MORUŠE
Moruše je impozantní strom plodící osvěžující ovoce příjemné chuti. Úroda bývá obrovská, proto naši předci vynalezli mnoho způsobů, jak plody uchovávat - sloužily i jako cukr, mouka či barvivo. Dnes užijeme spíše chutné recepty na zavařování.
Plody morušovníku – moruše nebo morušky – se tradičně používaly k barvení, v léčitelství i v kuchyni. Usušené a rozemleté moruše se používaly i jako mouka, která se přidávala do těsta. Plody se přibarvovala vína.
Moruše jsou ovšem chutné i syrové. Můžeme si z nich připravit také šťávy, sirupy, kompoty, marmelády nebo víno.
Pokud je dobře usušíme, jsou velmi trvanlivé a dokáží nahradit cukr – naši předkové je rozemílali a sladili jimi koláče a kaše.
Moruše jsou ovšem chutné i syrové. Můžeme si z nich připravit také šťávy, sirupy, kompoty, marmelády nebo víno.
Pokud je dobře usušíme, jsou velmi trvanlivé a dokáží nahradit cukr – naši předkové je rozemílali a sladili jimi koláče a kaše.
Léčivé účinky plodů
působí proti bolestem v krku a podporují odkašlávání
pomáhají při vyprazdňování střev
obsahují vitamin C, E a vitaminy skupiny B, pektiny, karoten, organické kyseliny a minerální látky jako draslík, fosfor, křemík, železo, hořčík i vápník.
Já ji tedy kupuji ve formě sušené :-) a mě osobně moc chutná- je označována za tzv. medově slakou :-)
Já jsem moruši koupila tuto:
Musím říci, že my moc dlouho nevydržela, moc mi chutnala- je opravdu medově sladká a má typickou chuť i vůni :-)! za sebe jej určitě doporučuji, je to bohatý zdroj např. železa ;-)! Dá se použít na spoustu způsobů, do jogurtu, do müsli směsi, někam na ozdobu :-) (trošku mi připomíná hrozinky :-D nevím proč)
na yahrade u dedka bol niekedy strom,vkuse som ich jedla.milujem ich
OdpovědětVymazatlen zhanam kde sa daju kupit cerstve lebo u dedka strom je uz davno vyrubany :/
jé tak to muselo být super je mít čerstvé ;-) takové jsem je ještě nikdy neměla :-)
Vymazat