pondělí 18. února 2013

Arašídy

Tak teďka jsem snědla celý 250 g pytlík oříšků všech možných druhů- JÁ JE TAK MILUJI, jakmile načnu pytlík, nemůžu přestat a proto jsem se rozhodla připravit článeček o ARAŠÍDECH, které jsou patří mezi nejznámnější a v například v čínské kuchyni nejpoužívanější "ořechy" .

Jak vy jste na tom s arašídy? :)





ARAŠÍDY

Kdo by neznal arašídy alias burské oříšky alias podzemnici olejnou. 

NEJEDNÁ SE O OŘÍŠKY (jak si většina z nás mylně myslí), ALE JEDNÁ SE O LUŠTENINU ;-)

Většímu rozšíření konzumace brání skutečnost, že jsou arašídy často napadány plísní, jež produkuje silně rakovinotvornou látku aflatoxin. Tato plíseň není okem vidět. Proto je lepší konzumovat tzv. arašídové pomazánky, které se k nám dovážejí ze zahraničí, kde jsou arašídy velmi přísně kontrolovány. Z arašídů v tuzemsku jsou nejvhodnější ty, které byly baleny v ochranné atmosféře.
Tip: Arašídy z balíčku doporučujeme před konzumací opláchnout vodou. Ač se to nezdá, jsou velmi přesolené.
Původním domovem této pochoutky je jižní Afrika, úpatí And v Bolívii a Brazílii. Arašídy rostou na asi 70 cm vysokých jednoletých keřících. Na konci každé větvičky můžeme nalézt žlutý květ, který vyrůstá z paždí listu. U této rostliny můžeme pozorovat jev zvaný geokarpie. Po opylování se větvičky ohýbají až k zemi a semeníky se zavrtávají do půdy zhruba do hloubky 5 – 10 cm. V zemi plody dozrávají v jedno až třísemenný nepukavý lusk. Lusky se sklízejí v podobě jaké je známe, ovšem na čerstvých arašídech bychom si pravděpodobně nepochutnali. Nepražené totiž chutnají jako fazole. Teprve pražením dosáhneme nám známé lahodné chuti. 







Proč nám mohou arašídy uškodit? Všichni víme, že mnoho lidí trpí alergickou reakcí na arašídy. Ta se může projevit otékáním hrdla, a může hrozit zadušení jedince. Je – li nám známo, že se u nás některé alergické příznaky objevují, tak je opravdu lepší se veškerým výrobkům obsahujícím byť jen stopy arašídů zdaleka vyhnout. Arašídy jsou často napadány plísní, jež produkuje silně rakovinotvornou látku aflatoxin. Tato plíseň není okem vidět. Proto je lepší konzumovat tzv. arašídové pomazánky, které se k nám dovážejí ze zahraničí, kde jsou arašídy velmi přísně kontrolovány. 

OBSAH:
Arašídy jsou skryté v tvrdých luscích známých jako neloupané burské oříšky, které dozrávají pod zemí, odtud název podzemnice. Přívlastek olejná má rostlina proto, že arašídy obsahují velké množství tuků (45 až 50 procent). Kromě tuků je v burských oříšcích asi 25 až 30 procent proteinů, na stejnou hmotnost obsahují více bílkovin než hovězí steak, důležité jsou látky působící jako antioxidanty, například značné množství resveratrolu. Při přípravě jídel jsou arašídy používány jako typické oříšky.

Využití arašídů

Aby se arašídy daly konzumovat, je třeba je opražit nebo jinak zpracovat. Pražené arašídy jsou používány do různých jídel zejména v čínské a dalších asijských kuchyních nebo se pražené a někdy pražené a solené podávají například k vínu či pivu. Případně se arašídy drtí a zpracovávají na arašídové máslo či pomazánky oblíbené zejména v USA. Jak už bylo řečeno, arašídy jsou velmi bohaté na tuky a vyrábí se z nich kvalitní arašídový olej. Při jeho výrobě se arašídy rozemelou na malé kousky, které se poté lisují, nebo se olej extrahuje pomocí chemického rozpouštědla. Arašídový olej se používá při přípravě salátů i tepelně upravených jídel, je vhodný i na dlouhé smažení. Široké uplatnění má i mimo potravinářství, například při výrobě mýdel, krémů na holení, šamponů a barev, a dokonce i při výrobě výbušnin na bázi nitroglycerinu. Zbytky po lisování arašídů se používají jako ceněný krmný doplněk pro dobytek nebo jsou dále zpracovávány v potravinářství.

Účinky arašídů na zdraví

Arašídy jsou zdrojem účinných antioxidačních i antibakteriálních látek. Obsahují například značné množství resveratrolu, který patří mezi silné antioxidanty. Chrání buňky, tkáně a orgány, zabraňuje jejich stárnutí a zpomaluje proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních, jako je Alzheimerova choroba. Resveratrol se nachází také ve slupkách a jadérkách modré vinné révy, v borůvkách a v červeném vínu.
Arašídy příznivě působí na nervovou soustavu, napomáhají předcházet cukrovce a kardiovaskulárním onemocněním. Mají pozitivní účinky při kožních chorobách a také chrání před zubním kazem. Podobné vlastnosti má i arašídový olej.


Energetická hodnota cca:

Energetická hodnota: 2410 kJ (576 kcal)
Bílkoviny: 23,7 gramů
Sacharidy: 21,5 gramů z toho cukrů 4.18 gramů
Tuky: 47,2 gramů
z toho nasycených mastných kyselin: 6,9 gramů
Sodík: 0,006 gramů
Vláknina: 8 gramů

zdroje:
http://oko.yin.cz/34/arasidy/
 http://www.femina.cz/magazin/wellness/uzdravte-se-arasidami-proc-jsou-arasidy-zdrave-a-cim-nam-mohou-uskodit.html
http://www.magazinzdravi.cz/arasidy

3 komentáře:

  1. tak dobrý, já si říkala, když jsem tuhle měla k obědu 240g sáček oříšků, že je to se mnou fakt už na pováženou :D JSem ráda, že v tom nejsem sama :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to si piš že nejsi :-D já si to dala ještě po těch všech jídlech za celý den :-D prostě děs ale je to dobrota, co si budeme povídat :-D

      Vymazat
  2. Já se s nima cpu abych přibral a opravdu to funguje, roste po nich krásně tuk na břiše.

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.