čtvrtek 31. ledna 2013

Co možná nevíte o čokoládě ;-)

Co možná nevíte o ČOKOLÁDĚ :-)

 Čokoládu ochutnal snad každý z nás. Na celém světě je tato pochoutka oblíbená pro svoji neopakovatelnou chuť. Na trhu můžeme koupit kvalitní čokoládu, stejně tak jako nejrůznější levné náhražky této sladkosti. Čokoláda není pouze populární cukrovinkou, ale v čokoládové lázni se můžete třeba i vykoupat. Co ještě nevíte o čokoládě?

 


Pokud jste se někdy snažili snížit svou hmotnost a drželi nějaké speciální diety, nejspíš se na seznamu zakázaných potravin objevila také čokoláda. V roce 2007 však Americká asociace pro vědecký pokrok navrhla zařadit čokoládu mezi potravinové doplňky s blahodárným účinkem na zdraví. Vědci totiž zjistili, že třicet gramů čokolády denně přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění a redukci tvorby krevních sraženin. Navíc je všeobecně známo, že látky obsažené v čokoládě pozitivně ovlivňují náladu konzumentů a navozují pocit štěstí.
„Třicet gramů čokolády denně přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění a redukci tvorby krevních sraženin.“
Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, což jsou semena kakaových plodů (lusků) rostoucích na stromech kakaovníků. Kakaovníkům se daří zejména v oblasti Střední Ameriky a Afriky. Jejich plody mohou vážit až půl kilogramu a mají červenofialovou barvu. Zralé plody se rozřezávají a zbavují dužiny.



Druhů čokolády je hodně

Ty tam jsou doby, kdy byl v obchodech k dostání jeden druh čokolády. Dnes můžeme vybírat z nepřeberného množství čokolád.
  • Hořká (neboli pravá) čokoláda: neobsahuje jiný rostlinný tuk než kakaové máslo. Obsah kakaa se pohybuje mezi 35 % až 99 %. Kvalitní čokoláda obsahuje minimálně 50 % kakaa, přitom jsou stále oblíbenější lahodné čokolády se 70 % kakaa.
  • Mléčná čokoláda: musí podle stanov Evropské unie obsahovat minimálně 25 % kakaa. Mléčné čokolády stále patří po celém světě k nejoblíbenějším cukrovinkám.
  • Bílá čokoláda: obsahuje kakaové máslo bez pevných kakaových přísad, kondenzované nebo sušené mléko a cukr. Bývá o něco sladší než čokoláda tmavá.
  • Ochucená čokoláda: je typická svým nezaměnitelným aroma. Oblíbené jsou ovocné, karamelové, mentolové, kávové nebo rumové čokolády.
  • Plněná čokoláda: dává vyniknout fantazii výrobců. Nejprodávanější jsou čokolády s oříškovými nebo nugátovými náplněmi, běžně jsou k dostání také čokolády s ovocnou náplní (tekutou, fondánovou nebo tuhou). U nás jsou navíc velmi oblíbené také čokolády s likérovými náplněmi (např. višně v čokoládě).
  • Čokoláda s dodatky: obsahuje oříšky, rozinky, želé, cereálie, sušené ovoce a další přísady. Ke stálicím patří ty s drcenými oříšky a mandlemi i čokolády s celými jádry.
  • Čokoláda bez cukru: obsahuje místo cukru náhradní sladidla a je určená především diabetikům. Umělá sladidla však poměrně výrazně ovlivňují chuť čokolády.


Blahodárné účinky čokolády na lidské tělo

Čokoládu si můžete dopřát, aniž byste museli mít sebemenší obavy z nějakého toho kila navíc. Čokoládová masáž nebo zábal už dnes není nic nedostupného. Rafinované spojení čokolády a hřejivé masáže je opravdovým pokušením pro milovníky sladkého. Masáž obvykle začíná čokoládovým peelingem, následuje masáž celého těla horkou čokoládou a nakonec si užijete relaxaci v čokoládovém zábalu. Čokoládová masáž není vhodná pro těhotné ženy a pozor by si měli dát také osoby trpící křečovými žílami.

Jíst čokoládu je pro zdraví dobré. Kousek čokolády s vysokým obsahem kakaa pomůže při bolestech hlavy. Pokud jí člověk čokoládu s 80 a více procenty kakaa, snižuje si tím podle amerických vědců riziko rakoviny kůže a oddaluje stárnutí.
A co víc – tato pochoutka působí na centra libosti v mozku. Člověk si kouskem čokolády vylepší náladu. Zdravotní přínos se týká čokolády s vyšším podílem kakaa, od 60 procent výš.
Kakao v čokoládě obsahuje flavonoidy a antokyany, rostlinné chemikálie, které omezují nepříznivé účinky volných radikálů v těle. Ty vznikají jako v důsledku stresu, infekce, pití alkoholu a kouření. Flavonoidy pomáhají při ochraně buněčných membrán, tím snižují riziko srdečních onemocnění a rakoviny.
Hořčík v čokoládě chrání před migrénou, aminokyselina L-Arginin zlepšuje imunitu a obnovu buněk a má protistresový účinek. Kakaový tuk v pravé čokoládě neobsahuje mnoho mastných kyselin, a tak čokoláda nezvyšuje hladinu cholesterolu, jak se někdy traduje.
Množství požité čokolády by ale nemělo překračovat za den nanejvýš 20 gramů. Stogramová tabulka by nám tedy měla vydržet pět dní. Musí to ale vyvážit pohybovou aktivitou.


 




zde odkaz na jeden velice zajímavý článek o čokoládě :-)

http://sik.vse.cz/ss/cokonew.pdf


zdroj: http://www.zivotni-styl.wz.cz/?clanek=povidani-o-cokolade-4-lecive-ucinky-cokolady

12 komentářů:

  1. Zajímavé. :))
    Obzvlášť hořkou čokoládu mám velmi ráda, po té bych se užrala. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano hořká je výborná, i když já dost ujíždím i třeba na takové obyčejné milce s našlehanou kakaovou náplní :-)

      Vymazat
    2. hořká je hlavně relativně zdravá,což je super!

      Vymazat
    3. to určitě :-) bez čokolády by to šlo všechno těžce :-D

      Vymazat
  2. Uf, hele píšeš tu zajímavé věci, ale ten design blogu je dost hrozný, že se mi to kolikrát ani nechce otevírat, popřemýšlej trochu nad změnou, jestli budeš mít čas a chuť... ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jaký vzhled by se Ti líbil? :-) jak by jsi si to představovala ? :-)

      Vymazat
    2. Doporučuju zmenšit ten prostřední panel(články se zobrazují hrozně roztáhle):). A zmenšit úvodní fotku....jinak je to super:)!

      Vymazat
    3. Děkuji moc za radu, zkusím s tím něcou udělat, ono to na každé obrazovce a počítači vypadá trošu jinak, já to třeba na svém notebooku mám takové akorát ne moc veliké, ale zkusím to nějak opravit :-)

      Vymazat
  3. Začala jsem ulítávat na lentilkové Milce. Nesmí být v dosahu, jinak jsem schopná ji sníst na posezení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ta je také výborná :-) já mám čokolády Milka ráda, jsou fakt dobré, akorát bohužel ne hořké :-D :-( aby byly alespoň trochu zdravé

      Vymazat
  4. Čokoláda je prostě hrozná X dobrá. Ale člověk nad výběrem musí přemýšlet:).

    OdpovědětVymazat
  5. to určitě ;-) rozhodně je zdravější hořká čokoláda, ale já bohužel nejvíce ulítávám na té mléčné :-P ách jo :-D

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.