neděle 10. února 2013

Borůvky, maliny

Dnes jsem měla ve snídani zakomponované BORŮVKY a MALINY, a proto jsem si připravila o nich článeček, protože se opravdu jedná o velice zdravé potraviny a určitě stojí za to si je zakomponovat do jídelníčku :-)


BORŮVKY

.. nejen diabetici mohou těžit z léčivých účinků tohoto výtečného a zdravého ovoce.. borůvky jsou lékem na celý dlouhý seznam zdravotních potíží, regenerují a omlazují naše tělo, jsou opravdovým pokladem z našich lesů .. 


Brusnici borůvku není třeba zdlouhavě představovat, její plody u nás bezesporu patří mezi nejoblíbenější ovoce z divoké přírody. Keříky brusnice borůvky najdeme především v jehličnatých lesích, kde často tvoří mohutné kobercové porosty. Borůvky, plody temně modré barvy, dozrávají v období června a července, teď je tedy ten správný čas vyrazit do lesa a přinést si domů co největší zásobu tohoto koncentrovaného elixíru zdraví.


Jaké léčivé látky najdeme v borůvkách?

Borůvky jsou významnou léčivou potravinou už po mnoho staletí. Známé jsou hlavně svou bohatostí na vitamin C, který posiluje náš imunitní systém a působí jako prevence a lék nemocí z nachlazení, infekčních a jiných onemocnění. Borůvky jsou ale také jedním z nejlepších přírodních zdrojů silných antioxidantů (karoten, antokyan, pterostilben), tříslovin (tanin) a mají též vysoký obsah železa a
dalších bioaktivních látek.
Tento koktejl vysoce účinných a zdraví prospěšných látek dělá z borůvek doslova 'super potravinu', navíc s přívlastkem Bio, s dlouhou řadou pozitivních a léčivých účinků na náš organismus.


Blahodárné a léčivé účinky borůvek

Neobvykle vysoký obsah antioxidantů (včetně vitaminu C) působí v našem těle jako ochranný štít před volnými radikály, viry a bakteriemi. Borůvky jsou tedy skvělou prevencí mnoha nemocí, lékem a silným podpůrným prostředkem při rekonvalescenci, chrání naše sliznicestimulují jejich regeneraci. Čerstvé, sušené, mražené i jinak konzervované borůvky jsou tím pravým lékem při všech respiračních onemocněních, pomáhájí léčit chřipku, angínu, bronchitidu, rýmu a jiná infekční a zánětlivá onemocnění sliznic.
Dalším úžasným působením je schopnost zlepšovat a udržovat náš zrak, což prokázaly i odborné vědecké výzkumy. Jejich častá konzumace je účinnou prevencí šerosleposti, lidé, kteří mají problémy s nočním viděním, pozorují zlepšení zraku ve zhoršených světelných podmínkách.
Borůvky se už po mnoho generací používají jako léčebný prostředek při střevních potížíchkolikách, při průjmuotravách jídlem, tady fungují jako dezinfekce a takzvaně 'staví'. I v tomto případě působí v jakékoli formě, čerstvé i konzervované.
Blahodárný účinek mají i na ledviny a močové cesty, čistí je a pomáhají léčit případné infekce v této oblasti. Působí mírně močopudně, zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkci lymfatického systému.
Ozdravný účinek mají též na prostatu, hovoří se o nich dokonce jako o přírodní prevenci rakoviny prostaty, ale i v souvislosti s prevencí mnohých jiných typů rakoviny.


Borůvky jsou ideální potravinou a lékem pro diabetiky

Odborné výzkumy také doložily příznivý vliv borůvek na zdraví diabetiků, a to hned v několika ohledech. Obsažené látky snižují hladinu cukrucholesterolu v krvi. Lidé trpící cukrovkou mají často problémy se zrakem, hlavně v pokročilém věku, i zde jim mohou borůvky posloužit jako přírodní lék pro udržení dobrého vidění. Protizánětlivé účinky a vysoký obsah antioxidantů pomáhají chránit sliznice, častou oblast zdravotních potíží, spojených s diabetes. Kombinace obsažených látek též posiluje cévní systém a zlepšuje krevní oběhprokrvení končetin, další častou zdravotní potíž lidí trpících cukrovkou.
U diabetiků je samozřejmě nejvhodnější konzumace borůvek bez přidání cukru, nebo s použitím vhodného alternativního sladidla.


I list borůvky je účinným lékem
Listy brusnice borůvky mají velice podobné účinky jako plody. Sklízíme je počátkem léta a sušíme pro pozdější užití. Čaj z těchto listů je vhodný jak při střevních a žaludečních potížích (viz výše), tak za účelem mírného snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má také příznivý vliv na ledviny a močové cesty, které čistí a dezinfikuje a pomáhá s odvodňováním při přílišném zadržování vody v organismu. Při vnějším aplikaci zmírňuje projevy lupénkykožních nemocí.
 
Recept na nálev / čaj z borůvkového listí: 2 čajové lžičky suchých listů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut odstát, slijeme přes sítko a popíjíme během dne.

Jak správně skladovat, nakupovat a zpracovávat borůvky?
Borůvky jsou ovocem určeným k rychlé konzumaci, po natrhání je uchováváme v lednici nanejvýš dva dny, při delším skladování měknou a jsou náchylné k plesnivění. Před vlastní konzumací nebo úpravou je vždy důkladně propláchneme vodou. Pokud borůvky kupujeme v obchodě či u pouličního prodejce, vždy si ověříme, jestli nejsou příliš měkké, také stříbřité ojínění plodů je známkou jejich čerstvosti.
Jak jsme se již zmínili výše, borůvky lze zpracovávat na mnoho způsobů. Čerstvé je můžeme konzumovat buď samotné, nebo jako tzv. žahour - rozmačkané s cukrem a smetanou, tradičně jsou také oblíbené na kynuté knedlíky nebo palačinky, hodí se do ovocných koktejlů, salátů, nebo na osvěžující zmrzlinový pohár. Vynikající jsou i borůvkové marmelády a džemy, které mohou být pak zdravou snídaní po celý následující rok. Borůvky se dají zpracovávat i na sirupy nebo ovocné víno, hodí se ke zmražení a dají se i sušit. Velké oblibě se u nás těší i moučníkykoláče s borůvkami, dají se kombinovat s jiným ovocem, tvarohem, jogurtem, oříšky a pod. V každém kraji se jistě najde nějaký osvědčený recept pro jejich využití v kuchyni.

Borůvky jsou bezesporu jedním z biologicky nejhodnotnějších darů našich lesů, jsou chuťově nezaměnitelným ovocem a navíc tou pravou injekcí omlazující energie



MALINY


Sladké drobné ovoce roste ve volné přírodě. Jak lahodné, dopřát si během procházky lesem šťavnatou pochoutku. U malin byly prokázány antioxidační, antimikrobiální účinky. Antioxidační vlastnosti malin jsou podmíněny vysokým obsahem látek ellagitaninů, u kterých byly zjištěny antikancerogenní účinky.
 

Představení maliníku

Botanicky správný název maliníku zní ostružiník maliník. Jedná se o téměř dvoumetrový opadavý keř patřící do čeledi růžovitých. Maliník se vyskytuje v celém mírném pásu severní polokoule. Malina lesní má ráda slunné mýtiny nebo světlé lesy. Maliník, který pěstujeme na zahradě, je také celkem nenáročný, svědčí mu polostín i slunce a přílišné nároky nemá ani na půdu. Vyšlechtěny byly dokonce druhy, které rodí dvakrát ročně a různé barevné odrůdy malin - bílé, žluté, růžové, klasické červené i fialové.

Historie maliníku

Archeologické vykopávky dokládají, že maliny znali již lidé v neolitu. Maliny se však pěstovat začaly až v 16. století. Dnes jsou oblíbeným ovocným keřem řady zahrádkářů. Existuje mnoho druhů tohoto ovoce, ale mezi nejznámější jich řadíme asi 12 s různými zeměmi původu, jako jsou například: Bulharsko, USA, Kanada, Norsko, Švýcarsko, Anglie a Česká republika.

Výskyt malin

Maliny rostou na slunných stráních, na okrajích lesů. Na malinách si můžete pochutnat jak v nížinách, tak i poměrně vysoko v horách. Maliník hodně přizpůsobivý. Pouze má rád vlhčí půdu.

Výživové složky malin

Maliny obsahují okolo 13% jednoduchých cukrů, minerální látky (vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík), velké množství vitamínu C, vitamín A, vitamín P, karoten, vitamíny skupiny B, kyselinu: jablečnou, vinnou, citrónovou, mravenčí, salicylovou, glykosidy. Maliny dále obsahují poměrně mnoho pektinu, tříslovin a rostlinných barviv. Malé pecičky obsahují 16% žlutozeleného oleje.
Obsah kyseliny salicylové je prospěšný při horečnatých onemocněních, snižuje horečku zvláště u malých dětí. Kromě toho obsahují maliny dostatek biotinu, transportujícího síru, stejně důležitou pro lesk a hustotu vlasů i pro pružnost pleti. Významný je také obsah antioxidantů v barvivu malin - čím sytější má malina barvu, tím plnější je antioxidantů. Obsah zinku v zrníčkách malin bývá považován za silné afrodiziakum.
Léčivé bioflavonoidy malin si zachovávají účinek i dlouho po utržení a dokonce i při různých způsobech konzervování, jsou poměrně stabilní. Při delším skladování nezpracovaných plodů, tedy již po několika dnech mohou být maliny nadměrně zaplísněné, čím se silně snižuje jejich hodnota pro lidské zdraví.
Listy maliníku obsahují třísloviny, flavony a organické kyseliny, z nichž nejhojněji je zastoupená kyselina citronová, dále značné množství vitaminu C, cukry, stopy silice a řadu dalších látek. 

Léčivé účinky malin

Pro léčebné využití bioflavonoidů jsou využívány jen červené a nafialovělé odrůdy; předpokládá se, že čím sytější a tmavší je barva, tím vyšší je obsah účinných flavonoidů. Nejvyšší obsah léčivého barviva mají nafialovělé plody kříženců s ostružiníkem.
U malin ovšem nevyužíváme pouze plody, ale velký přínos pro zdraví mají i listy maliníku. Lze je použít zejména ke kloktání při zánětech dutiny ústní a pro potírání při chronických kožních chorobách. Působí též srážlivě a proti průjmu.
  • Maliny jsou žlučopudné a močopudné, takže se doporučují při revmatismu a některých ledvinových a jaterních chorobách.
  • Maliny jsou přírodním léčebným prostředkem při očních potížích a poruchách vidění. Už ve staré čínské medicíně byly maliny využívány proti šerosleposti.
  • Maliny zlepšují přísun výživných látek.  
Maliny dále:
  • příznivě působí při anémiích,
  • pomáhají při nachlazení,
  • snižují vysoký krevní tlak,
  • mírní obtíže ledvin a močového měchýře,
  • pomáhají při silném krvácení během menstruace,
  • pomáhají při krvácení z nosu a dásní,
  • ovlivňují pružnost a hebkost kůže,
  • pomáhají při zrakové únavě, očních onemocnění,
  • dodávají vlasům lesk, zesilují je,
  • odbourávají cholesterol,
  • snižují horečku,
  • podporují imunitu,
  • čistí střeva

Sběr malinového listí

Nejvhodnější období pro sběr listů maliníku je květen. Listy sbírejte od června do září, rychle sušte. Sušené listy si musí zachovat původní barvu, proto je nutné je chránit před světlem. Při sušení je třeba dbát na to, aby se nezměnila barva listů. V případě, že se to nepovede, počítejte s nižším obsahem účinných látek.

Skladování malinového listí

Usušené listy je třeba uchovávat v dobře uzavřené nádobě, která je chráněna před světlem.

Nákup čerstvých malin

Plody malin jsou velmi choulostivé, rychle vlhnou a plesniví, proto při nákupu dbejte na to, aby plody nebyly přezrálé, mokré nebo zapařené, jinak se Vám rychle zkazí.

Maliny v kuchyni

Nejvíce zdraví prospěšných látek zůstane zachováno, pokud konzumujeme maliny čerstvé, tak jak sou. Pokud se vám zdají příliš kyselé, můžete si je zlehka pocukrovat, nebo konzumovat se šlehačkou. Maliny také lze jednoduše přelít pudingem a vznikne hned osvěžující nezapomenutelný dezert pro horké letní dny.
Nejlepší a nejchutnější maliny jsou čerstvé a konzumované hned po natrhání. Čerstvé maliny však rychle podléhají zkáze, je proto vhodné, je co nejrychleji zpracovat. Vynikající je malinová šťáva, domácí chutná vždy lépe než ta kupovaná s nejrůznějšími konzervanty.
Z malin připravíte i chutný a zdravý džem, marmeládu, sirup, kompot, ale také víno nebo pálenku. Kromě toho maliny lze sušit a zmrazovat. Ze zralých plodů malin se vyrábí Kofola a jiné nealkoholické nápoje.

Malinový sirup

Z malinového sirupu se připravuje osvěžující nápoj vhodný při horečnatých onemocnění. Maliny propasírujte přes síto, ke šťávě přidejte stejné množství cukru a povařte

Malinový čaj

Přelijte sušené maliníkové listy vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat, dostanete velice chutný čaj. Čaj je vhodný zejména pro těhotné ženy, pokud se pije po celou dobu těhotenství, může snížit četnost těhotenských a porodních komplikací. Maliníkový čaj se odedávna používá i jako lék proti nachlazení. Pro tento účel si jej můžete dochutit medem a citrónem.

Maliny v kosmetice

Olej z červených malin je zajímavý i pro kosmetický průmysl pro výrobu prostředků na ochranu pleti s příznivými zdravotními účinky.
Olej ze semínek malin je bohatý na vitamin E, omega 3- mastné kyseliny a vykazuje ochranný faktor proti škodlivým účinkům slunečního záření.
Obsažený biotin v malinách, neboli vitamín krásy z komplexu vitaminů B obsahuje síru, která je důležitá pro zdraví a zdravý vzhled kůže, nehtů a vlasů. Voňavá malinová kůra může zlepšit zdraví a vzhled vaší kůže a vlasů. Stačí pouze po několik dnů jednou denně sníst jakýkoliv pokrm s malinami.

Malinová maska pro hladkou a vláčnou pleť

Smíchejte 6 až 8 rozdrcených malin s jednou lžičkou medu, dvěma lžícemi smetany. Masku naneste na čistou make-upu zbavenou pleť, nechte působit 15 minut, poté opláchněte a naneste oční krém a denní či noční krém.

Maliny a štíhlá linie

Maliny jsou chudé na kalorie a tuky, tím pádem se hodí pro nejrůznější druhy diet.
 
 

6 komentářů:

  1. Borůvky i maliny mi moc chutnají, ale štve mě na nich několik věcí: U borůvek mě štve, že v oblasti, kde bydlím, vůbec nerostou. Maliny u nás sice rostou, máme je dokonce u babičky na zahradě, ale zase mě rozčiluje to, že jich je v jedno kraťounlinké období tolik, že je jich člověk přecpaný, už je ani nechce jíst, do mrazáku se už nevejdou a pak celý rok nic. To je k vzteku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no tak to teda jo :-D, já si je musím vždy jen kupovat :-/ na zahradě je nemáme :-/ a jejich cena není v tomhle období zrovna nejlepší :-D

      Vymazat
  2. jejda hned bych si dala. škoda jen že u nás nerostou a musím si je kupovat. teď nejsou zrovna nejlevnější...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to máš tedy pravdu :-( teďka je to na nic, ale zmražené se dají koupit ještě za docela dobrou cenu :-D teďka byly maliny, jahody a lesní směs v Lidlu za 50 Kč ;-) 500-750 g

      Vymazat
  3. Borůvky miluji :-)... měla jsem jich asi tunu zamraženou z léta, ale už dochází :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je nejlepší ;-)
      Ano oni dochází ty zásoby rychle :-D ale zase brzy bude léto, tak se nasbírají :-D
      (Jinak máš úžasné recepty :-) borůvkový kuskus mňam! )

      Vymazat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.