pátek 11. ledna 2013

Rakytník- sušené ovoce- Grešík

RAKYTNÍK- GREŠÍK

Dneska jsem jej koupila a také rovnou ochutnala. Jaký mám na tento výrobek názor?


Rakytník řešetlákový


(Hippophae Rhamnoides)

image 2
Rakytník je blahodárný keř či keřovitý strom, který může dorůstat délky až šesti metrů. Jak je známo, jeho pozitivní vliv na zdraví není žádnou novinkou. My Evropané se s rakytníkem sice moc dlouho neznáme, ovšem stačí se jen trošku přesunout na východ, například do Ruska a nenajdete jediného člověka, který by nevěděl, o jakou rostlinu se jedná. Na Sibiři totiž blahodárné účinky rakytníku znají celá staletí a hojně jej využívají téměř pro všechna onemocnění. Rakytník má v naší společnosti čtyři zásadní úlohy. V potravinářství slouží k výrobě sirupů a marmelád, v zemědělství zase bojuje proti půdní erozi, v kosmetice se z něj vyrábí vonné oleje a krémy, v neposlední řadě má i ve zdravotnictví řadu důležitých funkcí.
Popsat všechny blahodárné účinky, kterými se rakytník může pochlubit, by bylo skutečně na dlouho, ale představme si alespoň ty nejdůležitější. Rakytník řešetlákový obsahuje obrovské množství vitamínů, pro představu, jak moc je rakytník užitečný si ukažme, na co jsou nám v těle takové vitamíny vůbec užitečné.
Vitamín A nám v těle poskytne prostor pro léčbu všemožných oparů, ekzému akné a podobně. Dnes se dokonce ví, že v případě chemoterapii, umocňuje její účinek, takže by se dalo říct, že i bojuje proti rakovině. Dalším velkým plusem vitamínu je, že působí proti šerosleposti a jinému onemocnění zraku.
Vitamín B působí především proti stresu nespavosti, infarktům a celkové pomáhá obnově nervové činnosti v mozku. S vitamínem C jsme se setkali všichni a většina z nás jistě ví, že posiluje imunitu, zkracuje délku nachlazení a podobně. Vitamín D zase působí kladně na kosti a obnovuje vápník v těle. Přijímáním vitamínu E bojujete proti srdečním kolapsům, vitamin K je prospěšný pro stavbu kostí a srážení krve.

 Struktura výrobku: malé bobulky, neslepené- sypké :-)
Názor na výrobek:
Má velice zvláštní vůni, takovou ani vábnou ani přímo odpuzující, je docela kyselý a zároveň ke konci na jazyku hořký, ale mě docela chutná, nevím jaké vy s ním máte zkušenosti, já ho měla poprvé a jelikož mi kyselé potraviny vůbec nevadí, tak mi zachutnal a klidně bych si jej koupila znovu :-). Takže pokud někdo rád kyselé a zdravé potraviny, tak hurá do rakytníku! :-)

Máte někdo s rakytníkem zkušenosti? Jaké podělte se :-)

zdroj:
http://www.rakytnik.info/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.