sobota 5. ledna 2013

KIWANO

ŘÍKÁ VÁM NĚCO SLOVO KIWANO?

 Pokud ne, tak v tomto článku Vás s tímto slovem seznámím




Subtropická zelenina kiwano (Cucumis metuliferus) se k nám začala v posledních letech běžně dovážet ze Střední Ameriky a Izraele. Je však možné ji vypěstovat i u nás. 

 

Co je Kiwano?

Rostlina je rychlerostoucí liana, letorosty dosahují délky až několik metrů a připomíná naši okurku nebo melouny. Celá rostlina tvoří úponky a je porostlá mírně pichlavými chloupky. Listy i sytě žluté květy připomínají naši všeobecně známou okurku. Plodem je válcovitá bobule, délky až 12 cm s oranžovou pokožkou, která je porostlá krátkými silnými ostny. Plod je uvnitř rozdělen do několika komůrek, které vyplňují semena v zelené rosolovité dužině. Chutná po banánech s limetkou.

Podmínky pro pěstování kiwana

Kiwano si můžeme vypěstovat i u nás všude tam, kde se daří skleníkovým okurkám. Půdu vyžaduje bohatou na živiny, kyprou s dostatkem vody. Místo volíme na slunci. Rozmnožení kiwana není složité, nejčastěji můžeme použít semena ze zakoupených plodů. K předpěstování sazenic vyséváme koncem února do květináčů nebo do truhlíků. Po zesílení semenáčky přepichujeme a koncem května můžeme vysazovat. Výsev do skleníků nebo teplých foliovníků je termínově totožný s okurkami.
Při výsadbě volíme velký spon, nejméně 1,2 m od sebe, poněvadž se rostliny bohatě rozrůstají a větví. Důležitá je opora, po které letorosty vedeme. Po dosažení délky 1,5 m letorosty zkracujeme. Pravidelně výhony vyvazujeme na konstrukce nebo na sítě. Plody sklízíme přebírkou od počátku září do příchodu mrazíků, které rychle život rostlin ukončí. Výhodou je, že plody, které mají silnou slupku, vydrží dlouhodobé skladování. Plody ke konzumaci sbíráme pouze dobře vyzrálé.

K čemu je Kiwano vhodné použít?

Kulturu kiwana ošetřujeme stejně jako okurky. Dbáme na prevenci plísňových chorob a v případě nutnosti je možné rostliny ošetřit chemickými přípravky na okurky. Plody se konzumují v zeleninových salátech s rajčaty nebo jako obloha k masu. Podélně rozkrojený plod je možné i dosladit, pokapat citronovou šťávou a podávat se šlehačkou jako ovocný dezert.

Ovocný salát z kiwana s melounem

Suroviny na salát s kiwanem

1 kiwano, 1 menší ananasový meloun, 1 limeta nebo citron, šťáva z 1 pomeranče, 1 lžička lučního medu, špetka soli, mletý pepř, 1 lžička ořechového nebo sezamového oleje, 1 lžíce piniových nebo pekanových ořechů

Postup

Kiwano oloupeme, podélně rozkrojíme a dužinu se semeny vložíme na sítko od čaje. Pomocí lžičky vymačkáme šťávu. Meloun oloupeme, dužinu nakrájíme na kostky. Z dokonale omyté limety nebo citronu oloupeme kůru a velmi jemně nasekáme. Vše vložíme do mísy, přilijeme šťávu z kiwana a dobře promícháme. Do pomerančové šťávy přidáme med, sůl, pepř, olej a dokonale napěníme. Vlijeme do salátu, necháme 30 minut uležet. Podáváme ve skleněných miskách posypané sekanými ořechy.


zdroj:  http://clanky.vareni.cz/subtropicke-kiwano/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.