neděle 23. prosince 2012

Litchi

Už vás nebaví jíst pouze jablka nebo banány, ale rádi byste ochutnali nějaký méně známý druh ovoce? A už jste narazili v obchodě na liči?

Liči čínské (Litchi chinensis)

Liči se někdy přezdívá čínské jahody, jablka či švestky a je to jedno z nejoblíbenějších druhů ovoce v asijských zemích. Liči je sladké ovoce tropického stálezeleného stromu dorůstajícího výšky až deseti metrů, který roste v zemích subtropického pásu. Je velké kolem pěti centimetrů a má drsnou slupku světle až tmavě červené barvy. Má šťavnatou sladkou dužninu s tmavohnědým jádrem a zvláštní vůni, chutí připomínající kompotované mandarinky. Tato dužnina obsahuje vitamin C, sodík, vápník, draslík. Liči obsahují až 15 % cukrů a energetická hodnota je 280 kJ na 100 g.

Účinky

V čínské medicíně se toto ovoce používá k léčbě kašle, nachlazení, posílení imunity, pomáhá při žaludečních vředech. Na zmar nepřijdou ani slupky, odvar z nich se užívá při průjmech. Liči se přisuzují i podpůrné účinky při léčbě některých druhů rakoviny.

Jak liči konzumovat?

Pokud jsou plody zralé, dá se slupka snadno odstranit a peckou vyloupnout, takže se dá jíst jako jiné peckovité ovoce. Jí se samostatně nebo ho lze přidávat do zákusků, zmrzlin, ovocných salátů, sorbetů nebo nápojů. Můžeme ho kompotovat nebo sušit, výborně chutná podušené na másle, nebo naložené v pomerančovém likéru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.