pátek 11. ledna 2013

VLAŠSKÉ OŘECHY

VLAŠSKÉ OŘECHY

Vlašské ořechy jsou plodem ořešáku královského (Juglans regia), listnatého stromu, který lze nalézt téměř ve všech oblastech mírného pásma severní polokoule. Původ ořešáku královského je nejasný. Dříve se uvádělo, že pochází z Persie. Protože ořešáky rostou souvisle od Evropy přes celé území střední Asie až po himálajské podhůří, lze se o přesnějším určení jen dohadovat. Do střední Evropy se dostaly pravděpodobně z Balkánu už v době starověku, často byly vysazovány i v době římské říše. V sedmnáctém století je Evropané přivezli do Ameriky. Dnes je známo na dvacet odrůd ořešáku královského, které se od sebe na první pohled odlišují tvarem koruny.

 

Sběr vlašských ořechů

Ořech kvete v květnu, ještě před vypučením listů. Sbírají se čerstvé listy v červnu, zelené ořechy do 24. června, když jsou ještě nezralé a dají se lehce propíchnout, zelené ořechové slupky (oplodí) se sbírají v létě, krátce před dozráním ořechů, ještě dříve než zčernají. Zralé vlašské ořechy se sbírají v září.

Vlašské ořechy – co obsahují

Vlašské ořechy jsou ceněny nejen pro svoji chuť, ale také pro vysoký obsah důležitých látek, potřebných pro naše tělo. Obsahují více než 70% tuků, 18 % proteinů a 3 % sacharidů. Tuky obsahují velké množství různých nenasycených mastných kyselin, zejména kyselinu linolovou a linoleovou, dále kyselinu kávovou a kyselinu neo-chlorogenovou. Dále obsahují flavonoidy, terpeny, chinony, třísloviny, taniny, vitaminy a provitaminy jako B-karoten (provitamin A), vitamin B3, B5, B6, vitamin C a E. Ze stopových prvků je to draslík, fosfor a hořčík.
Kvůli svému nízkému obsahu cukrů se ořechy hodí také pro diabetiky a pro svou výživnou hodnotu jsou ceněné i vegetariány. Pravidelná konzumace vlašských ořechů pozitivně působí na různé negativní psychické stavy, jako je depresestres, podrážděnost, úzkost apod. Je to výborná potrava pro náš mozek, což dokazuje také vzhled jejich jádra, které se právě mozku podobá. Vlašské ořechy také pomáhají odstraňovat únavu a předcházet vzniku srdečních onemocnění.

Navzdory zažité představě nevede přiměřená konzumace vlašských ořechů k tloustnutí. Odborníci doporučují zařadit na jídelníček zdravých lidí tři až pět vlašských ořechů denně. Lidé se zvýšenou hladinou škodlivého LDL cholesterolu by podle nejnovějších studií měli sníst denně osm až třináct vlašských ořechů.

Další využití ořešáku

V červnu a srpnu, tedy před sklizní vlašských ořechů, se sbírají listy a zelené oplodí s nezralými a měkkými plody a rychle se suší. Tímto způsobem lze získat účinnou látku, která se používá ve formě odvaru při léčbě nechutenství a poruch trávení. Dále listy obsahují třísloviny, vitamin C, hořčiny a další látky. Odvar působí protizánětlivě a pomáhá proti některým bakteriálním onemocněním. Doporučuje se i v podobě obkladů, koupelí a ke kloktání. Ořechové koupele pomáhají omezovat nadměrné pocení nohou a potlačují ekzémy, opary a některé vyrážky.
Ořechové listí, nezralé plody a kůra jsou zdrojem naftochioninů, látek přírodního původu obsahujících pigmenty. Ty reagují s aminokyselinami v pokožce a ta tmavne. Z ořešáku se proto vyrábějí přísady do opalovacích krémů a šamponů i přírodní hnědé barvivo. Výtažek z listů a oplodí odpuzuje hmyz a je součástí repelentů.
Kůra ořešáku má mírně projímavé účinky. Tradiční medicína ji doporučuje mimo jiné k léčbě syfilidy a onemocnění parazity. V mnoha evropských zemích se nezralé plody vlašského ořechu nakládají do směsi lihu a koření ze které se vyrábí likér ořechovka doporučovaný na zažívací potíže.

Skladování vlašských ořechů

Vlašské ořechy určené ke skladování musí být dostatečně vyschlé. Pronikne-li pod skořápku voda, mohou vzniknout nebezpečné plísně, například Aspergillus flavus, způsobující onemocnění aspergilózou. Zvláštností této plísně je produkce jedovatých látek aflatoxinů, které poškozují játra a prokazatelně podporují vznik zhoubných nádorů. Aflatoxiny vznikají při pokojových teplotách, takže se jim daří v bytech. Je proto vhodné ukládat suché ořechy do chladničky, i když se tím snižuje obsah některých vitaminů. Vlašské ořechy s viditelnými stopami plísně bychom v žádném případě neměli konzumovat.

Podmínky pěstování vlašských ořechů

Ořešák potřebuje k růstu dostatečně provzdušněnou zásaditou půdu, ne příliš suchou ani podmáčenou. Nedaří se mu v místech, kde je příliš vystaven větru a mrazu. Má rád světlo, ale dokáže se vyrovnat i s jeho nedostatkem.
Pokud je ořešák stíněn dalšími stomy, vytvoří vyšší a méně rozložitou korunu o výšce až třiceti pěti metrů. Roste-li osamoceně na dostatečně prosvětleném stanovišti, rozkládá se jeho koruna do šířky. I takové stromy mohou mít až patnáctimetrovou výšku. Délka života ořešáku je přibližně sto let, výjimkou však nejsou ani starší až třistaleté stromy. Plodit začíná ořešák nejdříve ve věku osmi až deseti let. Z dospělého stromu lze získat ročně přibližně padesát kilogramů vlašských ořechů.


 Velice mě zaujaly tyto 3 recepty na vlašské ořechy v medu, jelikož vím, že je to mňamka, protože jsem si jej kupovala v Řecku :-)
  • Ořechový med

2 hrnky nasekaných vlašských ořechů smícháme s 1 hrnkem medu, zakapeme 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a užíváme denně jednu lžičku.
  • Vlašské ořechy v medu I.

500 g vyloupaných ořechových jader, 200 g medu, 1 hrnek vody, 1 lžíce jablečného octa
Svaříme vodu, ocet a cukr a do toho dáme ořechy. Zamícháme a necháme zchladnout na 70 st.C. Poté vmícháme med a plníme do sklenic.

  • Vlašské ořechy v medu II.

300 g jader vlaškých ořechů, 100 g tekutého včelího medu, 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
Vyloupané ořechy spaříme vroucí vodou, ve které je chvíli necháme. Potom přilijeme studenou vodu a oloupeme kůžičku, která je hořká. Jádra dáme do mísy, zalijeme ohřátým medem a necháme stát do druhého dne. Poté dáme jádra na síto, aby med protekl. Ořechy obalíme v moučkovém cukru. Do rozehřátého oleje vkládáme ořechy a necháme mírně zkaramelizovat. Mlsáme buď hned teplé nebo je uskladníme ve sklenicích v chladu a temnu.


Tento recept mě překvapil:
  • Čaj z listů ořešáku

Jednu vrchovatou čajovou lžičku pokrájených listů spaříme v 1/4 litru vroucí vody, krátce vyluhujeme.

Vůbec jsem nevěděla, že jde z listů ořešáku udělat čaj :-)

Zdroj:
http://oko.yin.cz/24/vlasske-orechy/http://www.spektrumzdravi.cz/clanky/jidlo-a-recepty/vlasske-orechy-recepty-ucinky-na-zdravi/

Avšak já miluji pomazánku s vlašskými ořechy, jen tak na pečivo to je také dobrotam, je tak jednoduchá pouze např. lučina, sekané vlašské ořechy a třeba nějaké bylinky, je to mňamka :-)!

Také tak strašně milujete oříšky? Jaké máte nejraději? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.