a dvě formy vitamínu A, jujube obsahuje 50x více vitamínu C než jablka a 20x více než citrusové plody, dále obsahuje minerály, vápník, měď, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, sodík, a zinek. Dále obsahuje i řadu fenolů a devět bioflavonoidů, které podporují funkci cévního a buněčného systému. Jujube obsahuje 18 z 24 aminokyselin, které lidé potřebují k životu, dále obsahuje celou řadu organických kyselin, nejvýznamnější je kyselina betulinicová.
 
  1. Má schopnost detoxikovat tělo
  2. Usnadňuje spánek
  3. Ulehčuje bolestem v krku
  4. Vyživuje krev
  5. Podporuje funkci jater a sleziny
  6. Uklidňuje mysl
  7. Zmírňuje nervozitu
  8. Pomáhá překonávat únavu a slabost
  9. Pomáhá při rekonvalescenci po nemocech
  10. Uklidňuje žaludek
  11. Dodává enegii
  12. Zlepšuje metabolizmus
  13. Podporuje kardiovaskulární činnost organizmu
  14. Posiluje cévy
  15. Zyšuje sexuální libido
  16. Ničí parazity ve střevním traktu
  17. Posiluje imunitní systém
  18. Napomáhá hubnutí
  19. Zmírňuje zánět průdušek
  20. Snižuje horečky
  21. Působí jako diuretikum
Sušené jujube obsahuje oba základní druhy cukru, aminokyseliny, železo, vápník, fosfor, hořčík, draslík, alkaloidy, flavonoidy a také kyselinu jablečnou, vinnou, vitamin C, P, B2 a karoten. Mimojiné obsahuje celé spektrum vitamínů ve vysokých hodnotách C380 ~ 600 mg na 100 gramů. Toto množství překonává o více než 70 až 80 procent obsah vitamínů v běžném ovoci. Proto je v mnoha zemích nazýváno "přírodní vitaminové pilulky". 

Jujuba byl domestikován v indickém subkontinentu 9000 let před našim letopočtem. Bylo probráno a vyzkoušeno více než 400 odrůd a variací křížení. Strom snáší široké rozmezí teplot i dešťových srážek, které jsou potřeba pro přijatelnou sklizeň plodů. Na rozdíl od většiny ostatních stromů snáší jujube vysokou amplitudu a to od -15 ° C do + 45° C. To umožňuje jujubě růst i v poušti, pokud má přístup k podzemní vodě. Prakticky žádná teplota se nezdá být příliš vysoká.
Plody se používají v tradiční čínské a korejské medicíně, kde se využívá ke zmírnění stresu a dosažení detoxikace a pročištění organizmu.
Jujuba sušené ovoce, které přirozeně zčervená při sušení. Čerstvě sklizené i kandovaného sušeného ovoce se často konzumuje jako svačina, nebo se z něj muže dělat čaj. Jsou k dispozici buď červená nebo černá jujube(tzv. Hong zao nebo hei zao, v čínštině). Ačkoli tyto nejsou běžně dostupné, vyrábí se z jujube šťávy a jujube ocet.
V čínské tradiční kultuře byl po svatebním obřadu umísťován plod Jujube do novomanželské ložnice jako znak plodnosti. V Bhútánu, se listy používají jako směsice ve vonných pytlících, která má pomoci udržet domy obyvatelů voňavé a čisté. Také pomáhá odhánět hmyz z domu. V Japonsku se Natsume (jujube) používá jako doplněk v klasickém Japonském čajovém obřadu. V Koreji, se dřevo používá k výrobě těla taepyeongso, tradičního dechového nástroje. Ve Vietnamu se jujuba používá mimo jiné i pro výrobu klasického studeného nápoje, který obsahuje sušené jujube, longan, čerstvé mořské řasy, ječmen, a lotosová semena. 

Lze jej za koupit ve větších zdravých výživách či např. na webu:
http://www.wolfberry.eu/ 
Cena: 56 Kč/100 g

 
zdroj:
http://www.wolfberry.eu/ 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.