středa 6. února 2013

Kokosový ořech

VÍTE VŠE O KOKOSOVÉM OŘECHU?

Máte rádi kokos? V jakém stavu ho nejraději konzumujete? :-)

Kokosový ořech

  je druh ovoce, dutý nepukavý plod kokosovníku ořechoplodého s tvrdou skořápkou na povrchu, bílou dužninou a kokosovou vodou, kterou obsahuje uvnitř. Roste převážně v tropech na kokosových palmách. Je to vydatný zdroj energie, používá se v potravinářském sektoru jako pochutina, ale i pro lisování kokosového oleje.

Nedozrálé plody poskytují kokosovou vodu, což je úplně něco jiného než kokosové mléko. Kokosová voda obsahuje proteiny, karbohydráty, nasycené tuky, vápník, křemík, fosfor, hořčík, chlór, draslík, síru, vitaminy B1, B2, B6, B3 a C. Průměrný mladý kokos obsahuje 20 % požadované denní dávky vápníku, 2 gramy vlákniny, 2 gramy proteinu, 15 gramů cukru a 3 gramy nasyceného tuku. Obsahuje hodně proteinů, kterými se získá svalová vláknina pro posílení mozku. Funguje jako lék při zažívacích problémech, kolikách a střevních nemocech. Obecně ji můžeme nazvat domácí medicínou na všechny nemoci močového měchýře a současně jediným izotonickým nápojem.

Dospělé a zralé jsou hnědé, vlasaté kokosy. Dužina se využívá na léčení nervových nemocí, při ztrátách paměti, slabosti a při pleťových chorobách a vadách plic. Můžeme ho jíst jako čerstvý, v koktejlech či jako kokosky.Dužina není moc dobře stravitelná, raději ho tedy nejezte na noc. Nesmí se konzumovat společně s mléčnými výrobky, protože tuky těchto potravin jsou rozdílné. Také by se neměl kokos míchat s vejcem.

 Kokosy mají svou sezónu v našich obchodech celou zimu, můžeme však koupit kokos sušený a to i v bio kvalitě. Dužninu kokosu lze konzumovat samotnou, nebo ji využít v mnoha receptech. Při nákupu celých kokosů dbejte na to, aby ořech obsahoval vodu (stačí zatřepat), a aby neměl žádné známky plísně a jeho tři vrchní tmavší skvrnky byli čisté a nepoškozené.


Kdekoliv jsme v tropických zemích, měli bychom využít šance pít a jíst tyto mladé kokosy denně. V tomto případě jsou čtyři kokosy málo, když si uvědomíme jejich zázračnou léčící schopnost. V Severní Americe a Evropě, mladé Thajské kokosy jsou dostupné v Asijských obchodech. Toto více platí pro rozvinutější státy Evropy např. Německo a Anglie. Můžeme doufat, že snad někdy dorazí i k nám.

 Kyselina laurová

Složkou kokosového oleje je i kyselina laurová. Dalším významným zdrojem této látky je mateřské mléko, a výtažky z kokosového oleje jsou také obsaženy v mnoha kojeneckých výživách. Kyselina laurinová je nejúčinnější složkou v mateřském mléce, která posiluje imunitní systém dítěte. Vyznačuje se silnými antimikrobiotickými vlastnostmi, jelikož kojenec si kyselinu přemění na monolaurin.

Rozložením tukové membrány mikrobů monolaurin zničí virusy, bakterie a prvoky, jako např. HIV, spalničky, opar prostý a herpes virus. Opravdu bychom museli novorozencům dávat očkování, kdyby byli kojeni?

Monolaurin si vybírá, jaké mikroby zničí. Jde hlavně po viru Helicobacter pylori způsobujícím vředy, aniž by přitom poškodil dobré bakterie v zažívacím systému tak, jak to udělají antibiotika.

Výsledky výzkumu ukazují, že opar nebo herpes virus způsobují kornatění a ucpávání cév. Pokud by se to potvrdilo, konzumace kokosového oleje by pomohla cévy vyčistit.

Poté, co matka přestane dítě kojit, odkud kyselinu laurovou bereme? Ve starých časech se  kokosový i palmový olej hojně používaly jako pokrmový tuk při vaření doma i v průmyslovém zpracovávání potravin. Laurinovou kyselinu bychom také v malém množství našli ve smetaně a plnotučném mléce.
 zdroje:
http://www.velkaepocha.sk/2010081914217/Kokos-Nejvetsi-pritel-cloveka.html
http://kokosprozdravi.sweb.cz/ 

2 komentáře:

  1. Já mám nejradši strouhaný kokos! Mňam. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to souhlasím- ten je nejlepší- třeba ho přidat do ovesné kašičky mňamky :-)

      Vymazat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.