Neznám většího milovníka nakládané červené řepy, než- li jsem já :-D, mohla bych jí mít snad ke každému jídlu (tedy kromě cereálií apod :-D to by se úplně nehodilo :-D ).
Neznám osobně moc lidí, kteří by ji měli zrovna 2 x rádi, je jasné že každému chutnat nemusí, má takovou zvláštní chuť to je pravda ;-)
V čempak tkví její kouzlo, pročpak je tak zdravá? (ne že by mi chutnala jen, protože je zdravá, chutná mi ta je jí chuť :-) )
ČERVENÁ ŘEPA
Na dobré čištění střev bychom každý den měli vypít přibližně sto padesát mililitrů (necelou skleničku) šťávy z červené řepy, můžeme ji také doplnit šťávou z jablek. Toxiny v našem těle nebudou moc šťastné, ale organismus si radostí povyskočí. Léčivé účinky šťávy také pomáhají překonat potíže, které v těle vyvolává menopauza, povzbuzuje krevní oběh, má močopudné účinky a povzbuzuje metabolismus. Pokud nás trápí vysoký tlak, můžeme vyzkoušet skleničku šťávy se lžící medu. A na chřipku nebo angínu si můžeme odšťavnit deset řep, dvě mrkve a kousek celeru. Při druhé chorobě navíc pomáhá kloktání teplé šťávy. Pokud potřebujeme nějakého pomocníka při hubnutí, tuto roli docela dobře může plnit salát, který uděláme z třech uvařených řep (vaříme ve slupce, po uvaření oloupeme), jedné cibule a jedné velké rychlokvašky. Tento salát je vhodný i pro lidi, kteří mají problémy s ledvinami a játry. Obecně je vidět, že tato zelenina je opravdu velmi užitečná. Jediný, kdo by si při její konzumaci měl dávat pozor, je cukrovkář. Přeci jen obsahuje vyšší množství sacharidů, takže by v jeho jídelníčku měla být zastoupena s rozumem.Účinky červené řepy nejsou zanedbatelné, protože jich má spoustu:
zdroj křemíku - díky velkému obsahu křemíku má velký význam při tvorbě vazivových tkání a kostí a pružnosti cévních stěn. Dále regeneruje lidský organismus a zpomaluje stárnutí. Díky tomu je pokožka mladší a také červená řepa má příznivý vliv na vlasy a nehty
kyselina listová - mezi další látky, které červená řepa obsahuje patří kyselina listová. Ta patří mezi důležité látky v těhotenství pro správný vývoj plodu a snižuje možnost potratu. Dále kyselina listová pozitivně ovlivňuje činnost srdce a kardiovaskulární systém. Nejvíce kyseliny listové nalezneme v syrové červené řepě. V tepelně upravené řepě je ji tak polovina
vláknina - díky velkému množství vlákniny červená řepa upravuje vyměšování a likviduje jedovaté látky ve střevech. Reguluje výskyt zácpy a průjmů
trávicí účinky - mezi její další účinky patří produkce trávicích šťáv a podpora činnosti jater a žlučníku
protinádorové účinky - červená řepa díky obsahu antokyanů a její schopnosti likvidovat volné radikály je doporučována jako prevence proti rakovině. Je ovšem velice užitečná i při léčbě nádorů a po jejich rekonvalescenci. V tomto případě je nejdůležitější šťáva z červené řepy, která by se měla pít třikrát denně po 100 ml. Nebo používat červenou řepu v syrovém stavu. Jako prevenci rakoviny by se měla červená řepa jíst minimálně jednou týdně nebo jednou týdně pít šťávu z červené řepy
Důležitá je konzumace syrové řepy, vařená řepa už neobsahuje cenné látky.
- dále podporuje nervový systém a vyživuje nervy
- má protisklerotické účinky
- díky obsahu železa doplňuje červená řepa červené krvinky, podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev
- ovlivňuje pozitivně tvorbu inzulínu
- podporuje látkovou výměnu
- pomáhá po rekonvalescenci při borelioze a klíšťové encefalitidě
- má pozitivní vliv na zrakovou ostrost
- je vodné při menstruačních a klimakterických potížích
- vylučuje škodlivé látky (cholesterol, olovo a radioaktivní látky) z těla
- má protimalárický účinek
- obsahuje draslík, křemík, hořčík, železo, zinek, vitamíny a další látky
Zde velice zajímavý přehled všeho co obsahuje:
Nutriční hodnoty syrové červené řepy na 100 g:
Energie: | 180 kJ (43 kcal) | ||
Sacharidy: | 9,56 g | ||
z toho cukry: | 6,76 g | ||
Bílkoviny: | 1,61 g | ||
Tuky: | 0,17 g | ||
Voda: | 87,58 g | ||
Vláknina: | 2,8 g |
Vitamíny a minerály červené řepy
Vitamín A: | 2 μg |
Vitamín B1: | 0,031 mg |
Vitamín B2: | 0,04 mg |
Vitamín B3: | 0,334 mg |
Vitamín B5: | 0,155 mg |
Vitamín B6: | 1,24 mg |
Kyselina listová: | 109 μg |
Vitamín C: | 4,9 mg |
Vápník: | 16 mg |
Železo: | 0,8 mg |
Hořčík: | 23 mg |
Draslík: | 325 mg |
Fosfor: | 40 mg |
Zinek: | 0,35 mg |
Sodík: | 78 mg |
Měd: | 0,075 mg |
Mangan: | 0,329 mg |
Selen: | 0,7 μg |
Cholin: | 6,0 mg |
Betain: | 128,7 mg |
Beta-karoten: | 20 μg |
Vitamín K: | 0,2 μg |
Vitamín E: | 0,04 mg |
Aminokyseliny obsažené v červené řepě
Tryptofan: | 0,019 g |
Threonin: | 0,047 g |
Isoleucin: | 0,048 g |
Leucin | 0,068 g |
Lysin: | 0,058 g |
Methionin: | 0,018 g |
Cystin: | 0,019 g |
Fenylalanin: | 0,046 g |
Tyrosin: | 0,038 g |
Valin: | 0,056 g |
Arginin: | 0,042 g |
Histidin: | 0,021 g |
Alanin: | 0,060 g |
Kyselina asparagová: | 0,116 g |
Kyselina glutamová: | 0,428 g |
Glycin: | 0,031 g |
Proline: | 0,042 g |
Serin: | 0,059 g |
ZDROJ:
http://www.zelene-zdravicko.cz/cervena-repa.php
http://cervena-repa.cz/slozeni-cervene-repy/
Žádné komentáře:
Okomentovat
Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.