pátek 21. prosince 2012

TEMPEH A MUNGO KLÍČKY

Tempeh a mungo




Tempeh

Zatímco v oblasti Indonésie platí za tradiční jídlo, v Česku je tempeh potravinou poměrně neznámou. V širším povědomí je znám především mezi vegetariány a vegany, k sehnání je pak většinou pouze v specializovaných obchodech se zdravou výživou.
Základem tempehu jsou podobně jako u tofu sójové boby. V tempehu jsou ovšem zastoupeny v celistvém tvaru, díky fermentaci prorostlé ušlechtilou plísní (například podobně jako u hermelínu). Fermentace také znásobuje zastoupení vitamínů především řady B, a to včetně v rostlinné stravě prakticky nezastoupenému B12.
Tempeh natural není podobně jako čisté tofu příliš chutný, je třeba jej upravit (nejlépe marinovat a pokrájený na tenké plátky zprudka osmažit). Na českém trhu je k sehnání nejen v přirozené formě, ale také smažený, marinovaný a vůbec nejlahůdkovější, tmavý a oříškově chutnající uzený tempeh. Upravený tempeh je možné použít podle fantazie do těstovin, rizot, výborný je zapečený s bramborami nebo podušený s houbami…


zdroj:
http://www.tempeh.cz/o-tempehu/ 

Já jsem ochutnala uzený a mňamka veliká, je to podobné uzenému tofu a navíc obsahuje vitamin B12- velice důležitý (zvláště vegani a vegetariáni by si měli dávat pozor na jeho dostatečný příjem)


MUNGO

Někdy se označují jako zelená sója, ve skutečnosti se ale jedná o druh fazolí. Mají olivově zelenou barvu a prodávají se loupané, celé nebo půlené. Jsou bohaté na antioxidanty, vápník, železo a draslík. Obsahují málo kalorií, ale spoustu enzymů a proteinů. Stejně jako u všech ostatních druhů luštěnin se obsah cenných látek ve fazolích mungo rapidně zvyšuje nakličováním - výhonky mungo však patří k těm nejvýživnějším. Podívejme se na využití suchých i naklíčených fazolí mungo v kuchyni.

Fazole mungo v kuchyni



Suché fazole

Fazole mungo je nutno před tepelnou úpravou minimálně 4 hodiny namáčet ve vodě. Vaří se 45 minut. Uvařené fazole můžete použít do nákypů, polévek a salátů. V Indii se orestované nabízí k čaji.

Výhonky mungo

Naklíčené fazole mungo se konzumují syrové nebo jen krátce blanžírované - dlouhým vařením by ztrácely své cenné látky. Přidávají se do zeleninových salátů a zeleninových jídel, vynikající jsou také v rizotu nebo s kuřecím masem na čínský způsob.

Proč jsou lepší výhonky

Naklíčená semena mungo obsahují několikanásobně více vitamínů a minerálů než klasické suché fazole. Kromě vápníku, železa a draslíku jsou také zdrojem manganu, fosforu, hořčíku a kyseliny listové. Jsou lépe stravitelné, obsahují mimořádně mnoho vlákniny a bílkovin při minimálním množství kalorií a vyplatí se proto zařadit je do dietního jídelníčku. Klíčky pomáhají z těla odvádět toxiny, posilují imunitu a slouží také jako prevence rakoviny a aterosklerózy. Pokud se vám do nakličování dvakrát nechce, můžete v obchodě zakoupit mungo fazole již naklíčené. Jestliže klíčit chcete, čtěte dále.

Klíčení mungo fazolí

Ke klíčení potřebujeme celé fazole mungo. Ty po zakoupení propláchneme vodou, vložíme do nádoby, zalijeme dostatečným množstvím studené vody a vložíme na noc do lednice. Poté semena propláchneme, vložíme do čisté nádoby, přikryjeme ji gázou a dvakrát denně proplachujeme studenou vodou. Naklíčená semena jsou zralá ke konzumaci, jakmile velikost klíčků dosáhne velikosti 2 cm, což je zhruba za 3 dny. 




Já si je tedy kupuji, už párkrát jsem si je nakličovala sama, ale je to docela zdlouhavé, určitě je jednodušší si je zakoupit a není to nějak extra drahé- kolem 23 Kč/200 g, v Albertu mají i v kombinaci s naklíčenou čočkou a vojtěškou :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.