Už vás nebaví jíst pouze jablka nebo banány, ale rádi
byste ochutnali nějaký méně známý druh ovoce? A už jste narazili v
obchodě na liči?
Liči čínské (Litchi chinensis)
Liči se někdy přezdívá čínské jahody, jablka či švestky a je to jedno
z nejoblíbenějších druhů ovoce v asijských zemích. Liči je sladké ovoce
tropického stálezeleného stromu dorůstajícího výšky až deseti metrů,
který roste v zemích subtropického pásu. Je velké kolem pěti centimetrů a
má drsnou slupku světle až tmavě červené barvy. Má šťavnatou sladkou
dužninu s tmavohnědým jádrem a zvláštní vůni, chutí připomínající
kompotované mandarinky. Tato dužnina obsahuje vitamin C, sodík, vápník,
draslík. Liči obsahují až 15 % cukrů a energetická hodnota je 280 kJ na
100 g.
Účinky
V čínské medicíně se toto ovoce používá k léčbě kašle, nachlazení,
posílení imunity, pomáhá při žaludečních vředech. Na zmar nepřijdou ani
slupky, odvar z nich se užívá při průjmech. Liči se přisuzují i podpůrné
účinky při léčbě některých druhů rakoviny.
Jak liči konzumovat?
Pokud jsou plody zralé, dá se slupka snadno odstranit a peckou
vyloupnout, takže se dá jíst jako jiné peckovité ovoce. Jí se samostatně
nebo ho lze přidávat do zákusků, zmrzlin, ovocných salátů, sorbetů nebo
nápojů. Můžeme ho kompotovat nebo sušit, výborně chutná podušené na
másle, nebo naložené v pomerančovém likéru.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.