pátek 8. února 2013

RAPADURA

Říká Vám něco slovo RAPADURA?

Možná ne, a proto zde ode mne máte malé seznámení :-)




RAPADURA

Sušená třtinová šťáva Rapadura se liší od běžného přírodního třtinového cukru způsobem výroby i vzhledem. Vyrábí se šetrným odpařováním třtinové šťávy do sucha a následným namletím. Na rozdíl od výroby běžného přírodního cukru není odstraněna žádná melasa a Rapadura tak obsahuje maximum živin původně přítomných ve třtinové šťávě. 


Použití: Rapadura je všestranné sladidlo béžové barvy a karamelové chuti. Používáme ji ke slazení sladkých pokrmů, nápojů, desertů, dětských kaší a při pečení.

Na rozdíl od běžných přírodních cukrů není Rapadura krystalická, ale sestává z malých valounků. Případné hrudky nejsou na závadu kvality.

Je nejzdravější alternativou mezi třtinovými cukry. Obsahuje hodně živin a nezvyšuje proto tak rychle hladinu krevního cukru. Při přehnané konzumaci bude samozřejmě přispívat ke stejným zdravotním potížím jako bílý cukr. 

Energetická hodnota:

Energie 1581 kJ / 372 kcal
Bílkoviny 0,1 g
Sacharidy 98 g
Tuky 0 g
Sacharóza 88 - 91 g
Glukóza 2 - 6 g
Fruktóza 3 - 6 g
Železo 5,25 mg (44,5 % DDD)
Vápník 148 mg (18,5 % DDD)
Hořčík 85,9 mg (28 % DDD)
Cukr dále obsahuje neuvedené množství zinku a dalších minerálů. Z vitaminů obsahuje vitamin A a vitaminy skupiny B.


Rapadura pochází z Brazílie. Fair Trade projekt Hand in Hand.

U nás se prodává především od firmy Bio-nebio a 300 g vyjde kolem 53 Kč, což si myslím, že je fakt super cena ;-), dá se podle mě určitě zařadit do těch levnějších sladidel a ještě ke všemu prospívá svými vitamíny našemu tělu :-). Takže pokud sladit, tak si myslím, že je to opravdu dost dobrá volba ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.