pátek 8. února 2013

ČERVENÁ ŘEPA

Neznám většího milovníka nakládané červené řepy, než- li jsem já :-D, mohla bych jí mít snad ke každému jídlu (tedy kromě cereálií apod :-D to by se úplně nehodilo :-D ).

Neznám osobně moc lidí, kteří by ji měli zrovna 2 x rádi, je jasné že každému chutnat nemusí, má takovou zvláštní chuť to je pravda ;-)

V čempak tkví její kouzlo, pročpak je tak zdravá? (ne že by mi chutnala jen, protože je zdravá, chutná mi ta je jí chuť :-) )


ČERVENÁ ŘEPA

Na dobré čištění střev bychom každý den měli vypít přibližně sto padesát mililitrů (necelou skleničku) šťávy z červené řepy, můžeme ji také doplnit šťávou z jablek. Toxiny v našem těle nebudou moc šťastné, ale organismus si radostí povyskočí. Léčivé účinky šťávy také pomáhají překonat potíže, které v těle vyvolává menopauza, povzbuzuje krevní oběh, má močopudné účinky a povzbuzuje metabolismus. Pokud nás trápí vysoký tlak, můžeme vyzkoušet skleničku šťávy se lžící medu. A na chřipku nebo angínu si můžeme odšťavnit deset řep, dvě mrkve a kousek celeru. Při druhé chorobě navíc pomáhá kloktání teplé šťávy. Pokud potřebujeme nějakého pomocníka při hubnutí, tuto roli docela dobře může plnit salát, který uděláme z třech uvařených řep (vaříme ve slupce, po uvaření oloupeme), jedné cibule a jedné velké rychlokvašky. Tento salát je vhodný i pro lidi, kteří mají problémy s ledvinami a játry. Obecně je vidět, že tato zelenina je opravdu velmi užitečná. Jediný, kdo by si při její konzumaci měl dávat pozor, je cukrovkář. Přeci jen obsahuje vyšší množství sacharidů, takže by v jeho jídelníčku měla být zastoupena s rozumem.

Účinky červené řepy nejsou zanedbatelné, protože jich má spoustu:

 


zdroj křemíku
- díky velkému obsahu křemíku má velký význam při tvorbě vazivových tkání a kostí a pružnosti cévních stěn. Dále regeneruje lidský organismus a zpomaluje stárnutí. Díky tomu je pokožka mladší a také červená řepa má příznivý vliv na vlasy a nehty
kyselina listová - mezi další látky, které červená řepa obsahuje patří kyselina listová. Ta patří mezi důležité látky v těhotenství pro správný vývoj plodu a snižuje možnost potratu. Dále kyselina listová pozitivně ovlivňuje činnost srdce a kardiovaskulární systém. Nejvíce kyseliny listové nalezneme v syrové červené řepě. V tepelně upravené řepě je ji tak polovina

vláknina - díky velkému množství vlákniny červená řepa upravuje vyměšování a likviduje jedovaté látky ve střevech. Reguluje výskyt zácpy a průjmů

trávicí účinky - mezi její další účinky patří produkce trávicích šťáv a podpora činnosti jater a žlučníku

protinádorové účinky - červená řepa díky obsahu antokyanů a její schopnosti likvidovat volné radikály je doporučována jako prevence proti rakovině. Je ovšem velice užitečná i při léčbě nádorů a po jejich rekonvalescenci. V tomto případě je nejdůležitější šťáva z červené řepy, která by se měla pít třikrát denně po 100 ml. Nebo používat červenou řepu v syrovém stavu. Jako prevenci rakoviny by se měla červená řepa jíst minimálně jednou týdně nebo jednou týdně pít šťávu z červené řepy
Důležitá je konzumace syrové řepy, vařená řepa už neobsahuje cenné látky.


  • dále podporuje nervový systém a vyživuje nervy
  • má protisklerotické účinky
  • díky obsahu železa doplňuje červená řepa červené krvinky, podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev
  • ovlivňuje pozitivně tvorbu inzulínu
  • podporuje látkovou výměnu
  • pomáhá po rekonvalescenci při borelioze a klíšťové encefalitidě
  • má pozitivní vliv na zrakovou ostrost
  • je vodné při menstruačních a klimakterických potížích
  • vylučuje škodlivé látky (cholesterol, olovo a radioaktivní látky) z těla
  • má protimalárický účinek
  • obsahuje draslík, křemík, hořčík, železo, zinek, vitamíny a další látky



Zde velice zajímavý přehled všeho co obsahuje:

Nutriční hodnoty syrové červené řepy na 100 g:

Energie:180 kJ (43 kcal)
Sacharidy:9,56 g
z toho cukry:6,76 g
Bílkoviny:1,61 g
Tuky:0,17 g
Voda:87,58 g
Vláknina:2,8 g

Vitamíny a minerály červené řepy

Vitamín A:2 μg
Vitamín B1:0,031 mg
Vitamín B2:0,04 mg
Vitamín B3:0,334 mg
Vitamín B5:0,155 mg
Vitamín B6:1,24 mg
Kyselina listová:109 μg
Vitamín C:4,9 mg
Vápník:16 mg
Železo:0,8 mg
Hořčík:23 mg
Draslík:325 mg
Fosfor:40 mg
Zinek:0,35 mg
Sodík:78 mg
Měd:0,075 mg
Mangan:0,329 mg
Selen:0,7 μg
Cholin:6,0 mg
Betain:128,7 mg
Beta-karoten:20 μg
Vitamín K:0,2 μg
Vitamín E:0,04 mg

Aminokyseliny obsažené v červené řepě

Tryptofan:0,019 g
Threonin:0,047 g
Isoleucin:0,048 g
Leucin0,068 g
Lysin:0,058 g
Methionin:0,018 g
Cystin:0,019 g
Fenylalanin:0,046 g
Tyrosin:0,038 g
Valin:0,056 g
Arginin:0,042 g
Histidin:0,021 g
Alanin:0,060 g
Kyselina asparagová:0,116 g
Kyselina glutamová:0,428 g
Glycin:0,031 g
Proline:0,042 g
Serin:0,059 g

ZDROJ:
http://www.zelene-zdravicko.cz/cervena-repa.php
http://cervena-repa.cz/slozeni-cervene-repy/ 

 Tak co stále Vás nepřesvědčím, že červená řepa je dobrá, zdravá a je potřeba ji občas konzumovat :-)?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.