sobota 23. února 2013

Kakaovooříšokvý krém se Šmakounem

Zdravá čokoláda? Sen se stal skutečností, jezte Šmakoun!

Nebudu tu čokoládu jíst. No dobře, tak jenom jeden čtvereček. Teď už tohle odříkání nebude nutné – na trh vstoupila dlouho očekávaná zdravá varianta světoznámé čokoládové pomazánky – český oříško-čokoládový krém obsahuje unikátní bílkovinu Šmakoun, která radikálně snižuje její kalorickou hodnotu.



Zdravá čokoláda – že to zní jako nesmysl? Věřte nebo ne, i na „nezdravých“ jídlech si teď můžete pochutnat bez výčitek svědomí. Vědci ve VÚPP Praha totiž vyvinuli speciální vaječnou bílkovinu, dnes známou jako Šmakoun, která je patentově chráněná a v kuchyni ji využijete při přípravě celé řady jídel. Tím, že ji přidáte do jídla, mu snížíte kalorickou hodnotu a zvýšíte podíl bílkovin - i když jde o oříško-čokoládový krém! To vše při dosažení výborné chuti.

Oříško-čokoládový krém se Šmakounem: Energetická hodnota na 100g



  • Energetická hodnota - 907 KJ (běžné oříško-čokoládové pomazánky mají kolem 2500 KJ)
  • Bílkoviny - 12% (běžné oříško-čokoládové pomazánky mají asi 5%)
  • Sacharidy - 15% (běžné oříško-čokoládové pomazánky mají asi 60%)
  • Tuky - 12% (běžné oříško-čokoládové pomazánky mají asi 30%)
O co tedy jde? Šmakoun je v podstatě čistá bílkovina. Neobsahuje žádný tuk, cukr, cholesterol ani lepek a konzervanty. Ve 100 g Šmakouna je 14 g bílkoviny a jeho energetická hodnota je 282 kj. Tím, že si uděláte „čínu“ se Šmakounem a ne s vepřovým masem, se víc a zdravěji nasytíte, protože jídlo bude obsahovat víc bílkovin a méně tuků. A přitom si pochutnáte - kouzlo Šmakouna je i v jeho dobré chuti.

Zdravá oříško-čokoládová pomazánka? Šmakoun sníží tuky i cukry

Kormě klasických plátků Šmakoun, které jsou dnes již také ochucené (paprikové, houbové) a stačí je jen orestovat, existují  také potraviny, které v sobě Šmakouna už mají a přitom si zachovávají svoji klasickou chuť i vůni. Jediné, co s přidáním Šmakouna ztrácejí, jsou kalorie. Můžete tak sehnat třeba párky se Šmakounem, čokoládový dortík se Šmakounem nebo třeba oříško-čokoládový krém se Šmakounem. Tahle jídla sice nepřijdou o všechny tuky a cukry (takže budou chutnat pořád stejně), ale podstatně se sníží jejich energetická hodnota. A chuť? Rozdíl nepoznáte.

Obsahuje 70% šmakouna a 30% kvalitní oříškokakaové pasty Carla. Chuťově i konzistenčně se velmi podobá obdobným výrobkům na českém trhu, ale výživové hodnoty jsou podstatně výhodnější a to díky vysokému podílu šmakouna. – viz informace o výživových hodnotách  Nevěříte, že i tento výrobek se šmakounem je nejen racionální, ale také kvalitní a chutný? Přesvědčte se sami … !

složení  : 70%  Šmakoun (vaječný bílek, lněný olej 2%, sukralóza 1%, psylium,  voda) ,   30% Carla oříškokakaová pasta (cukr, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku  11%, sušená syrovátka, lískooříšková pasta 2 %, emulgátor – sojový lecitin,aroma ).     
Alergeny – vejce, kravské mléko, sója, lískové ořechy.

zdroj:
http://www.smacker.cz/
http://www.iprima.cz/primavareni/gurman-na-cestach/zdrava-cokolada-sen-se-stal-skutecnosti-jezte-smakoun

4 komentáře:

  1. Fíha, o tom jsem nikdy neslyšela! :O
    Na kolik korunek to vyjde, netušíš? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já jsem ho viděla za 40 Kč v akci za 33 ;-)
      Je to úplná novinka :-)

      Vymazat
    2. A kdes ho viděla?!! To musím mít, po nutelle bych se mohla utlouct :D

      Vymazat
    3. v Tescu :-)
      zde se podívej klikni si na kraj a ukáží se Ti prodejny :-)
      http://www.smacker.cz/kde-nas-koupit/

      Vymazat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.